Ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά junk food μικρών και μεγάλων, τα πατατάκια μόνο στην Αμερική κάθε χρόνο σημειώνουν μια κατανάλωση περίπου 600 εκατομμυρίων κιλών ετησίως. Με αυτόν τον αστρονομικό αριθμό κατά νου, μπορείτε να πιστέψετε ότι η ανακάλυψή τους έγινε εντελώς τυχαία; Κι όμως, κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα αλήθεια και παρακάτω θα βρείτε την συναρπαστική ιστορία που τα συνοδεύει.
Ο άνθρωπος, λοιπόν, που εφηύρε τα πατατάκια ακούει στο όνομα Τζορτζ Κρουμ. Πρόκειται για έναν Αφροαμερικανό που εργαζόταν ως σεφ στο Moon Lake Lodge, ένα κομψό θέρετρο στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης.
Ήταν το 1853, λοιπόν, όταν ο Κρουμ ένιωθε αρκετά απογοητευμένος καθώς ένας πελάτης του εστιατορίου στο θέρετρο όπου εργαζόταν, έστελνε συνεχώς πίσω τις τηγανιτές πατάτες που του σερβίρανε, υποστηρίζοντας με δυσαρέσκεια ότι ήταν πολύ παχιές και μαλακές. Για να ικανοποιήσει, λοιπόν, τον πελάτη ο Κρουμ έκοψε την επόμενη παρτίδα σε αρκετά λεπτές ροδέλες, της τηγάνισε σε καυτό λάδι για να γίνουν τραγανές και τις πασπάλισε με αρκετό αλάτι.
Παραδόξως, ο πελάτης φάνηκε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από αυτή την εκδοχή και έτσι ο Κρουμ, οι τηγανιτές πατάτες του οποίου άρχισαν να σημειώνουν αυξημένη ζήτηση, άνοιξε το δικό του εστιατόριο το 1860 με το όνομα Crumbs House.
Φυσικά, κάθε τραπέζι είχε και από ένα καλάθι με πατατάκια πάνω του, ενώ η εφεύρεση του Κρουμ στάθηκε και η αφορμή για την εκλεπτυσμένη πελατεία του. Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο οι έγχρωμοι δεν είχαν το δικαίωμα να πάρουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις εφευρέσεις τους και ο Κρουμ δεν επιχείρησε ποτέ να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα πατατάκια του, με αποτέλεσμα, τελικά, το διάσημο και λατρεμένο σνακ να πωλείται μαζικά σε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο χωρίς ο Κρουμ να απολαμβάνει τα εύσημα για την εφεύρεσή του.