H Angelina Jolie επέλεξε για την εμφάνισή της στην πρεμιέρα της νέας της ταινίας «Maria», στο New York Film Festival, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ένα φόρεμα εμπνευσμένο από το Old Hollywood, όπως είχε άλλωστε κάνει και στο Φεστιβάλ της Βενετίας στις αρχές του μήνα με δημιουργία Tamara Ralp.

Η Angelina Jolie ακολουθεί διακριτικά την τακτική του method dressing, με τις εμφανίσεις της κατά τη διάρκεια της προώθησης της ταινίας να εμπνέονται από το θέμα της. Γι’ αυτό και η ηθοποιός φορά κομμάτια που ταιριάζουν με την αισθητική των ρούχων που φορούσε η Μαρία Κάλλας, την οποία και υποδύεται στην ομώνυμη ταινία.

Αυτή τη φορά, η Αngelina Jolie, που πήγε στην συγκεκριμένη πρεμιέρα μαζί με τα παιδιά της, επέλεξε ένα αρχειακό κομμάτι, με την υπογραφή μιας εκ των πιο σημαντικών couturiers του 20ού αιώνα. O λόγος για την Madame Grès, την οποία πολλοί αποκαλούσαν και «βασίλισσα του ντραπέ». Πρόκειται για ένα φόρεμα σε ιβουάρ απόχρωση που αποτελείται από το εφαρμοστό μπούστο για το οποίο ήταν γνωστή η εμβληματική σχεδιάστρια και μια μακριά αέρινη πλισέ φούστα που είναι 70 ετών! Το ρούχο επέλεξε η ίδια η ηθοποιός από το «Mon Vintage», ένα κατάστημα με αρχειακά κομμάτια υψηλής ραπτικής, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Vogue η ιδρύτρια του καταστήματος, Marie Blanchet. Η ηθοποιός έφερε το φόρεμα στο σήμερα, συνδυάζοντάς το με μπορντό ψηλοτάκουνα πέδιλα και κοσμήματα του οίκου Cartier.

Ποια ήταν η Madame Grès

Η Madame Grès ήταν Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας που άφησε σημαντική κληρονομιά στον κόσμο της υψηλής ραπτικής. Έμεινε γνωστή για τις μοναδικές της δημιουργίες, κυρίως για τα εντυπωσιακά φορέματα με πτυχώσεις και τα αρχαιοπρεπή σχέδια που αντλούσαν έμπνευση από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. Η τεχνική της να σμιλεύει τα υφάσματα πάνω στο σώμα της γυναίκας, όπως ένας γλύπτης το μάρμαρο, ήταν το σήμα κατατεθέν της.

Η Madame Grès είχε αρχικά εκπαιδευτεί ως γλύπτρια, γεγονός που επηρέασε καθοριστικά την προσέγγισή της στον σχεδιασμό μόδας. Η χρήση πτυχώσεων στα φορέματά της θύμιζε αρχαία αγάλματα, με τα υφάσματα να αγκαλιάζουν το σώμα με αριστοτεχνικό τρόπο. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες της haute couture, προσφέροντας δημιουργίες που εξέφραζαν τη διαχρονική κομψότητα και την απόλυτη θηλυκότητα.

Παρόλο που τα σχέδιά της μπορεί να έδειχναν απλά, απαιτούσαν μεγάλη τεχνική δεξιοτεχνία. Εργαζόταν με υφάσματα όπως το μετάξι και το ζέρσεϊ και κατάφερνε να δημιουργεί κομμάτια υψηλής ραπτικής με ελάχιστες ραφές. Η ίδια ήταν γνωστή για την ιδιωτικότητά της. Παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν επιδίωκε τη διασημότητα, κάτι που την έκανε να ξεχωρίζει σε μια βιομηχανία όπου η προβολή παίζει μεγάλο ρόλο.

Παρόλο που ο οίκος της έκλεισε το 1988, η κληρονομιά της Madame Grès συνεχίζει να επηρεάζει τον κόσμο της μόδας. Τα σχέδιά της εξακολουθούν να θεωρούνται διαχρονικά αριστουργήματα και έχουν επηρεάσει πολλούς σύγχρονους σχεδιαστές. Η Madame Grès άφησε πίσω της έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό τέχνης, μόδας και γλυπτικής, που την κατατάσσει στους θρύλους της παγκόσμιας μόδας.