Ο συνηθισμένος τρόπος να λούζουμε τα μαλλιά μας είναι να χρησιμοποιούμε πρώτα το σαμπουάν, με το οποίο καλό είναι να λουζόμαστε δυο φορές, στη συνέχεια το conditioner και στο τέλος μια μάσκα. Μια παραλλαγή αυτής της διαδικασίας είναι να χρησιμοποιούμε πρώτα το conditioner και μετά το σαμπουάν, κάτι το οποίο ακολούθησαν στο παρελθόν αρκετές γυναίκες με ευεργετικά αποτελέσματα για τα μαλλιά τους, ωστόσο τώρα έρχεται το co-wash, που αποκλείει εντελώς από τη ρουτίνα του λουσίματος των μαλλιών το σαμπουάν και το αντικαθιστά με το conditioner.

Ειδικά το καλοκαίρι, που τα μαλλιά μας εκτίθενται στον ήλιο, στο αλάτι της θάλασσας και στο χλώριο της πισίνας, οι ανάγκες τους για λούσιμο είναι συχνότερες, κάτι που μαζί με τα παραπάνω επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τρίχα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί προτείνουν την πρακτική του co-wash ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να βοηθήσουν τα μαλλιά μας να παραμείνουν ενυδατωμένα, λαμπερά και ανάλαφρα.

Co-wash σημαίνει conditioner-washing, δηλαδή λούσιμο μόνο με conditioner, και είναι μια τεχνική που σέβεται την τρίχα περισσότερο από το σαμπουάν, ενώ είναι ιδανική κυρίως για τα σγουρά μαλλιά ή για τα μαλλιά με τάση για φριζάρισμα, ενώ λειτουργεί πολύ και για τα ξηρά και αφυδατωμένα μαλλιά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι αν λούζεστε πολύ συχνά, να χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα το σαμπουάν σας κα τις υπόλοιπες ημέρες να λούζεστε μόνο με conditioner.

Aρχικά ξεπλένετε πολύ καλά τα μαλλιά σας με άφθονο νερό και στη συνέχεια εφαρμόζετε το conditioner το οποίο απλώνετε παντού, και ξεμπερδεύετε τα μαλλιά σας με μια χτένα που έχει μεγάλα αραιά δόντια. Στη συνέχεια ξεπλένετε και κατά προτίμηση δεν χρησιμοποιείτε άλλο προϊόν, π.χ. μάσκα.

Το conditioner που θα επιλέξετε, καλό θα ήταν να είναι ελαφρύ και λεπτόρρευστο που δεν βαραίνει την τρίχα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να απλωθεί εύκολα στα μαλλιά. Όσο πιο ελαφρύ είναι το προϊόν τόσο πιο ανάλαφρα θα είναι τα μαλλιά στο τέλος σε σύγκριση με τη χρήση ενός παχύρρευστου, ακόμη κι αν έχετε λεπτή τρίχα.