Δεν είναι αίρεση, δεν είναι φιλοσοφία. Αλλά είναι viral. Είναι ο τρόπος που μας προτείνει μία λεπτοκαμωμένη Γιαπωνέζα, για να τακτοποιήσουμε τα σπίτια μας, τις ντουλάπες μας, τα συρτάρια μας και εντέλει τη ζωή μας, κρατώντας μόνο τα πράγματα που μας δίνουν χαρά.
Η Marie Kondo, είναι συγγραφέας του βιβλίου «The Life-Changing Magic of tidying-up», αλλά το μεγάλο μπαμ και η τρέλα στα social media, ήρθε μετά το show της, στο NetFlix, «Tidying Up With Marie Kondo».
Στα 8 ημίωρα επεισόδια της σειράς, η Kondo, επισκέπτεται οικογένειες και ζευγάρια στο Λος Αντζελες και τους βάζει σε τάξη το χώρο όπου ζουν, αφού οι ίδιοι, οι ένοικοι, δηλώνουν ότι δεν αντέχουν την ακαταστασία πλέον και τα πολλά πράγματα, που τους πνίγουν.
Αφού διαλέγουν τα αντικείμενα που θα κρατήσουν και χαρίσουν τα περιττά, η Γιαπωνέζα μάγισσα του συγυρίσματος, τους δείχνει πως να φτιάχνουν ντουλάπες. Αυτό είναι το κομμάτι που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στο κοινό του internet. Tα περισσότερα posts και stories, έχουν τα χασταγκ: #tidyingup, #KonMari και #MarieKondo.
Ίσως η τρέλα οφείλεται στο ότι η Κondo, είναι Γιαπωνέζα, λαός που κατεξοχήν, ασπάζεται τη minimal αισθητική και την ευταξία. Ή πάλι στο γεγονός ότι το NetFlix, έχει πολύ δυνατό αντίκτυπο στη ζωή μας. Ό,τι και να συμβαίνει, είναι καιρός για KonMari-ing. Είτε στα αλήθεια, φτιάχνοντας το χάος στις ντουλάπες, είτε από τον καναπέ, βλέποντας τη σειρά, είτε γκουγκλάροντας, για να δεις τι είναι αυτό για το οποίο μιλάει όλο το διαδίκτυο.
Ο στόχος της μεθόδου KonMari, είναι να υπάρχει τάξη στην καθημερινότητα μας, δηλαδή, στην τσάντα, στα συρτάρια ή τη ντουλάπα, αλλά όχι με την ψυχαναγκαστική έννοια! Ο στόχος για το project «ξεσκαρτάρισμα», είναι η χαρά και η ευκολία.
Η απαλλαγή από τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται για αρκετό καιρό, που δεν μας είναι απαραίτητα και τα ξεχνάμε, δεν μας προσφέρουν και μας οδηγούν αντίθετα σε μεγαλύτερη, άσκοπη κατανάλωση.
Στα βιντεάκια της γεννημένης στο Τόκυο, Marie Kondo, που έχουν περισσότερους από 2 εκακ. viewers, οι άνθρωποι αναζητούν κυρίως το σωστό τρόπο για να διπλώνουν τα ρούχα τους. Αυτό γίνεται σε ρολάκια σύμφωνα με τη μέθοδο KonMari, αφού διπλωθούν τα παντελόνια, στα δυο και μετά πάλι στα δυο και οι μπλούζες δεξιά και αριστερή πλευρά και μετά τρεις φορές δίπλωμα.
Αυτό που τονίζει η Kondo, είναι ότι πρέπει οι παλάμες, που κάνουν τη δουλειά, να βγάζουν αγάπη και θετική ενέργεια.
Όσο για τα ντουλάπια που στοιβάζουμε μαζί με τα χρήσιμα πράγματα και ότι άλλο, απλώς, θελουμε να βγάλουμε από το οπτικό μας πεδίο, για αυτά η μέθοδος λέει:
- Αδειάζουμε και καθαρίζουμε το ντουλάπι.
- Ταυτόχρονα ομαδοποιούμε τα αντικείμενα ανάλογα με τη χρήση και τη συχνότητα.
- Για παράδειγμα πετσέτες θαλάσσης ψηλά και πίσω, ενώ πετσέτες χεριών πιο προσβάσιμες. Και όλα σε ρολακια ανά χρώματα ή σε ομάδες.
- Τέλος, δωρίζουμε ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξεσκαρταρίσματος στην αρχή κάθε εποχής