Ο όρος «ελεύθερη μέρα» μας κάνει να ενθουσιαζόμαστε ύστερα από ένα απολυταρχικά τυπικό πρόγραμμα διατροφής, όμως τι κινδύνους ενέχει; Υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν κάτω από συνθήκες πίεσης και άλλοι που δεν αντέχουν ούτε στην ιδέα να «καλουπωθούν» σε ένα απλό πρόγραμμα διατροφής.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη ομάδα ανθρώπων σε αυτούς δηλαδή που ακολουθούν ένα απόλυτα δομημένο και χωρίς παρεκκλίσεις πρόγραμμα, τα πράγματα είναι πιο απλά αλλά συνήθως οι υποτροπές και οι παρασπονδίες αποτελούν συχνό φαινόμενο με συνακόλουθα συναισθήματα τύψεων.
Είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό να τους προτείνεται ένα ελεύθερο γεύμα προσαρμοσμένο στο πρόγραμμά τους ώστε να αποενοχοποιηθούν κάποιες τροφές και συνήθειες. Η διαδικασία αυτή θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πως η διατροφή τους από εδώ και στο εξής δεν αποτελεί ένα φύλλο χαρτί με οδηγίες αλλά κανόνες που καλούνται να εφαρμόζουν καθ’ όλη τους τη ζωή με γνώμονα το μέτρο.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ομάδα ανθρώπων, θα μπορούσε να πει κανείς πως περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα τύπων διατρεφόμενου όπως ο «ανοργάνωτος», ο «λάτρης του φαγητού», ο «επαναστάτης» ή ο «όπως θέλω εγώ διατρεφόμενος».
Σε αυτούς τους ανθρώπους κάποιες απλές οδηγίες διατροφής σε συνδυασμό με την σωστή πληροφόρηση αλλά και ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στο lifestyle τους θα ήταν πιο αρεστό.
Αυτό που θα έπρεπε να διερωτηθεί κανείς είναι αν είναι προτιμότερο να κάνουμε μια ελεύθερη μέρα ή ένα ελεύθερο γεύμα! Στη πρώτη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για ένα διαιτώμενο ο οποίος δεν έχει την αίσθηση του ελέγχου, καθώς ύστερα από τη στέρηση μιας ολόκληρης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή της ημέρας καταναλώνοντας ό,τι του αρέσει, ό,τι έχει στερηθεί καταλήγοντας να τρώει ακόμη και μεγάλες ποσότητες ώστε να αναπληρώσει τη «χαμένη απόλαυση».
Σε μια ελεύθερη μέρα ο διαιτώμενος θα μπορούσε να καταναλώσει όσες θερμίδες του έχουν αφαιρεθεί από το διαιτολόγιο ολόκληρη την εβδομάδα, ίσως και περισσότερες επιλέγοντας παχυντικές τροφές, με αποτέλεσμα να κερδίσει τις χαμένες θερμίδες και με το παραπάνω.
Αυτό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς αν σκεφτεί πως με ένα μόνο γεύμα junk food μπορεί να κερδίσει περίπου 1.000 θερμίδες. Σκεφτείτε λοιπόν αυτό να το κάνει όλη την ημέρα! Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι απλά μαθηματικά.
Στην προσπάθειά του αυτή να χαρεί μια ελεύθερη ημέρα συναντάται συχνά το σενάριο της αντικατάστασης των υγιεινών τροφίμων με άλλες από τον φόβο μην πάρουν έξτρα κιλά, με αποτέλεσμα οι τροφές που θα επιλέξει να είναι πιο θερμιδογόνες και επιβαρυντικές για την υγεία.
Και ενώ ο μέσος όρος συντήρησης ενός ανθρώπου είναι περίπου 2.000-2.500 θερμίδες την ημέρα, η ελεύθερη ημέρα μπορεί να ξεπεράσει έως και 3 φορές πάνω από το κανονικό, δηλαδή μπορεί να καταναλώσει έως και 8.000 θερμίδες!
Αυτό όπως είναι προφανές μπορεί να προκύψει μέσα από τροφές και υλικά τα οποία είναι θερμιδογόνα, όπως λάδι, λιπαρά τυριά και κρέατα, κρέμες γάλακτος, μεγάλη ποσότητα αλεύρων, ψωμιού και υποπροϊόντων αυτού, κρέμες ζαχαροπλαστικής, ζάχαρη, και προϊόντα ζάχαρης, καθώς και ο τρόπος μαγειρέματος όπως το τηγάνισμα.
Θα ήταν πιο ασφαλές να προτείνουμε στο διαιτώμενο ένα «ελεύθερο γεύμα» κατά το οποίο θα μπορεί να επιλέξει τροφές που αγαπά περισσότερο καθώς οφείλουμε να τον ενημερώσουμε να τις συνδυάσει σωστά.
Για παράδειγμα, αν το αγαπημένο του γεύμα είναι αλμυρό τότε θα ήταν φρόνιμο να το συνδυάσει με μια φρέσκια σαλάτα και να του εξηγήσουμε πως χρειάζεται να καταναλώσει και τα 5 γεύματα τις ημέρας ώστε να μπορέσει να είναι εγκρατής απολαμβάνοντας το αγαπημένο του γεύμα.
Σε περίπτωση που το αγαπημένο του γεύμα είναι ένα γλυκό σνακ τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να αντικαταστήσει κάποιο από τα 5 γεύματα της ημέρας με αυτό αλλά να ακολουθήσει ύστερα από κάποιο γεύμα. Η διαδικασία αυτή θα προστατέψει τον οργανισμό δίνοντάς πρωτίστως τα απαραίτητα συστατικά για τη θρέψη, θα τον βοηθήσει να σταματήσει σε μια μικρότερη ποσότητα από αυτή που φαντάζεται ότι θα καταναλώσει και θα του δώσει την αίσθηση πως δεν στερείται απολαύσεων.
Και όπως σε όλα τα πράγματα χρειάζεται να συμμαχήσουμε με το «μέτρο» έτσι και στη διατροφή μας χρειάζεται να ισορροπήσουμε τη σκέψη και τις επιθυμίες μας ώστε να μην αποβεί αυτοκαταστροφική για το σώμα και την ψυχή μας.
Πηγή: diatrofi.gr