Η Ινδία και η αισθητική του Bollywood έχουν αρχίσει να εισβάλουν όλο και περισσότερο στις δυτικές μητροπόλεις καθιστώντας τις πολύχρωμες εικόνες των Ινδών καλλιτεχνών οικείες σε πολλούς. Το γκλιτς, τα φανταχτερά στολίδια και η υπερβολή, αρκετές φορές, πάνε παρέα με το χρήμα και την εξουσία.
Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποβεί εξίσου καταστροφικός για όποιον αποφασίσει να τον χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος και να πατρονάρει ανθρώπους ώστε να πιστέψουν σε έναν -τον όποιο- θεό.
Ο Gurmeet Ram Rahim Singh έχει πάνω από 87.000 ακόλουθους στο twitter και ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως: πνευματικό / Άγιο / φιλάνθρωπο / τραγουδιστή / αθλητή / σκηνοθέτη / καλλιτεχνικό διευθυντή / μουσικό διευθυντή / σεναριογράφο / στιχουργό κ.α. Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης εργοστασίων, καταστημάτων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, ορφανοτροφείων και πολυεκατομμυριούχος. Όταν ένας άνθρωπος παρουσιάζει τον εαυτό του με τόσες ιδιότητες τότε μάλλον μιλάμε για μία -τουλάχιστον- ιδιόμορφη προσωπικότητα.
Όταν αυτή η κιτς περσόνα απέκτησε 60 εκατ. ακολούθους σε όλη την Ινδία και τον κόσμο, τότε μιλάμε και για μία επικίνδυνη προσωπικότητα. Όταν αυτή η κιτς περσόνα με τους εκατομμύρια πιστούς και τους φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θεωρεί πως έχει πνευματικές ικανότητες ηγέτη τότε η γραμμή μεταξύ της εγκληματικής ασυδοσίας και της εξαπάτησης γίνεται πάρα πολύ θολή.
Ο 50χρονος Ραμ Ραχίμ (με αυτό το όνομα είναι γνωστός στους οπαδούς του) προέρχεται από οικογένεια Σιχ στη δυτική Ινδία στην περιοχή Ρατζαστάν. Το 1990 σε ηλικία 23 ετών διαδέχτηκε τον πατέρα του στην ηγεσία της θρησκευτικής σέχτας Ντέρα Σάτσα Σάουντα. Η σέχτα υπάρχει από το 1948 και γνώρισε τις πιο λαμπρές ημέρες της υπό την καθοδήγηση του Ραμ Ραχίμ.
Αυτή τη στιγμή ο μεγάλος γκουρού διατρανώνει πως τον ακολουθούν πάνω από 60 εκατ. άνθρωποι με τα παρακλάδια της να αριθμούνται σε 50 σε όλο τον κόσμο. Βάση της σέχτας είναι κυρίως τα αστικά κέντρα της Χαριάνα, της Παντζάμπ και της πρωτεύουσας Νέο Δελχί.
Η Ντέρα Σάτσα Σάουντα παρουσιάζεται ως «μη κερδοσκοπική οργάνωση πνευματικής και κοινωνικής πρόνοιας». Πολλοί από τους πιστούς της είναι ηλικιωμένοι χωρικοί, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι προσελκύονται από τα προγράμματα αρωγής που προωθεί η οργάνωσή, όπως παροχή βοήθειας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Χρήματα και εξουσία συνήθως έρχονται μαζί. Η περιουσία του γκουρού υπολογίζεται σε 50 εκατ. δολάρια. Σε μία κοινωνία όπως αυτή της Ινδίας με τις αντιθέσεις μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων να είναι χαοτικές, οι ηγέτες παντός είδος παρουσιάζονται ως σωτήρες επί γης αλλά και ως δίαυλοι με την μεταθανάτια ζωή. Η φτωχοποίηση και υποβάθμιση των περιοχών όπου βρίσκεται η μεγάλη μάζα ακολούθων του έχουν πληγεί από την έξαρση της χρήσης ουσιών και των δεινών που αυτή φέρνει.
