Το έλαιο αργκάν εξάγεται από τους πυρήνες του δέντρου αργκάν, το οποίο κατάγεται από το Μαρόκο, και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Ε, καθιστώντας το ιδανικό μαλακτικό για τα μαλλιά.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ψαλίδας και να λειτουργήσει ακόμη και ως έλαιο για την ανάπτυξη των μαλλιών, αποτρέποντας το σπάσιμο.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαίου αργκάν για τα μαλλιά

Έλαιο αργκάν

«Το αργανέλαιο, όπως και τα περισσότερα έλαια, επιφυλάσσει πολλά οφέλη για τα μαλλιά. Μπορεί να αυξήσει τη λάμψη, να ενυδατώσει τα μαλλιά, να βοηθήσει στην πρόληψη του σπασίματος και μπορεί ακόμη και να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών», λέει στο βρετανικό Marie Claire ο Tyler Moore, ειδικός στυλίστας στο Live True London.

Ο κορυφαίος χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών Dr Furqan Raja της The Private Clinic λέει ότι το έλαιο αργκάν αντιμετωπίζεται συχνά ως θαυματουργή θεραπεία, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως φάρμακο για την τριχόπτωση. «Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση. Θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης. Ωστόσο, το έλαιο αργκάν δεν θα βλάψει τα μαλλιά σας και μπορεί να τα βοηθήσει να φαίνονται υγιή, λαμπερά και πιο ογκώδη», εξηγεί ο Dr Raja.

Αλλά ο Dr Raja προσθέτει ότι το έλαιο αργκάν μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μαλλιών και σε ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής. «Δεν θα σταματήσει την τριχόπτωση, αλλά μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο υγιή. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβών. Αν τα μαλλιά είναι ενυδατωμένα και γεμάτα βιταμίνες, είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν». Το καλύτερο μέρος; Η βιταμίνη Ε στο έλαιο αργκάν μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο μαλακά. «Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα μαλλιά απαλλαγμένα από φθορές, αποτρέποντας την ψαλίδα και το σπάσιμο», λέει ο Dr Raja.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο αργκάν για τα μαλλιά

Έλαιο μαλλιών

«Το έλαιο αργκάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν με έλαιο αργκάν ως ενεργό συστατικό, αλλά φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα στο προϊόν για να είναι αποτελεσματικό», εξηγεί ο Moore.

«Μπορείτε, επίσης, να το χρησιμοποιήσετε απευθείας στα μαλλιά ως μάσκα, λάδι styling ή θεραπεία για το τριχωτό της κεφαλής. Συστήνω την εφαρμογή του ελαίου αργκάν κατά μήκος του τριχωτού της κεφαλής για να γίνει μασάζ και στη συνέχεια να δουλευτεί μέχρι τις άκρες των μαλλιών, για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα οφέλη του. Αυτό μπορεί να γίνει πριν από το λούσιμο και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με σαμπουάν», συμπληρώνει Moore.

«Συνιστώ, επίσης, τη χρήση του ως θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής για τη μείωση της φλεγμονής. Μην το αφήνετε πάνω από 20 λεπτά, καθώς το να αφήνετε οποιοδήποτε λάδι στο τριχωτό της κεφαλής ή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία του ίδιου», λέει ο Dr Raja.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε το έλαιο αργκάν στα μαλλιά

«Ανάλογα με το πόσο συχνά λούζετε τα μαλλιά σας ή τον τύπο των μαλλιών σας, γενικά συνιστώ θεραπείες με λάδι όπως αυτή μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αν τα μαλλιά σας είναι πυκνά ή/και ξηρά, μπορεί να ωφεληθείτε από πιο συχνές θεραπείες. Συνιστώ τη χρήση μιας σούπερ θρεπτικής μάσκας, ακολουθούμενη από ένα λάδι», προτείνει ο Moore.