Τα Ρεκόρ Γκίνες διαθέτει ένα μακρύ… μενού με ρεκόρ που σχετίζονται με εστιατόρια, τα οποία, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως αποδεικνύεται και από το παλιότερο εστιατόριο στον κόσμο.
Αρκεί, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εστιατορίων, ενώ τα εστιατόρια έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία του COVID-19, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μια βιομηχανία 659 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δείτε, λοιπόν, κάποια από τα πιο εντυπωσιακά ρεκόρ Γκίνες εστιατορίων, από το ψηλότερο και το βορειότερο μέχρι εκείνο που πουλάει τις περισσότερες μπριζόλες σε ένα 24ωρο!
Παλιότερο εστιατόριο
Το 1725 ήταν η χρονιά που ο Αντόνιο Βιβάλντι δημοσίευσε το μνημειώδες κοντσέρτο του «Οι Τέσσερις Εποχές». Την ίδια χρονιά, ιδρύθηκε, όμως, και το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο. Το Restaurante Botín, ωστόσο, δεν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αλλά απέναντι από τη λίμνη στο Calle de Cuchilleros στη Μαδρίτη. Τα Ρεκόρ Γκίνες αναφέρουν ότι το εστιατόριο ιδρύθηκε όταν ο Γάλλος σεφ Ζαν Μποτέν και η Αστουριανή σύζυγός του έχτισαν ένα πανδοχείο μέσα σε ένα κτίριο του 1590. Αρχικά το εστιατόριο λειτουργούσε, σύμφωνα με το έθιμο, από θαμώνες που έφερναν τα δικά τους φαγητά, τα οποία στη συνέχεια μαγειρεύονταν στις εγκαταστάσεις. Το εστιατόριο έχει, επίσης, μερικές αντίκες αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένου ενός φούρνου από χυτοσίδηρο τριών αιώνων. Το εστιατόριο εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για το στυλ του 18ου αιώνα, ενώ εμφανίζεται ακόμη και στη λογοτεχνία, με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ να το συμπεριλαμβάνει στο μυθιστόρημά του του 1926 «Ο Ήλιος Ανατέλλει επίσης».
Το εστιατόριο στο μεγαλύτερο υψόμετρο
Αυτή η διάκριση ανήκει σε ένα εστιατόριο στο χιονοδρομικό κέντρο Chacaltaya στη Βολιβία, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 5.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σαν να δειπνούσατε στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ. Ωστόσο, η ιστορία αυτού του εστιατορίου είναι τραγική. Σύμφωνα με το grunge.com, το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο ήταν το μοναδικό στη Βολιβία, είχε ιδρυθεί τη δεκαετία του 1930, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να μπορούν να κάνουν έλκηθρο και σκι στον παγετώνα Chacaltaya.
Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη προκάλεσαν την εξαφάνιση του παγετώνα το 2009. Το χιονοδρομικό κέντρο ερήμωσε με μόνο δύο ψυχές που μένουν εκεί τον περισσότερο χρόνο. Τα αδέρφια Adolfo και Samuel Mendoza διατηρούν το refugio (το καταφύγιο) που είναι ένα κτίριο όπου προσφέρουν ζεστά γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο παραμένει το ρεκόρ για το υψηλότερο εστιατόριο. Όσοι έρχονται, ωστόσο, δεν το επισκέπτονται για να κάνουν σκι τόσο, όσο για να χαζέψουν τα άγονα βράχια και το ερημωμένο θέρετρο που στην κυριολεξία μοιάζει με φάντασμα.
Το πιο βόρειο εστιατόριο στον κόσμο
Το Spitsbergen -το οποίο διασχίζει το Μπάρεντς και τη Θάλασσα της Γροιλανδίας– αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους του νησιού Σβάλμπαρντ. Το grunge.com αναφέρει ότι αυτή η νορβηγική επικράτεια απέχει περίπου 650 μίλια από τον Βόρειο Πόλο, καθιστώντας τους 2.2000 κατοίκους της τον βορειότερο ανθρώπινο οικισμό στον κόσμο. Και όπου υπάρχει κόσμος, υπάρχουν και εστιατόρια. Τα Ρεκόρ Γκίνες χαρακτηρίζουν το Red Polar Bear ως το πιο βόρειο εστιατόριο στον κόσμο. Το εστιατόριο, όσο παράλογο κι αν ακούγεται για το σημείο που βρίσκεται, σερβίρει απίθανο κεμπάπ. Κι αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Kazem Ariaiwand, ήταν πρόσφυγας από το Ιράν.
Πρώτο εστιατόριο με προσωπικό ρομπότ
Χωρίς άριστη εξυπηρέτηση, ένα εστιατόριο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο ωραία είναι η κουζίνα του. Τι θα γινόταν όμως αν το προσωπικό γινόταν ο λόγος για να πάτε στο ίδιο το εστιατόριο, όπως συνέβαινε και για το «πρώτο εστιατόριο με προσωπικό ρομπότ». Αυτό πιστώνεται στα Two Panda Deli της Πασαντένα στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, το 1983, ο Shayne Hayashi ξόδεψε 20.000 δολάρια για κάθε ένα από τα Tanbo R-1 και Tanbo R-2 για να εξυπηρετήσει τους πελάτες στο κατάστημά του. Τα ρομπότ άντεξαν μόνο λίγα χρόνια, ωστόσο κατάφεραν να εξυπηρετήσουν αρκετό χρόνο.
Περισσότερες μερίδες μοσχαρίσιας μπριζόλας που πωλούνται σε 24 ώρες
Αυτό το εξειδικευμένο ρεκόρ με τις περισσότερες μερίδες μοσχαρίσιας μπριζόλας που πωλούνται μέσα σε 24 ώρες σε ένα εστιατόριο σημειώθηκε το 2018 όταν το Ikinari Steak της Ιαπωνίας πούλησε 1.734 μπριζόλες σε μια μέρα. Το ρεκόρ, όπως αναφέρει το grunge.com, σημειώθηκε στην τοποθεσία Shinagawa Seaside Forest της αλυσίδας στο Τόκιο. Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι αν και το επίσημο ρεκόρ είναι για 24ωρο, το Ikinari Steak το κατέκτησε μέσα σε σε 12 ώρες.
Μικρότερο εστιατόριο στον κόσμο
Σε μια μικροσκοπική κίτρινη καμπίνα στο Iisalmi της Φινλανδίας, υποτίθεται ότι βρίσκεται το μικρότερο εστιατόριο στον κόσμο: το Kuappi, που σημαίνει «ντουλάπα» ή «ντουλάπι». Σύμφωνα με το grunge.com, αποτελείται από ένα μοναδικό κτίριο μόλις 8 τ.μ. που περιέχει μια μικροσκοπική κουζίνα, ένα πλήρες μπαρ, μια τουαλέτα και ένα τραπέζι για δύο.