Μια τακτοποιημένη και οργανωμένη κουζίνα δίνει μια καθαρή και όμορφη εικόνα στον χώρο σας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο και χρονοβόρο να τακτοποιήσετε τον πάγκο σας, καθώς συνεχώς τον χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε, αλλά αν απομακρύνετε κάποια αντικείμενα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε, τότε θα εξαφανιστεί το χάος και η κουζίνα σας θα αναβαθμιστεί.

Η βασική αρχή για μια καθαρή και οργανωμένη κουζίνα είναι να κρατάτε πάνω στον πάγκο μόνο ό,τι χρησιμοποιείτε καθημερινά και τα υπόλοιπα να τα αποθηκεύετε στα ντουλάπια και στα συρτάρια. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα δέκα αντικείμενα που πρέπει να απομακρύνετε από τον πάγκο της κουζίνας σας, ώστε να είναι τακτοποιημένος, οργανωμένος αλλά και, πάνω απ’ όλα, λειτουργικός.

Μικροσυσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Υπάρχουν πολλές μικρές συσκευές που δε χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση όπως τα μπλέντερ, οι τοστιέρες και τα μίξερ, αλλά αντί να τα βάλετε μέσα σε ντουλάπια τα αφήνετε πάνω στον πάγκο. Αυτές καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο και δημιουργούν ακαταστασία. Τοποθετήστε τες μέσα σε ντουλάπια και θα δείτε πως αμέσως θα εξαφανιστεί και η εικόνα του χάους, ενώ ταυτόχρονα δεν θα σκονίζονται.

Μικροσυσκευές που χρησιμοποιείτε

Ακόμη κι αν κάποια συσκευή τη χρησιμοποιούμε πολλές φορές καθημερινά, το να την έχουμε μόνιμα πάνω στον πάγκο δίνει την εντύπωση πως ο πάγκος δεν είναι τακτοποιημένος. Βάλτε τη μέσα σε ένα ντουλάπι με πολύ εύκολη πρόσβαση και μειώστε στο ελάχιστο αυτές που έχετε πάνω στον πάγκο σας.

Χαρτιά όπως λογαριασμοί και φυλλάδια φαγητού

Πολλές φορές αφήνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας διαφημιστικά φυλλάδια και λογαριασμούς. Αυτά τα χαρτιά καταλήγουν να γίνονται σκονισμένες στοίβες που κάνουν την κουζίνα να δείχνει βρόμικη και ακατάστατη. Τοποθετήστε τα μέσα σε ένα συρτάρι η κολλήστε τα σε έναν πίνακα ανακοινώσεων. Αποφύγετε το ψυγείο, γιατί κι εκεί στο τέλος η εικόνα δείχνει παραφορτωμένη.

Κλειδιά και άλλα προσωπικά αντικείμενα

Για λόγους ευκολίας, αφήνετε τα κλειδιά σας, το πορτοφόλι και τα κινητά σας στον πάγκο της κουζίνας, ωστόσο αυτή δεν είναι η θέση τους. Φτιάξτε έναν χώρο κοντά στην είσοδο και αφήστε αυτά τα πράγματα εκεί, καθώς στον πάγκο της κουζίνας μπερδεύονται με τα εργαλεία της μαγειρικής.

Βάσεις μαχαιριών με όγκο

Καταλαβαίνουμε πως θέλετε τα μαχαίρια σας εύκολα προσβάσιμα, αλλά οι ογκώδεις βάσεις καταλαμβάνουν πολύ χώρο πάνω στον πάγκο και είναι παράλληλα επικίνδυνο, αν έχετε μικρά παιδιά. Αποθηκεύστε τα ή μέσα σε ένα συρτάρι ή σε μια μαγνητική λωρίδα τοποθετημένη στον τοίχο.

Βιβλία μαγειρικής

Ξέρουμε ότι σας βολεύει να έχετε τα βιβλία με τις συνταγές κοντά σας, αλλά αν τα ακουμπάτε μόνιμα στον πάγκο καταλαμβάνουν χώρο, λερώνονται και δημιουργούν ένα ανθυγιεινό περιβάλλον γεμάτο μικρόβια. Τοποθετήστε τα σε ένα ράφι, που θα είναι όμορφα διακοσμημένα ή μέσα σε ένα ντουλάπι και βγάλτε τα έξω μόνο όταν τα χρειάζεστε.

Καθαριστικά

Το υγρό πιάτων, το σφουγγαράκι, το συρματάκι και τα σπρέι καθαρισμού: όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα ακαταστασίας. Αποθηκεύστε τα κάτω από το νεροχύτη ή σε ένα ντουλάπι ή τουλάχιστον μέσα σε ένα ανοξείδωτο κουτί, που θα βρίσκονται όλα μαζί συμμαζεμένα.

Διακοσμητικά αντικείμενα

Πολλές φορές το παρακάνουμε με τα διακοσμητικά αντικείμενα πάνω στον πάγκο και τοποθετούμε βάζα και κεριά, ωστόσο αυτά καλύτερα είναι να τα βάζουμε σε άλλα σημεία του σπιτιού μας και να διατηρούμε τον πάγκο άδειο, για να μπορούμε να προετοιμάσουμε το φαγητό μας. Αν θέλουμε να δώσουμε χαρακτήρα στην κουζίνα μας, πρέπει να περιοριστούμε σε μερικά επιλεγμένα κομμάτια.

Θήκες από σκεύη που δεν χρησιμοποιούμε

Πολλοί από εμάς κρατάμε τις θήκες από τα σκεύη, για να τα αποθηκεύουμε μέσα σε αυτές, αλλά η θέση τους δεν είναι πάνω στον πάγκο. Κρατήστε μόνο τις θήκες από σκεύη που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση και τις υπόλοιπες κρύψτε τες μέσα στα συρτάρια, για να μειωθεί η ακαταστασία.

Φαγητά

Αφήνουμε το ψωμί, τις φρυγανιές, τα σνακ ή τα δημητριακά πάνω στον πάγκο, για να είναι εύκολα προσβάσιμα, αλλά κάνουν την κουζίνα να δείχνει ακατάστατη, ενώ μπορεί να χυθούν και μετά να πρέπει και να καθαρίσουμε. Βάλτε τα φαγητά μέσα σε ειδικά δοχεία και αυτά με τη σειρά τους μέσα σε ντουλάπια ή τοποθετήστε τα σε ράφια στον τοίχο.