Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις όσον αφορά το φαγητό; Καλώς ή κακώς, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η διάθεση επηρεάζει το τι τρώτε. Ξαφνικά, ένα συναισθηματικό έναυσμα μπορεί να σας κάνει να λαχταρήσετε, και εν τέλει να φάτε, πίτσα ή παγωτό. Αλλά επηρεάζει η προσωπικότητα τις διατροφικές προτιμήσεις με τον ίδιο τρόπο;

Πώς η προσωπικότητά σας επηρεάζει το φαγητό που τρώτε

Φαγητό

Ο νευρολόγος και ψυχίατρος Alan Hirsch, σύμφωνα με το healthdigest, υποστηρίζει ότι «μέσω των προτιμήσεων και των επιλογών μας στα τρόφιμα αποκαλύπτουμε εσωτερικές σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες». Σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η προσωπικότητα επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων. Για παράδειγμα, οι πιο κοινωνικοί συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να γεμίσουν το πιάτο τους με φρούτα και λαχανικά. Επίσης, κατανάλωναν λιγότερο κρέας και σόδα.

Χαμηλότερες ποσότητες κατανάλωσης κρέατος βρέθηκαν, επίσης, σε όσους είχαν υψηλό βαθμό συμφωνητικότητας. Εναλλακτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή ευσυνειδησία έτρωγαν περισσότερα φρούτα και είχαν μεγαλύτερο έλεγχο της συναισθηματικής διατροφής. Τόσο ο νευρωτισμός όσο και η εξωστρέφεια αύξησαν την κατανάλωση γλυκών και αλμυρών τροφίμων.

Ποια η σχέση μεταξύ της γεύσης και της προσωπικότητας;

Φαγητό

Η έρευνα δείχνει ότι η προσωπικότητα μπορεί να συνδέεται με τη γεύση. Το περιοδικό Current Research in Food Science δημοσίευσε μια μελέτη του 2022 που δείχνει ότι τα οσφρητικά αισθητηριακά κατώφλια και η αντίληψη της γεύσης (π.χ. ξινό, πικάντικο, πικρό, γλυκό κ.λπ.) μπορεί να συνδέονται με την προσωπικότητα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό προκαλείται από τις διαφορετικές ποσότητες ορμονών και νευροδιαβιβαστών που κυκλοφορούν στο σώμα.

Για παράδειγμα, οι λάτρεις των υδατανθράκων είναι πιο πιθανό να έχουν προσωπικότητες που απολαμβάνουν να μένουν μέσα σε σαφή όρια, καθώς τείνουν να είναι προσεκτικοί. Ο διατροφολόγος Keith Kantor, σύμφωνα με το MSN, σημειώνει πως «Αυτοί οι λάτρεις του φαγητού δεν είναι γενικά ριψοκίνδυνοι και συνήθως δεν τους αρέσουν οι αλλαγές».

Φαγητό

Από την άλλη πλευρά, οι λάτρεις των πικάντικων φαγητών είναι πιο πιθανό να είναι «λάτρεις των αισθήσεων», επισημαίνει το Penn State. Αυτές οι προσωπικότητες ευδοκιμούν σε περιπετειώδη περιβάλλοντα με συγκινήσεις και νέες εμπειρίες, σύμφωνα με το MSN. Πέρα από τη γεύση, ορισμένοι ερευνητές αποδίδουν στην ένωση καψαϊκίνη (η οποία βρίσκεται στα πικάντικα τρόφιμα) μια έξαρση αδρεναλίνης που οι άνθρωποι που αναζητούν την αίσθηση μπορεί να βρίσκουν ευχάριστη.

Λαχταράτε αλμυρά τρόφιμα; Οι πιθανότητες είναι να είστε ανταγωνιστικοί και απογοητεύεστε εύκολα κατά καιρούς, σημειώνει το MSN. Εν τω μεταξύ, οι λάτρεις των τραγανών τροφών μπορεί να είναι τελειομανείς, συγκεντρωμένοι και ενεργητικοί.