Μόνο τα 34 από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου έχουν στην ηγεσία τους κάποια γυναίκα, δείχνοντας πόσο δύσβατος είναι ο δρόμος για εκείνες στον επαγγελματικό τομέα της εκπαίδευσης. Το ποσοστό φτάνει για το 2018 στο 17% (34), καταγράφοντας υποχώρηση μιας μονάδας σε σχέση με το 2017 (36).
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της διεθνώς αναγνωρισμένης ετήσιας κατάταξης των πανεπιστημίων από τους βρετανικούς«Times (Times Higher Education World Universities Rankings), σύμφωνα με το «Nature» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια είχε υπάρξει πρόοδος και είχε σταδιακά αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που είχαν αναρριχηθεί στη θέση του προέδρου σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, φέτος η τάση αυτή ανακόπηκε και ο αριθμός τους εμφάνισε μικρή μείωση.
Τις περισσότερες γυναίκες προέδρους ή πρυτάνεις πανεπιστημίων έχει η Σουηδία. Από τα έξι σουηδικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο Top 200, τα τέσσερα διοικούνται από γυναίκα.
Λόγω της μεγάλης παρουσίας αμερικανικών πανεπιστημίων στο Top 200, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των συνολικά 34 γυναικών προέδρων βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ το 21% στη Μεγάλη Βρετανία.
Από τις 27 χώρες που αντιπροσωπεύονται με ένα ή περισσότερα πανεπιστήμια στο Top 200, οι 17 δεν έχουν καθόλου γυναίκες στο «τιμόνι» των ΑΕΙ τους.
Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια που φέτος διοικούνται από γυναίκα, είναι τα εξής (σε παρένθεση η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη των Times): Οξφόρδης (1), Χάρβαρντ (6), Imperial Λονδίνου (8), Πενσιλβάνια ((10), Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (18), Κορνέλ (19), Σχολή Οικονομικών Λονδίνου-LSE (25), Ουάσιγκτον (25), ΜακΓκιλ (42) και Ουισκόνσιν-Μάντισον (43).