Από την ηλικία των 30 ξεκινά αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «δερματόπαυση». Το σώμα μειώνει την παραγωγή των αυξητικών ορμονών, αφήνοντας το δέρμα λιγότερο φρέσκο και λαμπερό. Η δερματική βλάβη ξεκινά από μέσα, όχι απ’ έξω.
Η έλλειψη ισορροπίας στη χημεία του εγκεφάλου δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση βάρους, αλλά επίσης και σε γήρανση και ασθένειες.
Το πιο σημαντικό χημικό του σε ό,τι έχει να κάνει με την απώλεια βάρους είναι η ντοπαμίνη. Η έλλειψή της, που γίνεται πιο συνηθισμένη καθώς μεγαλώνουμε, μας κάνει να νιώθουμε νωθρότητα και έλλειψη ικανοποίησης, οδηγώντας σε χαμηλό μεταβολισμό και λιγούρες.
Γι’ αυτό εστίασε στο μυαλό σου. Ο εγκέφαλος ελέγχει το μεταβολισμό και το πόσο γρήγορα γερνάς. Έτσι, το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθεί, επικεντρώνεται σε τροφές που αναζωογονούν τη χημεία του.
Εάν επιλέξεις άπαχες πρωτεΐνες, για παράδειγμα κοτόπουλο και ψάρι, θα προσλαμβάνεις τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι για να παράγεις περισσότερη ντοπαμίνη, σταματώντας τις λιγούρες και αυξάνοντας το ρυθμό του μεταβολισμού.
Οι τροφές για απώλεια βάρους και αντιγήρανση που προτείνονται είναι υγιεινές και θρεπτικές. Όμως, το μυστικό εντοπίζεται στην πυκνότητα των θρεπτικών στοιχείων: πρόσθεσε μυρωδικά, τσάι και μπαχαρικά για να βεβαιωθείς ότι κάθε μπουκιά σε ωφελεί.
Επιπλέον, επειδή το πλάνο βασίζεται στις πλήρεις τροφές, είναι χορταστικό και γευστικό επίσης. Ό,τι χρειάζεσαι, δηλαδή, για ένα υγιές και ωραίο καλοκαιρινό πρόσωπο και σώμα. Ακολούθησε τους κανόνες που ακολουθούν…
1. Βάλε καρυκεύματα στη ζωή σου
Επίλεγε τουλάχιστον 3 μυρωδικά και καρυκεύματα σε κάθε γεύμα σου. Δεν θα προσθέτεις μόνο γεύση, αλλά και πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, φιλικά προς το δέρμα και τον εγκέφαλο, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Τα πρώτα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι ένας τρόπος για να αυξήσεις την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων χωρίς συμπληρώματα. Κάποια μπαχαρικά επίσης αυξάνουν το μεταβολισμό και σε χορταίνουν περισσότερο.
2. Ξεσκόνισε την τσαγιέρα
Το τσάι συμβάλλει στην απώλεια βάρους και την αντιγήρανση. Αυτό οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση χημικών, τις πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά.
Πίνε τσάι μετά το πρωινό, το δεκατιανό, το μεσημεριανό και το βραδινό (αλλά τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείς).
Δεν έχει σημασία ποιο είδος του θα προτιμήσεις -μαύρο, λευκό ή πράσινο-, καθώς όλα προέρχονται από το ίδιο φυτό.
Τα φύλλα τσαγιού, ωστόσο, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία από το τσάι σε φακελάκια. Το πράσινο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απορρόφηση του λίπους, ενώ ένα είδος μαύρου τσαγιού, το ούλονγκ (Οolong), ενισχύει το μεταβολισμό και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Τα φυτικά εκχυλίσματα -ιδιαίτερα το ρόιμπος (roibos), πλούσιο σε άλφα υδροξύ, φιλικό προς το δέρμα- επίσης ωφελούν.
3. Προτίμησε το γιαούρτι για σνακ
Φυσικά, το ημιάπαχο (όχι το τελείως άπαχο), χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μπορείς να προσθέσεις 1 κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή μέλι και/ή 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά βοηθά στην καύση λίπους.
Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τενεσί έδειξε ότι όσοι έτρωγαν 3 μερίδες γιαούρτι καθημερινά έχασαν 61% περισσότερο λίπος από εκείνους που δεν το συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους.
