«Ποτέ δεν μου άρεσε το όνομά μου. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα αρέσει στον γιο μας το όνομα που θα διαλέξουμε;»
Τι σημαίνει ένα όνομα; Για το νεογέννητο δεν σημαίνει και πολλά. Ταΐστε το, ντύστε το, αγαπήστε το και ψυχαγωγήστε το και μπορείτε να το φωνάζετε «Ρούλη» ή «Χαζούλη» και δεν θα το νοιάζει καθόλου. Όμως, από τη στιγμή που οι φίλοι και ο υπόλοιπος κόσμος θα αρχίσουν να σας εκτοπίζουν και δεν θα είστε πια το επίκεντρο της ζωής του μωρού σας (συνήθως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού), μπορεί να καλλιεργηθεί στο παιδί κάποια αντιπάθεια για το όνομα που διαλέξατε.
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να είστε σίγουρες ότι θα αρέσει στο μωρό σας το όνομα που θα διαλέξετε να έχει για μια ζωή, παρ’ όλα αυτά μια προσεκτική και έξυπνη επιλογή θα μειώσει τις πιθανότητες το όνομα να καταλήξει να είναι μπελάς.
• Βεβαιωθείτε ότι και σε εσάς και στον άντρα σας αρέσει το όνομα — το πώς ακούγεται, το πώς γράφεται, ποιες είναι οι συνδηλώσεις του. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Εμένα θα μου άρεσε να έχω ένα τέτοιο όνομα;»
• Διαλέξτε ένα όνομα που να σημαίνει κάτι. Δώστε το όνομα ενός αγαπημένου μέλους της οικογένειας, ενός ιστορικού ή βιβλικού χαρακτήρα που χαίρει γενικής εκτίμησης, ενός αγαπημένου λογοτεχνικού ήρωα ή ενός σημαντικού γεγονότος. Ένα τέτοιο όνομα δίνει στο παιδί την αίσθηση ότι ανήκει κάπου, ότι αποτελεί μέρος μιας μεγάλης οικογένειας ή του κόσμου ολόκληρου.
• Διαλέξτε ένα όνομα που θα του ταιριάζει, που θα είναι κατάλληλο για το μωρό σας. Αφροδίτη, για παράδειγμα, θα ταίριαζε καλύτερα σε ένα όμορφο ξανθό κοριτσάκι, Οδυσσέας θα ταίριαζε σε ένα αγοράκι που τα κατάφερε μέσα από μια δύσκολη γέννα. Ή δώστε ένα όνομα που συμβολίζει μια ιδιότητα που θα θέλατε να έχει, όπως Ελπίδα ή Ισαάκ που σημαίνει «αυτός που γελάει». Ή ένα όνομα που θα αντανακλά τα αισθήματά σας για τη γέννησή του, όπως Χαρά για παράδειγμα ή Θεόδωρος. Ένα τέτοιο όνομα θα κάνει το παιδί σας να νιώθει ξεχωριστό. Θα πρέπει να περιμένετε όμως πρώτα να γεννηθεί, προτού κάνετε την επιλογή σας.
• Πώς θα ακούγεται στους άλλους; Υποδηλώνει πιθανόν κάτι ή ακούγεται το ίδιο με κάποια λέξη που ίσως να φέρει κάποια μέρα το παιδί σας σε δύσκολη θέση; Ελέγξτε τα αρχικά του! Σχηματίζουν κάποια λέξη που θα μπορούσε να κάνει το παιδί σας στόχο για αστεία και πειράγματα; Το όνομα Παρθένα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να κάνει το παιδί σας να στενοχωριέται συνέχεια. Βγαίνει κάποιο παρατσούκλι από το όνομα του παιδιού που θα μπορούσε να κάνει τα άλλα παιδιά να το κοροϊδεύουν; Αν πάλι διαλέξετε ένα «έθνικ» όνομα, σε κάποια περίεργη γλώσσα, θα εκτιμήσουν την επιλογή σας στο σχολείο του παιδιού ή θα το κοροϊδεύουν; (Αν διαλέξετε ένα ασυνήθιστο «έθνικ» όνομα, σιγουρευτείτε ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο που να ακούγεται ευχάριστα στη γλώσσα σας, σε περίπτωση που το παιδί σας θελήσει να το αλλάξει αργότερα.)
