Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες γυναίκες, οι οποίες έκαναν επισκληρίδιο για να ανακουφιστούν από τους πόνους του τοκετού, καθυστέρησαν να γεννήσουν το παιδί τους κατά 2 ώρες, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έκαναν την ένεση. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι γυναίκες που έκαναν επισκληρίδιο θα χρειάζονταν μια ώρα περισσότερη για να ολοκληρώσουν το δεύτερο στάδιο του τοκετού ή στάδιο εξώθησης.
«Η επίδραση της επισκληριδίου διαρκεί περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε. Για όσο διάστημα, λοιπόν, το μωρό είναι καλά και η γυναίκα κάνει πρόοδο, δεν είναι υποχρεωτικό να επέμβουμε (κάνοντας καισαρική τομή) βασιζόμενοι στο ότι ο χρόνος περνάει», εξηγεί η δρ. Yvomme Cheng, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Francisco.
Η καισαρική τομή χρησιμοποιείται σε περίπου 1 στις 3 γεννήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό σημαίνει αύξηση 50% από τη δεκαετία του ‘90. Η καισαρική, όμως, συνεπάγεται μεγαλύτερο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο και περισσότερους κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό.
Οι ερευνητές σύγκριναν στοιχεία από περίπου 42.000 γυναίκες που γέννησαν παιδιά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μεταξύ των ετών 1976 και 2008. Οι μισές από τις γυναίκες έκαναν επισκληρίδιο και άλλες μισές όχι.
Η έρευνα έδειξε ότι για τις γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά, το στάδιο εξώθησης είχε διάρκεια 3 ώρες και 20’ χωρίς τη χρήση αναισθησίας και 5 ώρες και 40’ στις περιπτώσεις που έγινε επισκληρίδιος. Οι γυναίκες που είχαν ήδη έναν τοκετό στο ενεργητικό τους -και άρα αναμένεται να γεννήσουν πιο γρήγορα- χρειάστηκαν περίπου 1 ώρα και 20’ στην περίπτωση μη αναισθησίας και 4 ώρες και 15’ στην περίπτωση επισκληριδίου.
Οι επιστήμονες, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δεύτερο στάδιο του τοκετού διαρκεί 2 ώρες παραπάνω στην περίπτωση που οι γυναίκες επιλέξουν την επισκληρίδιο.
Πηγή: vita.gr