Πλένετε καλά τις σουπιές με άφθονο νερό. Τις σκίζετε, αφαιρείτε τα έντερα, το κοκαλάκι και τα μάτια. Βγάζετε και το σακουλάκι με το μελάνι τους και τις ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Αν θέλετε, κρατάτε 2-3 θήκες μελάνι για το φαγητό. Χωρίζετε τα πλοκάμια από την κουκούλα τους και τα κόβετε σε κομμάτια. Γδέρνετε τη κουκούλα από τη μεμβράνη που τη σκεπάζει και την κόβετε σε λωρίδες.
Καθαρίζετε το σπανάκι (αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο), το κόβετε, το πλένετε με άφθονο νερό και το στραγγίζετε.
Σοτάρετε πολύ ελαφρά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και ρίχνετε τις σουπιές να γιαχνιστούν.
Σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον πελτέ της ντομάτας, το σπανάκι και τον άνηθο. Αν θέλετε, ρίχνετε και 2-3 σακουλάκια μελάνι και ανακατεύετε το φαγητό μέχρι να πάρει βράση.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Υλικά
1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 κουταλ. σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
Πηγή: myworld.gr