Αν είστε έγκυος και έχετε προγραμματίσει να κάνετε διακοπές, πρέπει να λάβετε εκ των προτέρων τα μέτρα σας, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το αγέννητο μωρό σας από κάθε πιθανό κίνδυνο. Τι πρέπει, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας;
Συζητήστε τα σχέδιά σας με το γυναικολόγο σας
Το πρώτο βήμα για να πάνε όλα καλά είναι να συζητήσετε το πρόγραμμά σας με το γυναικολόγο σας. Οι έγκυες μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε πολλές περιοχές, αλλά πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες με ελονοσία (αν μια έγκυος αναπτύξει ελονοσία, μπορεί να αποβάλει, ενώ οι ταμπλέτες που χορηγούνται προληπτικά για τη νόσο δεν συνιστώνται σε εγκύους).
Είναι ασφαλέστερο να επιλέξετε ως προορισμό σας κάποια ανεπτυγμένη χώρα με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, ώστε να μην κινδυνέψετε σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές.
Διαλέξτε την ασφαλέστερη περίοδο
Το δεύτερο τρίμηνο της κύησης είναι η ασφαλέστερη περίοδος για ταξίδια. Μετά τις πρώτες 12-16 βδομάδες ο κίνδυνος της αποβολής είναι μικρός και η πρωινή ναυτία συνήθως έχει υποχωρήσει, ενώ μετά την 28η εβδομάδα της κύησης η κοιλιά έχει μεγαλώσει πολύ και μπορεί να δυσκολεύει τις κινήσεις σας. Συνεπώς, η καλύτερη περίοδος για ταξίδια είναι μεταξύ της 16ης και της 27ης εβδομάδας.
Μπορείτε άνετα να ταξιδέψετε, αν τα ταξίδια είναι σύντομα και άνετα, η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει προβλήματα και δεν υπάρχει ιστορικό αποβολών.
Για μακρινά, πολύωρα και κοπιαστικά ταξίδια καλό είναι να συμβουλεύεστε γιατρό. Αν η εγκυμοσύνη σας είναι καθ’ όλα φυσιολογική, δεν συντρέχει λόγος αναβολής ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο.
Καλός προγραμματισμός
Αν περιμένετε το πρώτο σας παιδί, πρέπει να ξέρετε ότι η εγκυμοσύνη ανοίγει την όρεξη και προκαλεί εύκολη κόπωση και συχνή ανάγκη για ούρηση. Τις καταστάσεις αυτές μπορεί να τις βρείτε μπροστά σας στις διακοπές, οπότε η λύση είναι ο προγραμματισμός.
Συμβουλές:
– Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.
– Έχετε μαζί σας μερικά σνακ, για την περίπτωση που δεν θα βρίσκετε κάτι υποφερτό για να φάτε.
– Το ντύσιμό σας να είναι άνετο, ώστε να διευκολύνεστε στις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
– Προγραμματίστε έτσι τις διακοπές σας, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για ξεκούραση.
Διατηρήστε την καλή σας υγεία
Όσο είστε έγκυος, είναι φυσικό το ανοσοποιητικό σας σύστημα να είναι παραφορτωμένο, καθώς προσπαθεί να προφυλάξει δύο άτομα αντί για ένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είστε ευάλωτη σε κάθε ασθένεια, πράγμα που συνεπάγεται ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική όταν επιλέγετε τι θα φάτε και τι θα πιείτε.
Γιατί αν νοσήσετε από κάτι, είναι πιθανόν να μην μπορείτε να υποβληθείτε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς τα περισσότερα φάρμακα απαγορεύονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην ξεχνάτε, επίσης, πως ο υψηλός πυρετός αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα μίνι φαρμακείο με: παρακεταμόλη, ελαστικές κάλτσες, ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος για περίπτωση ανάγκης, όπως για αναπνευστικές λοιμώξεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού, που συνήθως είναι πιο σοβαρές στις εγκύους.
Η έκθεσή σας στον ήλιο περιλαμβάνει τους κανόνες που ισχύουν για όλους. Για μεγαλύτερη ασφάλεια συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.
5ο Βήμα: Προσέξτε τη διατροφή σας!
Το πρώτο μέλημά σας στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας, είναι να προστατευτείτε από πιθανές τροφικές δηλητηριάσεις, οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού σας.
Όσον αφορά τη διατροφή, να τρώτε μόνο φρεσκομαγειρεμένα φαγητά. Να αποφεύγετε είδη όπως το πατέ, το μαλακό τυρί και τα αλλαντικά. Να καταναλώνετε μόνο πολύ καλά μαγειρεμένα φαγητά.
Προσοχή!
Να θυμάστε και την αφυδάτωση, η οποία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα μεταξύ των ταξιδιωτών, κυρίως όταν συνυπάρχει εγκυμοσύνη. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε συχνά νερό και όχι να περιμένετε να διψάσετε.
Όσον αφορά την ασφάλεια του νερού, ρωτήστε για την ποιότητά του στο μέρος που θα κάνετε διακοπές και συμβουλευτείτε το γιατρό σας πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα πίνετε καθαρό νερό.
Πηγή: belife.gr