Μέχρι η κρίση να αποφασίσει να μας αφήσει, πάρτε ιδέες από τις τουλάχιστον πέντε νέες χρήσεις που βρήκαμε για παλιά σας ρούχα και αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα σε κατάσταση αποσύνθεσης. Γιατί δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε στα σκουπίδια τις παλιές σας πετσέτες ή τα τζιν, αν έχετε την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσετε κάπως αλλιώς. Πώς;

Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά μου μάλλινα πουλόβερ;

* Κάντε τα νήμα: Αν έχετε σαν χόμπι το πλέξιμο ή τις χειροτεχνίες με υφάσματα, και το μάλλινο πουλόβερ σας είναι σε κακή κατάσταση μπορείτε να περισώσετε τις μάλλινες κλωστές του και να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα νέο «έργο» σας. Σαν να κρατάς τα ανταλλακτικά από ένα αυτοκίνητο προς απόσυρση, δηλαδή.

* Τσόχα: Τα μάλλινα πουλόβερ έχουν ένα «κακό»: μαζεύουν στο πλύσιμο. Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα μαλλιού έχουν, μάλιστα, μαζεύουν ακόμα περισσότερο. Αυτό το «κακό» εμείς το αξιοποιούμε, βάζοντας τα παλιά μας πουλόβερ να πλυθούν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και να στεγνώσουν πάνω σε καλοριφέρ με αποτέλεσμα να φτιάξουμε… τσόχα! Και τι μπορούμε να κάνουμε με την τσόχα; Αμέτρητα πράγματα –δείτε πεντακόσια από αυτά εδώ.

* Θήκες για μαξιλάρια: Μαξιλάρια για τον καναπέ ή για κάποια πολυθρόνα, παραδείγματος χάριν. Απλά μετρήστε την διάσταση του μαξιλαριού που θα «ντύσετε» και κόψτε το πουλόβερ στα σωστά σημεία. Μία ραπτομηχανή για την δημιουργία της θήκης θα σας βοηθήσει, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε και με το χέρι. Λίγη υπομονή χρειάζεται και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε κομμάτια από τα πουλόβερ σας για να φτιάξετε και μάλλινες κουβέρτες.

* Παιχνίδια (φωτο): Είτε από τσόχα ή από μαλλί, τα μέρη ενός πουλόβερ μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό υλικό για παιχνίδια, όπως υφασμάτινες κούκλες. Με το μανίκι του πουλόβερ, και γεμίζοντάς το με μαλλί ή με άλλο υλικό, μπορείτε να φτιάξετε την κούκλα και με μία κλωστή να «σφίξετε» στο σημείο που θέλετε να γίνει ο λαιμός. Από εκεί και πέρα με μερικές άλλες κλωστές μπορείτε να φτιάξετε μαλλιά, με κουμπιά να κάνετε τα μάτια και με άλλες κλωστές την μύτη και το στόμα. Σε γενικές γραμμές, αυτοσχεδιάστε!

Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά μου μανό;

* Κλείνει τρύπες: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να «μπαλώσετε» το καλσόν σας που μόλις τρύπησε από το να «βάψετε» το σημείο με ένα -διαφανές κατά προτίμηση- μανό. Αν έχετε μανό στο ίδιο χρώμα με το καλσόν, ακόμα καλύτερα.

* «Σφίγγει» άκρες: Βουτήξτε την άκρη των κορδονιών σας -π.χ. από τα παπούτσια σας- μέσα σε ένα αυτό και θα δείτε πως δεν πρόκειται να ξεφτίσει ξανά.

* Σαν ανεξίτηλος μαρκαδόρος: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μανό ως ανεξίτηλο μαρκαδοράκι για να κάνετε σημάδια πάνω σε μπουκάλια για να μετράτε δόσεις ή πάνω στο θερμόμετρο ή τον θερμοστάτη για να σημειώσετε την επιθυμητή σας θερμοκρασία. Η΄ ακόμα και ως χρωματιστό marker για να ξεχωρίζετε π.χ. φάρμακα μεταξύ τους.

* Αντι-σκωριακό: Αν βάψετε με ένα παλιό μανό βίδες ή παξιμάδια που βρέχονται συχνά, μπορείτε να τα προστατεύσετε για ένα εύλογο διάστημα από το σκούριασμα.

