Το μάτσα είναι ένα δημοφιλές είδος πράσινου τσαγιού που παρασκευάζεται από το άλεσμα ειδικά καλλιεργημένων φύλλων τσαγιού σε λεπτή σκόνη. Προέρχεται από την Ανατολική Ασία, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να αρχίσετε να το συμπεριλαμβάνετε στο πρωινό σας.

Σύμφωνα με το Time, και όσα αναφέρει το healthdigest.com, το μάτσα δεν έχει την ίδια ελαφρώς πικρή γεύση που συχνά συνοδεύει το πράσινο τσάι. «Ένα μάτσα καλής ποιότητας είναι έντονο πράσινο και λείο. Ένα μέσο μάτσα θα είναι κίτρινο και κοκκώδες στην αφή, προερχόμενο από τα πιο σκληρά φύλλα του θάμνου του τσαγιού», είπε στο Time η Louise Cheadle, συν-συγγραφέας του «The Book of Matcha». Μάλιστα, με την ποιότητα των φύλλων να επηρεάζει τη γεύση εξηγεί ότι «Ένα καλό μάτσα δεν θα έχει καθόλου πικρή γεύση· θα έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση».

Μάτσα τσάι

Μάτσα: Γιατί πρέπει να αρχίσετε να το προσθέτετε στο πρωινό σας

Η κρεμώδης και ελαφρώς γλυκιά γεύση του μάτσα, λοιπόν, το καθιστά το τέλειο μείγμα για ένα πλούσιο μπολ με πλιγούρι βρώμης το πρωί για παράδειγμα. Το μάτσα περιέχει, επίσης, μια πιο συμπυκνωμένη μερίδα καφεΐνης από το κανονικό πράσινο τσάι, το οποίο θα σας δώσει μια ώθηση ενέργειας από νωρίς το πρωί.

Ωστόσο, περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, γεγονός που το καθιστά το τέλειο υποκατάστατο για άτομα που χρειάζονται λίγη ενέργεια το πρωί αλλά νιώθουν νευρικότητα ή τρέμουλο μετά την κατανάλωση καφέ.

Μάτσα σε σκόνη

Μάτσα: Τα πολλά οφέλη του για την υγεία

Σε αντίθεση με τα κανονικά φύλλα τσαγιού, τα οποία μουσκεύονται και στη συνέχεια πετιούνται, το μάτσα παρασκευάζεται από ολόκληρα φύλλα τσαγιού. Αυτό επιτρέπει σε όσους το καταναλώνουν να παίρνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που θα έπαιρναν κανονικά από το τσάι.

Μάτσα σε ρόφημα

Ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά με τη μορφή κατεχινών, που μπορούν να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να μειώσουν τον κίνδυνο κυτταρικής βλάβης και αρκετών χρόνιων ασθενειών, αναφέρει το Healthline. Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι το matcha μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος, να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου, να προάγει την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μάτσα: Πώς να το χρησιμοποιήσετε στην καθημερινότητα σας

Το μάτσα, λοιπόν, είναι εύκολο να παρασκευαστεί, καθώς διατίθεται σε σκόνη που μπορεί να αναμειχθεί με νερό, να προστεθεί σε smoothies ή να ανακατευτεί σε γιαούρτι ή κρέμες. Εάν θέλετε να προσθέσετε μάτσα στο πλιγούρι βρώμης σας, φροντίστε να μαγειρέψετε το πλιγούρι βρώμης με λίγο περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως και προσθέστε τη σκόνη μάτσα όσο υπάρχει ακόμα λίγο υγρό στην κατσαρόλα ή το μπολ σας.

Μάτσα σε πλιγούρι βρώμης

Αυτό θα διασφαλίσει ότι το μάτσα θα διαλυθεί πλήρως και δεν θα αφήσει ξηρή σκόνη στο πρωινό σας. Μπορείτε να φάτε το πλιγούρι βρώμης σας ως έχει ή να προσθέσετε βατόμουρα, αμύγδαλα ή λιναρόσπορους για να αποκομίσετε επιπλέον οφέλη για την υγεία και γεύση.