Ένα από τα άγχη της εγκυμοσύνης είναι η διατροφή που η μέλλουσα μητέρα πρέπει να ακολουθήσει.
Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι οι βασικότερες που μια έγκυος πρέπει να γνωρίζει ώστε να προσαρμόσει ανάλογα τη διατροφή της.
– Αποφυγή μη ασφαλών τροφών: Τα ωμά και όχι καλά μαγειρεμένα φαγητά δεν συνίστανται κατά την κυοφορία. Τροφές όπως το κρέας, τα θαλασσινά, τα πουλερικά και τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται καλά μαγειρεμένα. Όσο, για ωμά πιάτα όπως το σούσι δεν πρέπει να είναι στη διατροφή της εγκύου.
Επιπλέον, ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων είναι μεγάλος σε τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί την προηγούμενη μέρα και έχουν μείνει και κάμποσες ώρες εκτός ψυγείου, οπότε δεν πρέπει να καταναλώνονται.
– Μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων: Τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης, όπως το άσπρο ψωμί και ρύζι, τα γλυκά, τα αναψυκτικά καλύτερα είναι να αντικατασταθούν με άλλες με ίδιες θερμίδες. Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων θα βοηθήσει ώστε το βρέφος να γεννηθεί με λιγότερο λίπος και λιγότερες πιθανότητας εμφάνισης παχυσαρκίας.
– Τα συχνά γεύματα: Ξεχάστε τη συνηθισμένη διατροφή που περιλαμβάνει φαγητό δύο φορές την ημέρα και πρωινό μόνο όταν υπάρχει χρόνος. Κατά την κύηση, τα γεύματα πρέπει να είναι τακτικά και η έγκυος να μη μένει νηστική πάνω από 2 ή 3 ώρα ώστε τα να κρατούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και να υπάρχει συνεχής ροή θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο. Επιπλέον, τρώγοντας συχνά αποφεύγετε τη μεγάλη ποσότητα τροφής που δημιουργεί πίεση στο στομάχι και καούρες.
– Το υπερβολικό βάρος: Η έγκυος δεν χρειάζεται να καταναλώνει σημαντικά αυξημένες ποσότητες τροφής σε σχέση με πριν. Όταν η γυναίκα «τρώει για δύο», αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας του παιδιού.
– Η συχνή κατανάλωση υγρών: Πίνοντας πολλά υγρά, η έγκυος βοηθά τον οργανισμό της να παραμείνει ενυδατωμένος καθώς κατά την κύηση οι ιστοί απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών. Επιπλέον, η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι οι ημικρανίες και η δυσκοιλιότητα.