Οι άνθρωποι της bitar, της εταιρείας που υπογράφει τα συναρπαστικά «Βιβλία που ζωντανεύουν», είχαν μία έξυπνη αλλά και κοπιώδη στην εφαρμογή της ιδέα, σε μια καθόλου ευνοϊκή εποχή. Χωρίς να μπουν στο δίλημμα τεχνολογία ή «παραδοσιακή» ανάγνωση, που τόσο ταλανίζει τους σύγχρονους γονείς, σκέφτηκαν να τα συνδυάσουν, επιδιώκοντας να εμπλουτίσουν και να ενθαρρύνουν τη διαδικασία της μάθησης. Φυσικά ήρθαν αντιμέτωποι με όλων των ειδών τις δυσκολίες που φαντάζεται κανείς- ή και δεν φαντάζεται- συστήνοντας κάτι καινούριο στο κοινό, ειδικά σε μία περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Ακόμα περισσότερο, επειδή επέλεξαν όλη η παραγωγική διαδικασία να γίνεται στην Ελλάδα. Τα Livebooks δημιουργούνται εξολοκλήρου εδώ, από την αρχική ιδέα τους μέχρι την τελική εκτύπωσή τους παράλληλα με τη δημιουργία της εφαρμογής που τα «ζωντανεύει». «Είναι βασική μας δέσμευση και εταιρική κατεύθυνση να στηρίζουμε την χώρα μας, αφού ο κόσμος της μας στηρίζει απλόχερα» λένε στο newsbeast.gr. Όπως φαίνεται πάντως, και παρά τις αντιξοότητες, η προσήλωσή τους στον στόχο τους, η συνέπειά τους στη δουλειά τους και η πίστη στην καλή τους ιδέα και την αποτελεσματικότητά της τους δικαιώνει.
– Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια πώς «δουλεύουν» οι εφαρμογές στα βιβλία σας; Δηλαδή με ποια διαδικασία «διαβάζουν» τις σελίδες των βιβλίων και ζωντανεύουν το περιεχόμενό τους; Κατ’ αρχάς θέλω να αναφέρω ότι όλες οι εφαρμογές μας είναι εντελώς δωρεάν. Ο χρήστης απλά αγοράζει το βιβλίο και όχι την εφαρμογή. Η κάθε εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής για να αναγνωρίσει το περιβάλλον. Όταν συναντήσει μία σελίδα του βιβλίου μας, αναλύει τα σημεία χρωματικών αντιθέσεων που έχουμε “κρύψει” στις εικόνες και συγκρίνει τις συντενταγμένες τους. Και αυτό γίνεται 30 φορές το δευτερόλεπτο, ώστε να μπορούμε να εμφανίζουμε πάνω του το τρισδιάστατο μοντέλο, που περιλαμβάνει ήχο και κίνηση. Με τον τρόπο αυτό, αν η συσκευή ή το βιβλίο μετακινηθεί, μπορούμε να δούμε το μοντέλο από όλες τις οπτικές γωνίες, αφού αυτό βρίσκεται πάνω στη σελίδα! Στο κανάλι μας στο YouTube, μπορείτε να βρείτε δεκάδες βίντεο που εξηγούν το πως δουλεύουν οι εφαρμογές σε συνδυασμό με τα βιβλία μας.
– Τα βιβλία σας είναι χωρίς αμφιβολία πρωτοποριακά. Τι δυσκολίες συναντήσατε ξεκινώντας να συστήνετε κάτι τόσο καινούργιο στο κοινό; Και πότε αισθανθήκατε πραγματικά δικαιωμένοι για την προσπάθειά σας; Οι δυσκολίες ήταν πραγματικά πολύ μεγάλες. Αρχικά προήλθαν από τον παραδοσιακό εκδοτικό χώρο και αργότερα από την έλλειψη ζήτησης, αφού κανένας δεν έψαχνε για ένα βιβλίο που ζωντανεύει, αφού κανένας δεν ήξερε ότι υπήρχε. Με πολλή προσπάθεια και υπομονή συμμετείχαμε σε δεκάδες εκθέσεις, παρουσιάσεις και συναντήσεις, δείξαμε τα βιβλία μας σε χιλιάδες γονείς και παιδιά, σχολεία και εργαστήρια, και πλέον έχουμε δικαιωθεί γι’ αυτές τις επιλογές μας. – Είχατε μία καινοτόμα ιδέα, σε μία εποχή που η Ελλάδα και οι Έλληνες αντιμετωπίζονταν με ξεκάθαρη δυσπιστία. Είχατε τέτοια «κρούσματα» πχ σε διεθνείς εκθέσεις ή από συνεργάτες σας, που δεν πίστεψαν σε σας και στο σχέδιό σας; Όχι δεν είχαμε κάποιο κρούσμα μέχρι στιγμής, αφού η δουλειά μας μιλάει από μόνη της. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποια δυσπιστία, αφού πλέον δεν μιλάμε για ιδέες αλλά για πραγματικά προϊόντα, με πραγματικά δημόσια σχόλια, κριτικές χρηστών και εκτενείς δημόσιες συζητήσεις.
– Ποια είναι τα επόμενα βήματα της bitar; Πώς σχεδιάζετε το μέλλον και ποιοι είναι οι στόχοι σας; Έχουμε δεκάδες ιδέες για νέα καινοτόμα προϊόντα. Μερικές από αυτές είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης βρισκόμαστε σε διαδικασία μετάφρασης των βιβλίων και εφαρμογών μας σε διάφορες γλώσσες. Για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα, αλλά πιστεύω ότι το 2018 θα είναι μία χρονιά σταθμός για την bitar, για το διαδραστικό βιβλίο και την ελληνική καινοτομία κατ’ επέκταση. Σας περιμένουμε τον Μάιο στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης για να σας δείξουμε από κοντά τι ετοιμάζουμε…