Το ημιάπαχο παρέχει όλα τα οφέλη των γαλακτοκομικών χωρίς τα πρόσθετα λιπαρά ή θερμίδες, ενώ περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνες ανά μερίδα από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
4. Κατανάλωνε ψάρι κάθε μέρα
Επειδή πρέπει να προσλαμβάνεις μόνο καλής ποιότητας πρωτεΐνες, προσπάθησε να τρως καθημερινά ψάρι, καθώς και προϊόντα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγά και ημιάπαχα γαλακτοκομικά. Το άπαχο κόκκινο κρέας είναι καλό για 1 φορά την εβδομάδα.
Τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα -ειδικά ο σολομός και ο κολιός- μπορεί να καταναλώνονται μέχρι και 4 φορές στο ίδιο διάστημα. Ψήσε τα ή μαγείρεψέ τα στον ατμό με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά. Οι χορτοφάγοι μπορούν, αντίθετα, να επιλέξουν τροφές με βάση τη σόγια.
5. Ανακήρυξε εχθρό σου τη ζάχαρη
Η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι σημαντική για τον έλεγχο της λιγούρας. Η ζάχαρη, επίσης, προκαλεί γήρανση στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την αποφεύγεις σε όλες της τις μορφές. Πρόσεξε στην ετικέτα με τα συστατικά το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι αραβοσίτου, τη φρουκτόζη, τη γλυκόζη, τη λακτόζη, τη δεξτρόζη και το σιρόπι.
Η ζάχαρη μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε υποτιθέμενα υγιεινά σνακς, όπως οι ενεργειακές μπάρες και τα δημητριακά.
Επιπλέον, καλό θα ήταν να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με καστανό, να προτιμάς τις γλυκοπατάτες αντί για τις λευκές πατάτες και να επιλέγεις αλεύρι, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
6. Χόρτασε με φυτικές ίνες
Οι τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες διατηρούν ισορροπημένα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και σε χορταίνουν περισσότερο. Προτίμησε σιτηρά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι και βρόμη, καθώς και πολλά πράσινα λαχανικά, αρακά, φασόλια, φακές, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
7. Πιες -και φάε- πολύ νερό
Το όμορφο δέρμα είναι το καλά ενυδατωμένο, γι’ αυτό κρίνεται σημαντικό να πίνεις πολύ νερό στη διάρκεια της ημέρας. Μπορείς, επίσης, να προσλάβεις νερό από τα φρούτα και τα λαχανικά: το μήλο, το μπρόκολο, το σταφύλι, το μαρούλι, το ροδάκινο και η ντομάτα περιέχουν 80-90% υγρά.
Εάν πεινάς ανάμεσα στα γεύματα, πιες 250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου με λεμόνι ή ένα φλιτζάνι τσάι. Περίμενε 20 λεπτά. Εάν ακόμη νιώθεις πείνα, φάε ένα μήλο.
8. «Χρωμάτισε» το πιάτο σου
Τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, που είναι βασικά για να δείχνεις νεότερη. Φρόντισε να τα συνδυάζεις, καθώς τα διαφορετικά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά δείχνουν ότι περιέχουν και διαφορετικά αντιοξειδωτικά που ωφελούν το δέρμα.
Οι πολύχρωμες τροφές, ειδικά αυτές που είναι κόκκινες ή πορτοκαλί, προστατεύουν παρέχοντας φυσικά ένα βαθμό προστασίας στο δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV.
Οι σκούρες πράσινες και κίτρινες-πορτοκαλί τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και βελτιώνουν την όψη και την υφή του δέρματος, ενώ τα εσπεριδοειδή, πλούσια σε βιταμίνη C, αυξάνουν το κολλαγόνο του δέρματος, κάνοντάς το πιο σφιχτό.
9. Απόλαυσε λαχανικά ωμά και μαγειρεμένα!
Αυτό γιατί τα ωμά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και η θερμότητα καταστρέφει σημαντικά ένζυμα που συμβάλλουν στην καλή πέψη. Επίσης, πρέπει να μασήσεις περισσότερο τις ωμές τροφές, οπότε τρως πιο αργά και χορταίνεις πιο εύκολα.
Όμως, τα μαγειρεμένα λαχανικά είναι ευκολοχώνευτα και μερικές φορές η θερμότητα βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών από τον οργανισμό – ιδιαίτερα στα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά.
10. Μέτρησε το πιάτο σου
Μέχρι και το 1/3 του πρέπει να περιέχει τροφές ζωικής προέλευσης (δηλαδή πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ψάρι, αβγό). Τα υπόλοιπα 2/3 πρέπει να αποτελούνται από δύο ή περισσότερα διαφορετικά λαχανικά ή λαχανικά και σιτηρά ολικής αλέσεως (φακές, καστανό ρύζι, φασόλια, ζυμαρικά ολικής αλέσεως).
Πηγή: shape.gr