Αυξάνεται ο αριθμός των γεννήσεων με καισαρική τομή παγκοσμίως, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διστάζει να αναθεωρήσει προς τα πάνω το χαμηλό ποσοστό (10%15% επί του συνόλου των γεννήσεων) το οποίο θεωρούσε «ασφαλές για την υγεία των μητέρων και των παιδιών». Ήδη κάποιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «μύθο» την αντίληψη ότι η καισαρική τομή θα πρέπει γενικώς να αποφεύγεται. Και έρχονται σε αντίθεση με παγιωμένες αντιλήψεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη «βιομηχανία καισαρικών» η οποία ανθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Παρ΄ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τοκετών η καισαρική τομή κρίνεται ιατρικά απαραίτητη, το προτεινόμενο ποσοστό για τη διαδικασία που έθεσε ο ΠΟΥ πριν από 20 χρόνια εγκαταλείφθηκε πέρυσι, χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο. Στις νέες οδηγίες του Οργανισμού αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αν και ο ΠΟΥ από το 1985 πρότεινε ότι το ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%- 15%, δεν υπάρχουν εμπειρικές ενδείξεις για το επιθυμητό ποσοστό. Η βέλτιστη αναλογία είναι άγνωστη». Προσθέτει μάλιστα ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι όλες οι γυναίκες που χρήζουν καισαρικής τομής να μπορούν να την έχουν».
Για παράδειγμα, ένα στα τέσσερα βρέφη στη Βρετανία γεννιέται με καισαρική, τη στιγμή που ο ΠΟΥ όριζε ότι η αναλογία δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα στα οκτώ. Το βρετανικό ΕΣΥ δέχεται πιέσεις να μειώσει τον αυξανόμενο αριθμό κυρίως διό τι επιβαρύνεται το δημόσιο ταμείο. Ορισμένες γυναίκες, ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζουν ιατρικό πρόβλημα, προτιμούν την καισαρική επειδή είναι λιγότερο επώδυνη. Ωστόσο βρετανοί γιατροί και επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν: η καισαρική δεν είναι ακίνδυνη. Τα νεογνά που γεννιούνται με αυτή τη μέθοδο έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα σε σχέση με όσα γεννιούνται με κολπικό τοκετό.
Παράλληλα οι μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μεγάλη αιμορραγία, θρόμβωση και μολύνσεις. Αλλά και ο πολύτιμος θηλασμός σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει αργότερα από το κανονικό ή και να διακοπεί πολύ σύντομα.
Η καισαρική τομή προτιμάται όταν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδης διαβήτης ή υπέρταση, αν η μητέρα έχει ξεπεράσει τα 40 χρόνια, αν υπάρχουν γυναικολογικά προβλήματα, όπως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ινομυώματα ή αν το έμβρυο δεν εξέρχεται σωστά στον φυσιολογικό τοκετό.
Η Ελίζαμπεθ Νταφ της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Νational Childbirth Τrust στη Βρετανία, λέει ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων από τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ είναι δύσκολη. «Οι γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν κάνουν καισαρικές ακόμη και αν τις χρειάζονται, σε αντίθεση με τις γυναίκες στον αναπτυγμένο κόσμο όπου το ποσοστό των καισαρικών όλο και ανεβαίνει. Ο ΠΟΥ πρέπει να πάρει θέση» τονίζει.
• Ο ΠΟΥ διστάζει να λάβει θέση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η καισαρική είναι σήμερα πιο επικίνδυνη από ό,τι πριν από 25 χρόνια.
• Αρκετοί γιατροί στη Δύση εκτιμούν ότι η φοβία για την εν λόγω επέμβαση είναι αβάσιμη.
• Το υψηλό κόστος έχει δημιουργήσει μια «βιομηχανία» επικερδών εγχειρήσεων.
• Οι καισαρικές επί του συνόλου των γεννήσεων στην Ελλάδα υπολογίζονται επισήμως σε 24%, αλλά ανεπισήμως σε 47%.
Πηγή: www.yourbaby.gr