* Προστατευτικό: Μπορείτε να βάψετε με διαφανές μανό ταμπελάκια πάνω στα οποία έχετε γράψει κάτι, π.χ. τα καρτελάκια με τα στοιχεία σας στις βαλίτσες, για να μην σβηστεί το μελάνι ποτέ.

Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά μου τζιν παντελόνια;

* Θήκη για πάπλωμα ή μαξιλάρι: Είναι πολύ απλό. Μπορείτε να μετρήσετε τις απαραίτητες διαστάσεις και με καθαρά κομμάτια από τζιν ύφασμα να φτιάξετε μία θήκη για πάπλωμα ή μαξιλάρια κάνοντας μπαλώματα. Κι αν δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στο κρεβάτι σας, είναι ιδανικό για το μαξιλαράκι στο σπιτάκι του σκύλου ή της γάτας σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ραπτομηχανή –και οι βασικές γνώσεις για να την χειρίζεστε.

* Θήκες για πλαστικές σακούλες: αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο χώρο για να φυλάτε τις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ, μπορείτε απλά να κόψετε τα μπατζάκια από τα τζιν σας, να τα ράψετε στα ρεβέρ και να τα κρεμάσετε σε ένα ντουλάπι. Εκεί μπορείτε να συγκεντρώνετε τις πλαστικές σας σακούλες ή διάφορα άλλα αντικείμενα που συνήθως βρίσκονται σκορπισμένα εδώ και εκεί.

* Τσέπες για θήκες: Μπορείτε να κρατήσετε μόνο τις πίσω τσέπες του τζιν και με αυτές να φτιάξετε θήκες για τα gadget σας. Αν, μάλιστα, το καθιστικό σας είναι αρκετά νεανικό και μοντέρνο, μπορείτε να ράψετε τις τσέπες στο πλάι κάποια πολυθρόνας και να βάζετε εκεί τα κοντρόλ της τηλεόρασης.

* Επένδυση για άλλα είδη: Δηλαδή, για τετράδια με σκληρό εξώφυλλο, άλμπουμ φωτογραφιών ή χάρτινα κουτιά. Χρησιμοποιήστε το τζιν ύφασμα για να ντύσετε και μία ισχυρή κόλλα στιγμής για να μείνει κολλημένο εκεί.

* Σουπλά: Τέλος, μπορείτε να το κόψετε στις διαστάσεις ενός σουπλά και να το χρησιμοποιήσετε όπως θα κάνετε με οποιοδήποτε άλλο υφασμάτινο. Μεγάλο συν, όπως είπαμε και στην αρχή, ότι πλένεται.

Τι μπορώ να κάνω με τις παλιές μου κάλτσες;

* Χρησιμοποιήστε τις για ξεσκόνισμα: Είναι πολύ βολικές καθώς μπορείτε να τις περάσετε στο χέρι σας και να ξεσκονίσετε με λεπτομέρεια επιφάνειες στις οποίες ένα απλό πανί δεν φτάνει.

* Φτιάξτε καλτσο-κούκλες για κουκλοθέατρο: Σίγουρα τις έχετε ξαναδεί και έχουν πολύ πλάκα. Δεν θα σας πούμε περισσότερα, δείτε το video παρακάτω για να πάρετε μία ιδέα.

* Φτιάξτε μικρά πουγκιά: Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μικρά πουγκιά μέσα στα οποία θα φυλάτε μπαλάκια και μικρά παιχνίδια για να μην χάνονται. Ακόμα μπορείτε να τις γεμίσετε με αρωματικά ποτ πουρί, να τις ράψετε από παντού και να τις τοποθετήσετε σε συρτάρια με ρούχα για να μυρίζουν ωραία.

* Ενυδάτωση χεριών: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ενυδατώσετε τα χέρια σας -ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και «ξεραίνονται»- από το να βάλετε μία κατάλληλη κρέμα και από πάνω γάντια. Αντί για γάντια, όμως, μπορείτε να βάλετε κάλτσες, οι οποίες θα διατηρήσουν την απαραίτητη ζέστη και βαθιά ενυδάτωση στα χέρια σας.

* Φτιάξτε γάντια για τους καρπούς: Πώς είναι οι γκέτες για τα πόδια, έτσι μπορούμε να φτιάξουμε και γκέτες για τα χέρια. Ζεστά, δηλαδή, μανίκια για τους καρπούς και τα χέρια μας, τα οποία μπορεί να μας προσδώσουν και στιλ (για αυτά προτιμήστε μάλλινες κάλτσες).

Πηγή: in2life.gr