Οι γυναίκες λίγο πριν κλείσουν τα 40 επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων καθώς συνεχίζουν την αναζήτηση του «σωστού» συντρόφου, σύμφωνα με βελγική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Ρώμη.

Η μικρής κλίμακας έρευνα (δείγμα μόλις 15 γυναικών) έγινε από την Δρ Τζούλι Νεκκεμπροκ και έδειξε ότι οι μισές από τις γυναίκες που είχαν απευθυνθεί στην κλινική ήθελαν να καταψύξουν ωάρια ώστε να μειώσουν το άγχος που τους δημιουργεί η αναζήτηση κατάλληλου συντρόφου για την δημιουργία οικογένειας.

Το ένα τρίτο των γυναικών θεωρούσε ότι η τακτική της κατάψυξης ωαρίων είναι μια «ασφαλιστική πολιτική» κατά της στειρότητας.

Παράλληλα βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι πολλές φοιτήτριες θεωρούν την κατάψυξη ωαρίων ως μια εναλλακτική που τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στην καριέρα τους, χωρίς το άγχος της μητρότητας.

Ειδικότερα, από τις 200 φοιτήτριες, οι οκτώ στις 10 που είχαν κάνει ιατρικές σπουδές, θα κατέψυχαν ωάρια για να καθυστερήσουν την διαδικασία απόκτησης οικογένειας. Τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα μεταξύ των φοιτητριών που φοιτούσαν σε σχολές με γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση ή τον αθλητισμό.

Η κατάψυξη ωαρίων εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, που δίνει την δυνατότητα στην γυναίκα να διατηρήσουν ωάρια για μελλοντικές θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η πιθανότητα επιτυχίας είναι καλύτερη με τα νεότερα, υγιέστερα ωάρια, αν και οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων λίγο πριν τα 40 έτη ζωής, θεωρώντας την διαδικασία ως την «τελευταία» ευκαιρία για απόκτηση παιδιού.

Το κόστος κατάψυξης ωαρίων ξεπερνά τα 3.000 ευρώ ανά προσπάθεια και ορισμένες γυναίκες ενδεχομένως να χρειαστούν έως και τρεις προσπάθειες ώστε να συλλεχθεί ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων.

Όπως σημειώνει η Δρ Νεκκεμπροκ «το 27% των γυναικών του δείγματος ήθελε να δώσει μια ευκαιρία στην σχέση της να ευδοκιμήσει πριν θέσει στον σύντροφό της στο θέμα της απόκτησης παιδιού. Μάλιστα, οι γυναίκες περίπου 38 ετών δεν ανέμεναν να κάνουν χρήση του κατεψυγμένου ωαρίου πριν τα 43, και συνειδητοποιούσαν ότι έπρεπε να υποβληθούν στην διαδικασία ενώ ήταν ακόμη υγιείς και γόνιμες.

Μας έκανε εντύπωση ότι όλες οι γυναίκες του δείγματος είχαν σύντροφο στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα μια ήταν σε σχέση, αλλά καμιά δεν είχε εκπληρώσει την επιθυμία της να αποκτήσει παιδί επειδή πίστευαν ότι δεν είχαν βρει ακόμη το κατάλληλο σύντροφο.»

Πηγή: www.yourbaby.gr