Για πιο αποτελεσματική προστασία τώρα το καλοκαίρι, που οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές, είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη αντηλιακή προστασία, η πρόσθετη δηλαδή προφύλαξη που μας παρέχουν τα αντηλιακά, αρκεί βέβαια αυτά να επιλέγονται και να χρησιμοποιούνται σωστά.
Χημικά και φυσικά φίλτρα προστασίας
Η ηλιακή ακτινοβολία εμπεριέχει τη μικρού μήκους κύματος υπεριώδη ακτινοβολία (υπεριώδης Β) και τη μεγάλου μήκους κύματος υπεριώδη ακτινοβολία (υπεριώδης Α).
Η προστατευτική δράση των αντηλιακών φίλτρων οφείλεται είτε στη δυνατότητα απορρόφησης των υπεριωδών ακτίνων Β ή και Α, είτε στη δυνατότητα διάθλασης ή ανάκλασης των παραπάνω ακτίνων.
Τα χημικά, λοιπόν, φίλτρα που κατατάσσονται στην πρώτη περίπτωση δεν είναι άλλο παρά συνθετικά μόρια που εμποδίζουν τις ακτίνες που εισχωρούν στο δέρμα να φτάνουν στα βαθύτερα στρώματα του οργανισμού και να καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων.
Τα φυσικά, πάλι, φίλτρα που εμπεριέχονται στα αντηλιακά, δηλαδή το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να δημιουργούν μια «ασπίδα» προστασίας, που απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες και αντανακλά τις υπέρυθρες.
Τα χημικά φίλτρα είναι πιο δυνατά από τα φυσικά, όμως μερικές φορές δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Τα περισσότερα από τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι χημικά και τα φίλτρα τους απορροφούν μερικώς ή ολικώς την υπεριώδη ακτινοβολία Β. Αυτή δηλαδή που είναι υπεύθυνη για τις άμεσες συνέπειες της ηλιοθεραπείας, όπως κοκκίνισμα, εγκαύματα και ξεφλούδισμα.
Δείκτης προστασίας
Είναι ένας αριθμός που αναγράφεται σε όλα τα αντηλιακά και δείχνει πόσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να μένουμε στον ήλιο –χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αντιηλιακό– σε σχέση με το χρόνο που θα μπορούσαμε να μείνουμε χωρίς αυτό.
Για παράδειγμα, αν ένα αντιηλιακό έχει δείκτη προστασίας 4, αυτό σημαίνει ότι κάποιος, που θα μπορούσε να μείνει στον ήλιο δίχως αντιηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντιηλιακό μπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία 60 λεπτά.
Όμως, αυτοί οι υπολογισμοί πρακτικά δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, αφού παράγοντες, όπως ο ιδρώτας, το κολύμπι, το πάχος της επίστρωσης, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού.
Οι δείκτες συνήθως ξεκινούν από το 2 και φτάνουν έως το 50, όπου τότε έχουμε και απόλυτη προστασία (total block).
Απόλυτη προστασία
1. Ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού θα πρέπει να επιλέγεται πάντα ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα χρειάζονται μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από τα σκουρόχρωμα.
2. Η βάση τους πρέπει να είναι συμβατή με το βαθμό λιπαρότητας του δέρματος. Έτσι, τα λιπαρά δέρματα έχουν ανάγκη από γαλακτώματα ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά από κρέμες και λάδια.
3. Το αντιηλιακό πρέπει να μπαίνει πάντα σε καθαρό και στεγνό δέρμα και όχι σε ιδρωμένο, βρόμικο ή λιπαρό.
4. Αποφεύγετε να «παστώνετε» το δέρμα σας με αντιηλιακό. Ένα λογικό πάχος επάλειψης είναι 0,5-1 mm.
5. Πρέπει να ανανεώνετε το αντιηλιακό σας: εάν μένετε στον ήλιο πάνω από 3-4 ώρες, όταν ιδρώνετε πολύ και αν μπαινοβγαίνετε στη θάλασσα.
Είδη αντηλιακών
Γαλακτώματα: Είναι κατάλληλα για το σώμα και για κάθε τύπο δέρματος. Με την ιδιότητά τους να απλώνονται και να απορροφώνται γρήγορα από την επιδερμίδα, εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία, καταπραΰνουν και ενυδατώνουν. Όσο διαρκεί η ηλιοθεραπεία, πρέπει να ανανεώνονται συχνά.
Λάδια: Επειδή δε φεύγουν εύκολα από το δέρμα, αποτελούν ιδανικά φίλτρα προστασίας για ανθεκτικές και μαυρισμένες επιδερμίδες. Μειονέκτημά τους: Λιπαίνουν το δέρμα, το κάνουν να γυαλίζει και να κολλάει πάνω του η άμμος.
Κρέμες: Κατάλληλες για το πρόσωπο, λόγω του ότι είναι πιο παχύρρευστες, είναι σε θέση να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και ενυδάτωση από ό,τι τα γαλακτώματα. Κι αυτές πρέπει να ανανεώνονται συχνά στη διάρκεια της ηλιοθεραπείας.
Τζελ: Ιδανικά για το σώμα και το πρόσωπο, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν αλλεργίες, λόγω του ότι δεν περιέχουν λιπαρά, συντηρητικά και αρώματα. Κατάλληλα για λιπαρές επιδερμίδες.
Συμβουλές για ένα υγιεινό μαύρισμα
-Τις πρώτες ημέρες στον ήλιο κάνετε ηλιοθεραπεία πολύ προοδευτικά. Αποφεύγετε την παραλία από τις 11 μ.μ. έως τις 4 μ.μ.
-Βάζετε αντιηλιακό κάθε μία ώρα, που ακόμα και αν είναι αδιάβροχο, μην ξεχνάτε να αλείφεστε με αυτό πάντα προτού βουτήξετε στη θάλασσα.
-Προστατευτείτε ακόμα και κάτω από την ομπρέλα, γιατί η άμμος αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου και μπορεί έτσι να πάθετε δυνατά εγκαύματα.
-Πίνετε πολλά υγρά, ιδιαίτερα δροσερό νερό. Αποφεύγετε το πολύ παγωμένο νερό.
-Προστατεύετε τα μάτια σας από τις αντανακλάσεις των ηλιακών ακτίνων στο νερό ή στην άμμο. Γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος βλάβης του κερατοειδούς.
-Πριν από την ηλιοθεραπεία αποφεύγετε να φοράτε αρώματα, γιατί ορισμένα προκαλούν φωτοευαισθησία και ευθύνονται για την εμφάνιση αντιαισθητικών καφέ λεκέδων στο δέρμα.
-Μετά την ηλιοθεραπεία, το βράδυ, ενυδατώστε την επιδερμίδα σας με ένα γαλάκτωμα. Έτσι, θα διαρκέσει περισσότερο και το μαύρισμά σας.
-Αν καείτε από τον ήλιο, χρησιμοποιήστε ειδικές κρέμες για τις περιοχές του δέρματος που σας καίνε.
Πηγή: belife.gr