Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
1 πράσο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι σέσκουλα
600 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
200 γραμμάρια ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ βρασμένο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 γιαούρτι με 2% λιπαρά
250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε τα χορταρικά αφαιρώντας τα κοτσάνια και τα χαλασμένα φύλλα. Γεμίζουμε το νεροχύτη με νερό, κλείνουμε το καπάκι, τα βάζουμε μέσα και τα αφήνουμε λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το νερό να φύγει. Αυτή τη διαδικασία την ακολουθούμε για να καθαρίσουν καλά τα χορταρικά. Τα στραγγίζουμε και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.
Τοποθετούμε τα χορταρικά σε ένα ταψί και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε με το αλάτι για μισή ώρα.
Στο χρονικό αυτό σημείο, τα παίρνουμε λίγα-λίγα, τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη.
Στην ίδια λεκάνη, ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα, την ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά, το βρασμένο ρύζι, τα αυγά, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το περιεχόμενο της λεκάνης για να ενωθούν τα υλικά.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης – ζύμης
Για να φτιάξουμε το φύλλο, βάζουμε σε μια άλλη λεκάνη 1 πακέτο αλεύρι, 250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο λιωμένο, 1 αυγό, 1 γιαούρτι με 2% λιπαρά και 1 πρέζα αλάτι.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη και τη σε δύο ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε αυτά τα δύο κομμάτια ζύμης σε φύλλο. Θα μας βοηθήσει να ρίξουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και να ανοίξουμε εκεί το φύλλο.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί.
Στρώνουμε το ένα φύλλο μέσα στο ταψί. Πάνω από το φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση με τα χορταρικά. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, κλίνουμε την πίτα και κόβουμε στις άκρες ό,τι περισσεύει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Τρυπάμε σε κάποια σημεία την επιφάνεια της πίτας με ένα πιρούνι και την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια.
Τη βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 30-35 λεπτά.