Ένα πρωί ξύπνησα, κοιτάχτηκα στον καθρέπτη και στο πρόσωπό μου παρατήρησα ερυθρότητα και μερικά εξανθήματα. Απόρησα, καθώς δεν αντιμετωπίζω κάποιο διαγνωσμένο δερματικό πρόβλημα. Περίμενα μερικά 24ωρα για να δω πώς θα αντιδράσει η επιδερμίδα μου. Συνέχισα τη ρουτίνα ομορφιάς μου κανονικά, αλλά το πρόβλημα δεν υποχωρούσε, το αντίθετο, θα έλεγα πως επιδεινωνόταν.

Έτσι, επισκέφθηκα τη δερματολόγο, για να με εξετάσει και αυτό που με ρώτησε ήταν εάν χρησιμοποίησα πρόσφατα κάποιο νέο καλλυντικό προϊόν στο πρόσωπό μου. Απάντησα θετικά, καθώς πράγματι είχα δοκιμάσει ένα καινούριο προϊόν skincare δυο τρεις ημέρες πριν από εκείνη που ξύπνησα με αυτή τη δερματολογική αντίδραση. Τότε η γιατρός μού είπε πως εκεί ακριβώς εντοπίζεται ο «ένοχος»: Ήταν το νέο προϊόν που εφάρμοσα στο πρόσωπο και μου προκάλεσε αλλεργική αντίδραση.

Ως beauty editor, συνηθίζω να δοκιμάζω πάρα πολλά νέα προϊόντα, για να έχω προσωπική άποψη. Σαφώς και δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που έβαζα πάνω μου ένα νέο προϊόν. Aυτό που δεν έκανα μέχρι τότε, όμως, ήταν το patch test ή αλλιώς το τεστ ευαισθησίας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το ότι κάποια από εμάς είναι ευαίσθητη ή αλλεργική σε ένα προϊόν δεν σημαίνει πως δεν είναι καλό το προϊόν, αλλά ότι δεν ταιριάζει στη δική μας επιδερμίδα. Μπορεί να είναι ένα από τα συστατικά του ή ο συνδυασμός τους που δεν ταιριάζει στον οργανισμό μας.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες πριν χρησιμοποιήσουν ευρέως ένα νέο προϊόν είναι να πραγματοποιούν μια μικρή δοκιμή, για να είναι σίγουρες πως η καινούργια κρέμα, ο ορός ή οποιοδήποτε άλλο skincare προϊόν είναι κατάλληλο για τη δική τους επιδερμίδα. Κάνοντας το τεστ ευαισθησίας, θα αποφύγουμε την πιθανή εμφάνιση δερματίτιδας εξ επαφής, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επιφάνεια που εφαρμόσαμε το νέο προϊόν και εκτός από το ότι θα μας χαλάσει τη διάθεση, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ιατρική βοήθεια για να υποχωρήσει, καθώς σε κάθε άνθρωπο μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετική ένταση και συμπτώματα.

Πώς θα κάνετε σωστά το patch test

Ιδανικά εφαρμόστε μια γενναία ποσότητα του νέου προϊόντος σε ένα μη ορατό σημείο, όπως πίσω από το αυτί, ώστε και να μην φαίνεται και να μην το ξεπλύνετε κατά λάθος απομακρύνοντάς το από το δέρμα. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον τρεις ημέρες και στη συνέχεια παρατηρήστε πώς αντέδρασε η επιδερμίδα σας. Η αλλεργική αντίδραση της δερματίτιδας εξ επαφής εμφανίζεται σχετικά καθυστερημένα, επομένως πρέπει να δώσετε χρόνο στο δέρμα σας να αντιδράσει θετικά ή αρνητικά.

Σε περίπτωση που δείτε πως το δέρμα σας αντιδρά αρνητικά και εμφανίζονται συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, εξανθήματα, κνησμός κ.λπ., τότε πλύνετε το σημείο σχολαστικά, εφαρμόστε μια κρέμα όπως η bepanthol, για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας, και παρακολουθήστε την πορεία της κατάστασης. Αν δείτε πως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.