Κλείσατε ποτέ την πόρτα του γραφείου σας στα μούτρα των συναδέλφων σας ή σφίγγετε τη γροθιά σας και δαγκώνεστε;
Είτε ξεσπάτε, είτε τον κρατάτε μέσα σας, ο θυμός επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία σας. Μάθετε που χτυπάει και πώς μπορείτε να ηρεμήσετε.
Ο εγκέφαλός σας
Ο θυμός μπορεί να παρεμποδίζει τη μνήμη σας. Το συναίσθημα προκαλεί την έκκριση υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και άλλων ορμονών του στρες, που μπορεί να συρρικνώσει τα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου.
Η καρδιά σας
Λόγω της επιθετικότητας που κρατάτε μέσα σας εκκρίνεται αδρεναλίνη, μια ορμόνη του στρες που εκτοξεύει την πίεση. Η μόνιμα υψηλή πίεση συνδέεται με το έμφραγμα και τις καρδιοπάθειες.
Το ανοσοποιητικό σας
Διαπληκτίζεστε έντονα; Τότε παράγετε την ορμόνη της αντίδρασης «φυγής ή μάχης», την επινεφρίνη. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς σας πιο επιρρεπείς στις ασθένειες.
Τα μάτια σας
Προσέξτε: ο θυμός μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικές ημικρανίες, με λάμψεις και γραμμές στην όραση. Οι αυξημένες ορμόνες του στρες συμπιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο δημιουργώντας προβλήματα στην όραση.
Τα δόντια σας
Η καταπιεσμένη οργή μπορεί να προκαλέσει τρίξιμο στα δόντια, που συμβαίνει ασυνείδητα στη διάρκεια της μέρας ή όσο κοιμάστε. Η τριβή προκαλεί πόνο στο πρόσωπο και τη γνάθο και με τον καιρό ακόμα και ραγίσματα στα δόντια.
Η κοιλιά σας
Όταν τσαντιζόμαστε, ο εγκέφαλος εκκρίνει τους νευροδιαβιβαστές ακετυλοχολίνη και σεροτονίνη, που μειώνουν τη ροή αίματος στην κοιλιά. Στις συνέπειες περιλαμβάνονται ο στομαχόπονος και η διάρροια.
Πώς να διαχειριστείτε το θυμό σας
Χαλαρώστε ακολουθώντας την παρακάτω τεχνική όταν… το αίμα σας αρχίζει να βράζει: αναπνεύστε βαθιά, όπως στη γιόγκα. Επαναλάβατε μια χαλαρωτική λέξη, ή φανταστείτε μια γαλήνια εικόνα, όπως το ηλιοβασίλεμα.
Μετρήστε αργά μέχρι το δέκα, παίρνοντας αργές και βαθιές ανάσες.
Η επιβράδυνση της αναπνοής σας επιτρέπει να σκεφτείτε και χαλαρώνει τους μύες σας, δίνοντάς σας την ευκαιρία για να σκεφτείτε τι συμβαίνει και να δώσετε «παράταση» στην αντίδρασή σας.
Εξασκηθείτε στην χρήση εκφράσεων που θα ανταποκρίνονται στα συναισθήματά σας, αλλά δεν θα οδηγούν την κατάσταση στα άκρα. Για παράδειγμα πείτε «Είμαι πολύ θυμωμένη» ή «Έχω αναστατωθεί από το συμβάν…». Δεν θα καταφέρετε τίποτα με το να βρίσετε.
Μην αφήνετε αυτά που σας ενοχλούν να παρατείνονται για καιρό. Ο θυμός δεν μετριάζεται πάντα με το πέρασμα του χρόνου, καθώς έχουμε την ικανότητα να τον συντηρούμε με τις σκέψεις μας.
Ασκηθείτε. Προγραμματίστε λίγη ώρα άσκησης καθημερινά. Τα έντονα συναισθήματα προκαλούν ψυχολογικές και βιολογικές αλλαγές, έτσι και όταν εκνευρίζεστε παράγεται περισσότερη αδρεναλίνη (ορμόνη που κινητοποιεί τον οργανισμό), με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς και η πίεση του αίματος. Με την άσκηση θα απελευθερώσετε ενδορφίνες, οι οποίες ανεβάζουν τη διάθεση, μειώνουν την οργή και το στρες.
Το μυστικό
Θυμός δεν σημαίνει απαραίτητα επιθετικότητα. Το να εκφράζετε τον θυμό σας είναι υγιές γιατί σύμφωνα και με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία, μειώνει το συναίσθημα του άγχους.
Πηγή: omorfamystika.gr