Όταν έρθει η ώρα να κάνετε το μπάνιο σας, έχετε πολλές επιλογές ως προς τον τύπο του καθαριστικού που θα χρησιμοποιήσετε. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι έχουμε ήδη διαλέξει και άλλοι χρησιμοποιούμε σαπούνι, κάποιοι shower gel και οι υπόλοιποι body wash, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό, ειδικά αν μάθουμε ποιο είναι το κατάλληλο για τις ανάγκες μας. Όσο για το αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, η απάντηση είναι πως υπάρχουν.

Κάθε κατηγορία προϊόντων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ανταποκρίνεται καλύτερα σε διαφορετικό τύπο επιδερμίδας, ενώ σαφώς μεγάλη σημασία παίζει και η προσωπική προτίμηση. Κάποιοι μπορεί να βρίσκουν πιο βολικό το υγρό καθαριστικό από το στερεό, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν την αίσθηση που αφήνει πάνω τους το σαπούνι από εκείνη που αφήνει το αφρόλουτρο.

Όταν μιλάμε για το shower gel και το body wash, τότε αναφερόμαστε σε δυο υγρά προϊόντα καθαρισμού. Καθώς βρίσκονται σε μπουκάλια είναι προστατευμένα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε καθημερινή βάση χωρίς να αφυδατώσετε την επιδερμίδα σας. Η διαφορά τους είναι πως τα shower gel περιέχουν περισσότερους ενυδατικούς παράγοντες αφήνοντας την επιδερμίδα μαλακή, κάτι που δεν συμβαίνει με τα body wash. Επίσης, τα shower gel έχουν πιο παχύρρευστη υφή και παράγουν πλούσιο αφρό, γεγονός που τα κάνει ιδανικά για ένα αφρόλουτρο σε μπανιέρα.

Το σαπούνι είναι ένα καθαριστικό σε στερεά μορφή που παρασκευάζεται από λίπος ή (και) έλαια και την προσθήκη υδροξειδίου του νατρίου. Τα περισσότερα σαπούνια έχουν υψηλό PH που μπορεί να επηρεάζει τον δερματικό φραγμό και να αφήσει την επιδερμίδα πιο στιλπνή. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι που αρέσει στους χρήστες του που βρίσκουν αυτή την αίσθηση συνώνυμη της καθαριότητας. Τα τελευταία χρόνια, τα σαπούνια έχουν ισορροπήσει τη σύστασή τους, αλλά και πάλι δεν είναι σαν τα υγρά καθαριστικά, ενώ είναι ιδανικά περισσότερο για ένα γρήγορο ντους και για λιπαρά δέρματα.


Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο καθαριστικό για εσάς ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας

  • Αν έχετε ξηρή επιδερμίδα, μάλλον το σαπούνι θα την κάνει ακόμη ξηρότερη, επομένως από τα τρία καλό θα ήταν να προτιμήσετε το πιο ενυδατικό από όλα τα προϊόντα που είναι το shower gel.
  • Aν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή, τότε το σαπούνι είναι για εσάς, καθώς το αποτέλεσμα ταιριάζει με τις ανάγκες σας. Θα απομακρύνει το σμήγμα και τους ρύπους χωρίς να επιβαρύνει τους πόρους σας.
  • Αν η επιδερμίδα σας είναι κανονική ή μεικτή, τότε μπορείτε απλώς να επιλέξετε τον τύπο του καθαριστικού σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις, καθώς και τα τρία είδη ταιριάζουν με τις ανάγκες σας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δοκιμάσετε ένα προϊόν για να καταλήξετε στο αν σας αρέσει και σας ταιριάζει, καθώς η θεωρία μπορεί να διαφέρει από την πράξη, αφού η σύσταση του εκάστοτε προϊόντος το κάνει μοναδικό και έχει άλλη επίδραση πάνω στην κάθε επιδερμίδα.