• Δώστε και ένα δεύτερο όνομα, έτσι ώστε, αν δεν αρέσει τελικά στο παιδί σας το πρώτο όνομα, να μπορεί να το αντικαταστήσει με το δεύτερο.
• Διαλέξτε ένα όνομα που να είναι εύκολο να το πείτε και να το γράψετε. Ένα πολύ ασυνήθιστο όνομα που οι δάσκαλοι προφέρουν λάθος ή ένα πολύ ασυνήθιστο όνομα που όλοι το γράφουν λάθος, θα προκαλεί λύπη στο παιδί σας και δεν θα το κολακεύει.
• Αποφύγετε τα ονόματα της «μόδας» ή τα ονόματα πολιτικών. Μη φορτώσετε το παιδί σας με το όνομα της διασημότητας της χρονιάς (ενός τηλεοπτικού αστέρα ή ενός ηθοποιού ή ενός πολιτικού που φιγουράρει στα εξώφυλλα των περιοδικών). Όταν η διασημότητα αποδειχθεί σαπουνόφουσκα, το όνομα μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένο ή να φέρνει το παιδί σας σε δύσκολη θέση.
• Χρησιμοποιήστε το βαφτιστικό όνομα αντί για το υποκοριστικό (Απόστολος και όχι Λάκης, Αναστασία και όχι Σούλα). Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υποκοριστικό, όσο είναι μικρό, αλλά το παιδί σας πρέπει να έχει την επιλογή, όταν ενηλικιωθεί, να χρησιμοποιήσει το βαφτιστικό του όνομα που είναι πιο αξιοπρεπές από κάποιο υποκοριστικό.
• Αν δεν θέλετε το παιδί σας να είναι ένας από τους δέκα Γιάννηδες ή Μαρίες στην τάξη του, αποφύγετε να διαλέξετε ένα από τα πιο συνηθισμένα ονόματα. Πολλά περιοδικά δημοσιεύουν μια φορά τον χρόνο διάφορα άρθρα σχετικά με τα πιο δημοφιλή ονόματα. Ελέγξτε λοιπόν τη λίστα με τα ονόματα που παραθέτουν. Βρείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ονόματα διαβάζοντας τις ανακοινώσεις για τα βαφτίσια ή κάντε μια βόλτα στην παιδική χαρά και ακούστε πώς φωνάζουν οι μητέρες τα μικρά τους.
• Λάβετε υπόψη σας τα αισθήματα των συγγενών, αλλά μην επιτρέψετε να επικρατήσει η άποψή τους. Αν υπάρχει ένα οικογενειακό όνομα που δεν σας αρέσει, αλλά οι συγγενείς επιθυμούν τη συνέχισή του, είτε εξαιτίας παραδόσεων είτε εξαιτίας συναισθηματικών λόγων, χρησιμοποιήστε το ως δεύτερο όνομα, αλλάξτε το έτσι ώστε να σας αρέσει περισσότερο, διαλέξτε έναν άλλον τύπο του ίδιου ονόματος (τα περισσότερα ονόματα έχουν διάφορους τύπους) ή διαλέξτε ένα όνομα με το ίδιο νόημα. Ένα βιβλίο με ονόματα μωρών θα σας βοηθήσει. Και να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από ποια ονόματα επιλέγετε, οι γονείς και οι παππούδες/γιαγιάδες εν τέλει θα αγαπήσουν τα παιδιά, ακόμη και αν απεχθάνονται τα ονόματά τους στην αρχή.
• Σιγουρευτείτε ότι το όνομα ή τα ονόματα που θα δώσετε, ηχούν καλά μαζί με το επώνυμο, αλλά και μεταξύ τους. Και υπάρχει και ένας γενικός κανόνας: Ένα μικρό επώνυμο πάει καλύτερα με ένα μεγάλο όνομα (Ευαγγελία Δήμου) και αντίστροφα (Νίκος Παπαδόπουλος), ενώ τα ονόματα που έχουν δύο συλλαβές συνήθως συμπληρώνουν τα επώνυμα με δύο συλλαβές.
Πηγή: mother.gr