Άνθρωποι, που φέρονται να συνδέονται με τις κρατικές αρχές της Κίνας, διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση ψηφιακής επιρροής, που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, με στόχο την απαξίωση της Δύσης και την προώθηση της ατζέντας του Πεκίνου. Η επιχείρηση, που φέρεται να ενορχηστρώθηκε από το κινεζικό καθεστώς, εξαπλώθηκε σε περισσότερα από 50 μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το Meta.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η μητρική εταιρεία του Facebook, στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο «αόρατος επικοινωνιακός στρατός» της Κίνας συγκέντρωσε περισσότερους από 550.000 «φίλους» προβάλλοντας την προπαγάνδα για τον υποτιθέμενο ρόλο των ΗΠΑ στην εμφάνιση του κορονοϊού και της πανδημίας COVID-19, αλλά και επικρίνοντας την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην Ταϊβάν.
Σε ένα άλλο δημοφιλές μέσο, το Reddit, οι «μαχητές» του πληκτρολογίου ενέπλεξαν ψευδώς την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Και σε πολλά ακόμη social media και πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων στο Medium, στο YouTube, στο Twitter και στο Quora, στόχευσαν Κινέζους αντιφρονούντες και προώθησαν την ατζέντα του Πεκίνου.
Η εκστρατεία, η οποία διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο, βάσει της ανάλυσης του Meta, είχε περιορισμένα αποτελέσματα στους πραγματικούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο το εύρος της εκστρατείας για τη διεθνή επιρροή καταδεικνύει τις δυνατότητες του Πεκίνου σε αυτόν τον τομέα.
Σημειώνεται πως τα σκήπτρα σε τέτοιου είδους εκστρατείες φαίνεται να κατέχει η Μόσχα με καθοριστική εμπλοκή ακόμη και σε κρίσιμες εκλογές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Πίσω από το «εργοστάσιο τρολ» της Μόσχας ήταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος όσο διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε εξελιχθεί στον «άρχοντα» των fake news με διαδικτυακές εκστρατείες παραπληροφόρησης προωθώντας τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όπως ο ίδιος είχε παραδεχτεί ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την «Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου», γνωστή ως «Glavset» ή «Τρολ από τον Όλγκινο», μια εταιρεία που ασχολούνταν με τη διαδικτυακή προπαγάνδα και την επιρροή για λογαριασμό ρωσικών επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων. Παραδέχτηκε επίσης την εμπλοκή στις εκλογές στις ΗΠΑ το 2017, κατά τις οποίες εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόσφατα, η Meta διαπίστωσε ότι ομάδες στη Ρωσία είχαν επίσης δημιουργήσει ιστοσελίδες ψεύτικων ειδήσεων που μιμούνταν αυτούς της Washington Post, του Fox News και άλλων μεγάλων δυτικών ΜΜΕ, για να προωθήσουν την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια τακτική που ο γίγαντας των social media επισήμανε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο .
Η εκστρατεία για τα συμφέροντα της Κίνας «είναι η μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση επιρροής που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στον κόσμο», δήλωσε στο Politico ο Μπεν Νίμο, επικεφαλής των πληροφοριών της Meta για τις παγκόσμιες απειλές. «Διαλέγουν ένα μέρος στο Διαδίκτυο και προσπαθούν να διαδώσουν αποτελεσματικά ένα αρκετά απλό σύνολο μηνυμάτων που επαινούν την Κίνα και επικρίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την εξωτερική πολιτική άλλων δυτικών χωρών».
«Ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, αναμένουμε ότι οι ομάδες από Κίνα και Ρωσία θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης για την ενίσχυση της επιρροής τους», είπε ο Νίμο, υπογραμμίζοντας μόνο η Meta κατάφερε τον τελευταίο χρόνο να τερματίσει τέσσερις τέτοιες εκστρατείες που συνδέονται με την Κίνα.