Η μέθοδος τακτοποίησης Kurashi της Marie Kondo είναι μια εξελιγμένη προσέγγιση στην οργάνωση και τη διαχείριση του σπιτιού που επεκτείνει τη γνωστή της μέθοδο, KonMari. Το «kurashi» είναι μια ιαπωνική λέξη που σημαίνει «ζωή» ή «τρόπος ζωής» και αυτή η μέθοδος εστιάζει στη δημιουργία ενός σπιτιού που φέρνει χαρά, στην ανάπτυξη υγιών καθημερινών ρουτινών και στην προσαρμογή στις αλλαγές της ζωής.

Με την εφαρμογή αυτών των αρχών, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, μέσα σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει έναν πιο ευτυχισμένο και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

H Marie Kondo

Βασικές αρχές της μεθόδου Kurashi

Σε αντίθεση με τη μέθοδο KonMari, που εστιάζει κυρίως στην τακτοποίηση και οργάνωση αντικειμένων, η μέθοδος Kurashi ενσωματώνει μια ολιστική προσέγγιση στη ζωή σας. Εξετάζει πώς τα αντικείμενα και το περιβάλλον σας επηρεάζουν την ψυχική και συναισθηματική ευεξία σας. Η μέθοδος Kurashi σας ενθαρρύνει να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που αντικατοπτρίζει τα όνειρα, τις αξίες και τις προτιμήσεις σας.

Η απαλλαγή από τα αντικείμενα που δεν σας προσφέρουν χαρά παραμένει κεντρική ιδέα. Η μέθοδος Kurashi εστιάζει στην αφαίρεση όλων των στοιχείων που δεν συμβάλλουν θετικά στη ζωή σας, για να ανοίξει χώρος για όσα έχουν πραγματική αξία.

Ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας καθημερινής ρουτίνας και συνηθειών που προάγουν την οργάνωση και την ευημερία. Αυτό περιλαμβάνει μικρές, καθημερινές πρακτικές που βοηθούν στη διατήρηση της τάξης και στη δημιουργία μιας αρμονικής ζωής. Αναγνωρίζει ότι οι ανάγκες και οι προτιμήσεις σας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Η μέθοδος Kurashi σας ενθαρρύνει να επαναξιολογείτε και να προσαρμόζετε το περιβάλλον σας καθώς εξελίσσεστε.

Οραματιστείτε την ιδανική σας ζωή

Ξεκινήστε με το να φανταστείτε την ιδανική σας ζωή και πώς θα θέλατε να αισθάνεστε στον χώρο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τις αποφάσεις σας για την οργάνωση και την τακτοποίηση.

Κατηγοριοποίηση αντικειμένων

Παρόμοια με τη μέθοδο KonMari, ταξινομήστε τα αντικείμενα σε κατηγορίες όπως ρούχα, βιβλία, χαρτιά, κομμάτια που έχουν συναισθηματική αξία κ.ά. Απομακρύνετε ό,τι δεν προσφέρει χαρά ή δεν εξυπηρετεί κάποιον ουσιαστικό σκοπό.

Διατηρήστε μόνο τα Χρήσιμα και ευχάριστα Αντικείμενα

Κρατήστε μόνο εκείνα τα αντικείμενα που είναι λειτουργικά και προσφέρουν ευχαρίστηση. Ο στόχος είναι να περιβάλλεστε από πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους και σας εξυπηρετούν.

Καλλιεργήστε τις καθημερινές ρουτίνες σας

Αναπτύξτε καθημερινές ρουτίνες που βοηθούν στη διατήρηση της τάξης και προάγουν την ευημερία σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την καθημερινή τακτοποίηση, την πρακτική της ευγνωμοσύνης ή άλλες συνήθειες που ενισχύουν τη ζωή σας.

Ευελιξία και επαναξιολόγηση

Να είστε ευέλικτοι και έτοιμοι να προσαρμόζεστε στις αλλαγές της ζωής σας. Η τακτική επαναξιολόγησης του περιβάλλοντός σας βοηθά να διατηρήσετε την τάξη και να εξασφαλίσετε ότι το σπίτι σας αντανακλά πάντα τις τρέχουσες ανάγκες και επιθυμίες σας.