Γίνεται να συνδυαστεί εγκυμοσύνη και οδήγηση; Αν και είναι δύο διαφορετικών απαιτήσεων καταστάσεις, μπορούν να συνδυαστούν με ασφάλεια, φτάνει η γυναίκα να γνωρίζει καλά την κατάσταση της υγείας της και να προσαρμόζει την οδήγησή της ανάλογα με τις ανάγκες.

Σίγουρα μια γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα μετακινηθεί με περισσότερη άνεση με αυτοκίνητο παρά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο λόγος είναι προφανής, καθώς μπορεί να ορίσει πιο ευέλικτα το πρόγραμμά της ενώ η μετακίνηση με λεωφορείο ή μετρό δεν μπορεί να της προσφέρει ανάλογη ασφάλεια.

Και να μην ξεχνάμε ότι οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μια έγκυος να οδηγεί ακόμα και μέχρι τον ένατο μήνα- εκτός κι αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Χρήση της ζώνης
Μια εγκυμοσύνη που δεν παρουσιάζει επιπλοκές επιτρέπει στη γυναίκα να συνεχίζει την οδήγηση. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση της ζώνης που πλέον προστατεύει δύο ζωές αντί για μία. Φτάνει να χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο. Το οριζόντιο τμήμα της ζώνης δεν πρέπει να περνάει από το πάνω μέρος της κοιλιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος -λόγω πίεσης- για το έμβρυο. Το σωστό είναι να τοποθετείται κάτω από την κοιλιά.

Στάση
Είναι φυσικό η αύξηση βάρους -και χωρίς τη σωστή κατανομή- να κουράζει τη γυναίκα.Γι’ αυτό και οι πόνοι στην πλάτη κυρίως όταν οδηγεί είναι φυσικό επακόλουθο. Επίσης η στάση οδήγησης εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, πρέπει να γίνονται στάσεις για να κινηθεί και να βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματός της.

Αυτοκίνητο τζιζ!
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν η υποψήφια μητέρα υποφέρει από ζαλάδες και αίσθημα αδυναμίας. Εννοείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να οδηγεί, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες μειώνονται δραστικά τα αντανακλαστικά της. Κυρίως όταν βρίσκεται πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο το στρες αυξάνεται και αποτελεί παράγοντα μη ασφαλούς οδήγησης.

Μην ξεχνάτε πως σε περίπτωση που η κύηση παρουσιάζει επιπλοκές πρέπει η έγκυος να συμβουλεύεται το γιατρό όχι μόνο για να οδηγήσει αλλά ακόμα και να βρεθεί στη θέση του επιβάτη.

Πηγή: autotriti.gr