Τη στιγμή που στη Δύση το παντελόνι θεωρείται ως το απόλυτο fashion item, στην Αφρική τιμωρούν με μαστιγώσεις τις γυναίκες που τολμούν να αποχωριστούν τα παραδοσιακά τους ενδύματα…
Σαράντα ραβδιές και πρόστιμο 100 δολαρίων επιβλήθηκαν στη δημοσιογράφο Λούμπνα Χουσείν, που συνελήφθηκε σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Η κατηγορία; «Άσεμνη» ενδυμασία. Η δημοσιογράφος φυλακίστηκε από τις αρχές και εξέτισε ποινή φυλάκισης για ένα μήνα επειδή… φορούσε παντελόνι!
Κι ενώ ο ισλαμικός νόμος τιμωρεί με μαστίγωση τις γυναίκες που τολμούν να φορούν παντελόνια, στη Δύση το γυναικείο παντελόνι αποτελεί το απόλυτο trend, καθώς συνδυάζεται με κάθε τύπο outfit και δημιουργεί μοναδικές εμφανίσεις για όλες τις ώρες της ημέρας.
Η αποδοχή του παντελονιού στη γηραιά ήπειρο υπήρξε, ωστόσο, αποτέλεσμα μακραίωνης πορείας.
Πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 1800. Πρώτες οι γυναίκες εργάτριες, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που τις ήθελαν να φορούν φούστες ή φορέματα, σόκαραν τη βικτωριανή κοινωνία! Για πρώτη φορά στην ιστορία τόλμησαν να φορέσουν μοντέρνες μπλούζες και φαρδιά παντελόνια τον αντρών τους κάτω από τις φούστες τους ως «στολή εργασίας».
Στην αμερικανική δύση το γυναικείο παντελόνι απαντάται στην Νέα Υόρκη το 1850. Τα «cowgirls» αντικαθιστούν τα παραδοσιακά τους ενδύματα με παντελόνια, καθώς μπορούν ευκολότερα να ανεβαίνουν στα άλογά τους. Παντελόνια γυναικεία υιοθετούν και όσες ασχολούνται με την ποδηλασία για πρακτικούς κυρίως λόγους, καθώς και οι πρώτες γυναίκες αεροπόροι που αισθάνονται πιο άνετα και διεκπεραιώνουν καλύτερα τα καθήκοντά τους.
Στην ευρύτερη διάδοση του παντελονιού συμβάλλουν οι πρώτες φωτογραφίες διάσημων ηθοποιών της εποχής, όπως της Marlene Dietrich και της Katharine Hepburn. Ωστόσο, το παντελόνι γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές με τη μαζική έξοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας μετά το Β’ Παγκόσμιο. Μάλιστα από το 1944 οι πωλήσεις του πενταπλασιάζονται. Σχεδιαστές μόδας, όπως ο Andre Courreges και ο Yves Saint Laurent φέρνουν στην πασαρέλα το παντελόνι μετατρέποντάς το στο απόλυτο αντικείμενο του πόθου των fashionistas.
Το τέλος της απαγόρευσης του γυναικείου παντελονιού δε θα αργήσει να φανεί, καθώς γίνεται καθολικά αποδεκτό και θεωρείται κατάλληλο για κάθε τύπου δραστηριότητες.
Συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση της γυναίκας σηματοδοτεί και τη σεξουαλική της απελευθέρωση κατά τη δεκαετία του 70. Οι hippies φέρνουν στο προσκήνιο τα φαρδιά παντελόνια καμπάνες, με φωτεινά χρώματα και μεγάλα λουλούδια, καθώς και τα καυτά σορτς σε εμπριμέ σχέδια. Εκκεντρικές εμφανίσεις αντανακλούν την αμφισβήτηση και το επαναστατικό πνεύμα της εποχής με το παντελόνι να πρωτοστατεί.
Σήμερα το παντελόνι βρίσκεται στην κορυφή των στιλιστικών επιλογών κάθε γυναίκας… Σύμβολο εξίσωσης των δυο φύλων και κοινωνικής απελευθέρωσης της γυναίκας στη Δύση, αλλά και σύμβολο καταπίεσης στις χώρες της Αφρικής, όπου οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν όλο το σώμα τους αφήνοντας ακάλυπτα μόνο τα μάτια… Σύμβολο αγώνων και διεκδίκησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων…
Φορώντας παντελόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι γυναίκες του Σουδάν ζητούσαν την αποφυλάκιση της Λούμπνα Χουσείν που καταδικάστηκε σε δημόσιο μαστίγωμα και εξέτισε ποινή φυλάκισης, αφού ζήτησε η ίδια να αρθεί η δημοσιογραφική της ασυλία. Ήλπιζε η δίωξή της να αποτελέσει αφορμή για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στις χώρες του τρίτου κόσμου, ώστε να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα αρχής γενομένης από το ντύσιμο…
Πηγή: Matis Fashion