Η γυναικεία φύση όμως έχει ήδη προκαθορίσει πως η έμμηνος ρήση θα σας «συντροφεύει» στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής σας. Μήπως να την κάνατε.. «φίλη» σας;

Αχ, αυτά τα νεύρα!
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη διάθεσή τους και εκνευρίζονται εύκολα όταν πλησιάζουν οι πρώτες μέρες του κύκλου τους. Τι θα λέγατε να «ξεσπάσετε» με γυμναστική; Η άσκηση υποκινεί την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί την παραγωγή σεροτονίνης, μίας χημικής ουσίας που φτιάχνει τη διάθεση και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση.

Όταν έρθουν.. τα «σκούρα»!

Κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι απαραίτητο το σώμα σας να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Άλλωστε, μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση θα μπορούσε να «εξομαλύνει» και τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν. Επίσης, μην ξεχνάτε πως σε αυτή τη φάση οι ανάγκες σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα αυξημένες εξαιτίας της αιμορραγίας, και πολύ περισσότερο σε γυναίκες που έχουν ήδη σιδηροπενική αναιμία.

Ο σίδηρος στο σώμα μας, ανάμεσα στις άλλες λειτουργίες, συμμετέχει και στη μεταφορά του οξυγόνου, συνεπώς η κόπωση, η αδυναμία, η μειωμένη συγκέντρωση και η μειωμένη διάθεση μπορεί να εντείνονται ως συμπτώματα της έλλειψής του. Φροντίστε λοιπόν τις δύσκολες ημέρες να ενισχύσετε τη διατροφή σας με πηγές καλά απορροφήσιμου σιδήρου όπως το κόκκινο άπαχο κρέας, να συνδυάζετε τις φυτικές πηγές σιδήρου όπως το σπανάκι και τα όσπρια με πηγές βιταμίνης C που ενισχύει την απορρόφησή του, ενώ συμβουλευτείτε το γιατρό, στην περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο να «ενισχύσετε» τη διατροφή σας θρεπτικά μέσω της λήψης κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.

Έχετε λιγούρες;
Πριν ενδώσετε στο διατροφικό «ξεφάντωμα» έχετε υπόψιν σας πως, αντίθετα με αυτό που θέλετε να πιστεύετε, οι θερμίδες που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας δεν «καίγονται» αυτόματα! Μπορεί να αυξάνεται ελαφρώς ο μεταβολικός ρυθμός, άρα και οι καύσεις, όμως καλό θα ήταν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας στο πρώτο έντονο αίσθημα πείνας και να κάνετε «έξυπνες» επιλογές τροφίμων που θα σας χορτάσουν.

Πείτε λοιπόν όχι στο «επιβαρυντικό» τσιμπολόγημα και πραγματοποιήστε μικρά και συχνά γεύματα που θα σας προμηθεύουν με ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της μέρας και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν να ελέγξετε την όρεξή σας. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας αρκετή σαλάτα μαζί με το γεύμα σας και καταναλώστε άπαχα κομμάτια κρέατος, πουλερικά, ψάρια ή ένα κομμάτι τυρί, καθώς αποτελούν πηγές πρωτεΐνης που θα συμβάλλουν στο να νιώθετε χορτάτες για περισσότερη ώρα. Επίσης, φροντίστε να τρώτε σε ήρεμο περιβάλλον, με κλειστή την τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή, προκειμένου να απολαύσετε πραγματικά το γεύμα σας και να αντισταθείτε στους πειρασμούς.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε κάποιο γλυκό, περιοριστείτε σε ένα μικρού μεγέθους, ή χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και παρασκευάστε σπιτικές εκδοχές επιδορπίων που θα σας χαρίσουν τη γλυκιά τους γεύση με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι σε συνδυασμό με κομμάτια φρέσκων φρούτων και λίγη στέβια, ή μερικά ψητά φρούτα με λίγο μέλι και κανέλλα αποτελούν νόστιμες και γλυκιές.. εναλλακτικές!

Πηγή: myself.gr