Ο τοκετός είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας να επιλέξει αν θα γεννήσει στο σπίτι ή σε μαιευτήριο, εκείνο όμως που προέχει είναι η ασφάλεια του τοκετού.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα παραπάνω επεσήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ασφάλεια του τοκετού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στον τοκετό στο σπίτι, θα πρέπει όμως όλες οι γυναίκες να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους. Πρώτον υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος περιγεννητικής θνητότητας και δεύτερον ο τοκετός στο σπίτι δεν είναι για όλες τις γυναίκες. Όταν μια γυναίκα επιλέγει να γεννήσει στο σπίτι, ο χώρος όπου θα γίνει ο τοκετός πρέπει να είναι οργανωμένος και να εποπτεύεται από μαία ή μαιευτήρα και από παιδίατρο και να έχει διασφαλιστεί η ταχύτητα μεταφοράς σε οργανωμένη μονάδα σε περίπτωση επιπλοκής» ανέφερε ο κ. Ταρλατζής.
Πρόσθεσε ακόμη ότι πρόταση της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας είναι να γίνεται τοκετός στο σπίτι με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η ενημέρωση, η δυνατότητα και οι προδιαγραφές ασφαλούς τοκετού και έγκαιρης μεταφοράς σε οργανωμένη μονάδα και ότι θα πρέπει να καθοριστούν από το υπουργείο Υγείας οι προϋποθέσεις για τον κατ’ οίκον τοκετό, να οριστεί ποιοι επαγγελματίες μπορούν να τον φέρουν εις πέρας καθώς και το πώς θα γίνεται η δήλωση του παιδιού που θα γεννηθεί ώστε να μην προκύψουν ζητήματα παράνομων υιοθεσιών.
Επιπλέον ανέφερε ότι για όσες επιθυμούν να γεννήσουν σε συνθήκες σπιτιού, αλλά παράλληλα να νιώθουν ασφαλείς, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στα μαιευτήρια ειδικοί χώροι που δημιουργούν αυτές τις συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι: Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου του νεογνού στο σπίτι σε σχέση με τον τοκετό σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί δραματικά η πρακτική αυτή. Υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις να επιλέγονται κυήσεις χαρακτηριζόμενες ως χαμηλού κινδύνου και απαραιτήτως σε πολυτόκες γυναίκες και όχι σε πρωτοτόκες.
Επιπλέον αποτελεί κοινή γνώση ότι μια εγκυμοσύνη χωρίς παράγοντες κινδύνου και ένας τοκετός που εξελίσσεται ομαλά μπορούν ανά πάσα στιγμή να παρουσιάσουν βαρύτατες και πολλές φορές θανατηφόρες επιπλοκές, όπως βαριά αιμορραγία της μητέρας, δυστοκία ώμων του εμβρύου, καρδιοαναπνευστική ανάνηψη του νεογνού. Αυτές οι επιπλοκές επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν άμεσα σε ένα οργανωμένο χώρο με αυστηρές προδιαγραφές από πολυμελείς και άρτια εκπαιδευμένες ομάδες με δυνατότητα αντιμετώπισης κάθε περιστατικού που επιδεινώνεται ταχέως».
Όσον αφορά το θέμα των τοκετών με καισαρική, ο κ. Ταρλατζής, επικαλούμενος στοιχεία του ΚΕΣΥ, είπε ότι στη χώρα μας το 54% των τοκετών γίνονται με καισαρική.
Οι εξηγήσεις που έδωσε για το αυξημένο ποσοστό καισαρικών είναι: ότι οι μαιευτήρες επιλέγουν να κάνουν καισαρικές για να αποφύγουν αγωγές σε βάρος τους σε περίπτωση επιπλοκών σε φυσιολογικούς τοκετούς, ότι οι γυναίκες αποκτούν παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία και γι’ αυτό το λόγο να αυξάνονται οι κίνδυνοι, ότι γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες με εξωσωματική δεν θέλουν να διακινδυνεύουν και ζητούν οι ίδιες να γεννήσουν με καισαρική, ότι κάποιες έχουν γεννήσει μια φορά με καισαρική και αυτό αποτελεί σχετική ένδειξη για να γίνουν και οι άλλοι τοκετοί με καισαρική για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρήξης της μήτρας και, τέλος, γιατί κάποιες γυναίκες, για περίεργους λόγους (π.χ. επιθυμία να γεννηθεί το παιδί σε συγκεκριμένη ημερομηνία) ζητούν να γεννήσουν με καισαρική.
Τέλος, ο κ. Ταρλατζής επεσήμανε ότι δεν υπάρχει διαφορά στα ποσοστά καισαρικών ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά μαιευτήρια.