Πριν μια γυναίκα ξεκινήσει τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη υπάρχουν ορισμένα θέματα υγείας που πρέπει να φροντίσει ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες τόσο για σύλληψη όσο και για μια ομαλή κύηση.
Αρχικά, πριν ξεκινήσουν οι απόπειρες για σύλληψη, συνίσταται η επίσκεψη σε γιατρό και η πραγματοποίηση ενός προγεννητικού ελέγχου και για τον άνδρα αλλά και για τη γυναίκα. Ο γιατρός αφού εξετάσει μεταξύ άλλων και το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ζευγαριού, θα βοηθήσει στον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης.
Σε περίπτωση που η γυναίκα που επιθυμεί να κυοφορήσει πάσχει από χρόνιες παθήσεις όπως ζάχαρο, επιληψία, υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή συμβουλευόμενες απαραιτήτως το γιατρό τους. Για παράδειγμα αν μια γυναίκα πάσχει από διαβήτη, η ρύθμιση του σακχάρου σωστά επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη θα βοηθήσει η κύηση αλλά και η γέννα να εξελιχθούν ομαλά.
Τα φάρμακα που λαμβάνει η γυναίκα, πρέπει να είναι σε γνώστη του γιατρού ο οποίος είναι και αρμόδιος να αποφασίσει αν πρέπει να συνεχιστεί η λήψη τους. Στα φάρμακα που πρέπει να γνωστοποιήσουμε ότι λαμβάνουμε στον γιατρό περιλαμβάνονται ακόμη και φαινομενικά «αθώα» όπως αυτά για τον πονοκέφαλο η τη δυσκοιλιότητα. Και αυτό γιατί μπορεί να περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν τη γονιμότητα αλλά και το έμβρυο.
Αν η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιεί μέχρι τη στιγμή εκείνη το ζευγάρι, ήταν απλά το προφυλακτικό τότε δεν υπάρχει κάποιο σημείο που προσεχθεί. Αν όμως η αντισύλληψη γινόταν με χάπια, τότε η διακοπή πρέπει να γίνει άμεσα καθώς αν και σε μερικές γυναίκες ξεκινά άμεσα η ωορρηξία σε άλλες μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.