Η σέχτα του «Γκουρού της Λάμψης» υποστηρίζει πως είναι υπέρ του βεγκανισμού και καταδικάζει τη ναρκωκουλτούρα και την κατάχρηση αλκοόλ. Ωστόσο πίσω από το γκλίτερ η εξαπάτηση γεμίζει τις τσέπες του ηγέτη ο οποίος μπορεί να μην δέχεται ευθέως συνδρομές από τους οπαδούς του ωστόσο το δίκτυο επιχειρήσεων του αλλά και οι δραστηριότητές του ως επιχειρηματία και καλλιτέχνη δεν παρέχονται δωρεάν. Και αν κάποιοι θαμπώνονται από τα πολύχρωμα ρούχα κάποιοι άλλοι γεμίζουν, σινεμά, γήπεδα, εστιατόρια, θέρετρα για να τον δουν να τραγουδάει, να πρωταγωνιστεί σε ταινίες και να τους οδηγεί στην ψυχική εξύψωση μακριά από την μίζερη καθημερινότητά τους.
Το lifestyle του βέβαια δεν είναι έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις διδαχές του αλλά αυτό το στοιχείο παραβλέπεται σχετικά εύκολα μπροστά στην αιώνια γαλήνη και την επαφή με το θείο.
Σύμφωνα με τοπικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ, μιας και η περίπτωση του γκουρού ξέφυγε από τα στενά όρια μίας χώρας, ένας από τους πρώην οπαδούς του, ο Hans Raj Chauhan έσπασε την ομερτά της σιωπής οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ευνουχισμό πριν από επτά χρόνια – είναι ένας από τους λίγους που έσπασαν τη σιωπή τους.
«Είπαν στα θύματα, ότι μόνο εκείνοι που θα ευνουχιστούν, θα είναι σε θέση να συναντήσουν τον Θεό», δήλωσε ο δικηγόρος του Chauhan, Navkiran Singh.
Ο 35χρονος Chauhan, κατέθεσε αγωγή κατά την γκουρού το 2012 και το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών άρχισε να εξετάζει τις αιτιάσεις που χρονολογούνται ήδη από το 2000. Ωστόσο, πολλοί οπαδοί του πιστεύεται ότι φοβούνται να μιλήσουν.
Το ίδιο συνέβη και το 2002 με μία οπαδό του η οποία μίλησε ανοικτά για τον βιασμό που υπέστη από τον ηγέτη ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Εν τέλει μετά την έρευνα βρέθηκε πως άλλη μία γυναίκα είχε βιαστεί την ίδια περίοδο από τον Ραμ Ραχίμ. Οι συνήγοροι των γυναικών μίλησαν για τουλάχιστον 40 με 50 γυναίκες που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση από τον γκουρού με τις αρχές να αναφέρουν πως η έρευνα θα συνεχιστεί
Φυσικά ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία αλλά αυτό δεν ήταν ικανό να πείσει τους δικαστές ώστε να μην τον καταδικάσουν οι οποίοι μάλιστα με γλαφυρό τρόπο τον χαρακτήρισαν ως «άγριο κτήνος που δεν αξίζει καμίας επιείκειας».
Ο ίδιος ο Ραμ Ραχίμ με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ζήτησε από τους οπαδούς του να δείξουν αυτοσυγκράτηση ωστόσο το πλήθος των δεκάδων χιλιάδων που τον ακολούθησαν μέχρι την πόλη όπου θα διεξαγόταν η δίκη, στο άκουσμα της καταδίκης, μετέτρεψε την πόλη σε πεδίο μάχης με το λουτρό αίματος να μην έχει προηγούμενο για τέτοια υπόθεση.
Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του γκουρού συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στα προπύργια της σέχτας με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 38 ενώ τουλάχιστον 1.000 άτομα συνελήφθησαν μαζί με τους 200 τραυματίες που γέμισαν τα νοσοκομεία.
Ο γκουρού αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 7 έως 20 χρόνια με τις πιθανότητες για την μικρότερη ποινή να μην είναι υπέρ του ενώ έπεται η έρευνα για την κατηγορία της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου το 2002 ο οποίος ερευνούσε τα σκοτεινά πλοκάμια της Ντέρα Σάτσα Σάουντα και του ροκσταρ αρχηγού της.