Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, η Google προχώρησε στην παρουσίαση μιας νέας σειράς προϊόντων, μεταξύ των οποίων ένα νέο smartphone, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας κι ένα «έξυπνο» ηχείο. Οι περισσότεροι φίλοι της τεχνολογίας, επέλεξαν -μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα- να σταθούν στο σχεδιασμό, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες που κομίζουν οι νέες -φανταχτερές ομολογουμένως- συσκευές του τεχνολογικού γίγαντα. Έχασαν όμως έτσι τη «μεγαλύτερη εικόνα», καθώς η παρουσίαση σηματοδότησε τη βαθύτερη και οριστική πλέον ανάμειξη της Google με το χώρο του hardware, δηλαδή του υλικού. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε στο χώρο του ίντερνετ και συνεπώς του λογισμικού-software, έχει δείξει εδώ και καιρό την πρόθεσή της να εμπλακεί πιο ενεργά με το σχεδιασμό και την κατασκευή των συσκευών εκείνων που θα ενσωματώνουν τα προγράμματα και λειτουργίες που η ίδια εταιρεία δημιουργεί. Το νέο τηλέφωνο, ονόματι Pixel, ξεφεύγει από τη λογική των γνωστών Nexus, που άλλες εταιρείες κατασκεύαζαν για λογαριασμό της Google. Αν και πάλι πίσω από την κατασκευή του Pixel βρίσκεται η HTC, στην πραγματικότητα η υπογραφή «Made by Google» στην πλάτη της συσκευής, λέει πολλά, καθώς η Google έχει την ευθύνη της δημιουργίας, αφήνοντας απλά στην HTC τη συναρμολόγηση. Άλλωστε, μόλις φέτος η εταιρεία δημιούργησε τμήμα hardware στους κόλπους της.
Καλωσήρθες τεχνητή νοημοσύνη
Και πάλι όμως η εμπλοκή του ιντερνετικού μεγαθηρίου στα χωράφια του hardware, δεν είναι η μοναδική έκπληξη που η εταιρεία επιφυλάσσει. Στην πραγματικότητα, όλες οι νέες συσκευές που παρουσιάστηκαν την Τρίτη και θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, είναι απλά η βιτρίνα επίδειξης του οράματος της Google για το μέλλον της τεχνολογίας. Το όραμα αυτό μπορεί να ονοματιστεί με μόλις δύο λέξεις: Τεχνητή νοημοσύνη! «Μου είναι ξεκάθαρο ότι προχωράμε από έναν κόσμο προτεραιότητας στα κινητά, σε έναν κόσμο με προτεραιότητα την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο SundarPichai, CEO της Google.
«Η τολμηρή κίνηση της Google που έρχεται να ταράξει τον κόσμο της τεχνολογίας»
Πώς η Google βάζει τον ανταγωνισμό στα… σκοινιά
Αρχικά η Apple αποκτά έναν ταιριαστό αντίπαλο καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας συνήθιζε να συνδυάζει μοναδικά hardware και software και πλέον ένας έξυπνος και πλούσιος ανταγωνιστής έρχεται να κάνει το ίδιο. «Για να το θέσουμε απλά, η Apple δεν είχε ποτέ έναν ανταγωνιστή σαν και τη νέα Google». Έπειτα έρχεται η Samsung, η οποία θα πρέπει πλέον να ανταγωνιστεί με τον παροχέα λογισμικού της στην αγορά των premium τηλεφώνων, όπου μόνος αντίπαλος ήταν η Apple. Κι όλα αυτή συμβαίνουν τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον κορεατικό κολοσσό με τις μαζικές ανακλήσεις της ναυαρχίδας Note 7 λόγω των εκρήξεων στην μπαταρία. Επόμενη έρχεται η Amazon η οποία δεν ανησυχεί τόσο λόγω των tablet και smartphone που έχει κυκλοφορήσει, αλλά λόγω του δικού της «έξυπνου» ηχείου, ονόματι Echo, το οποίο συνδυάζεται με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Alexa. Το Google Home (έτσι ονομάζεται το «έξυπνο» ηχείο), όμως, είναι κατά πολύ φτηνότερο, συνδυάζεται με το υπόλοιπο οικοσύστημα συσκευών της εταιρείας, ενώ το σύστημα Google Assistant μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο «έξυπνο». «Πονοκεφάλους» αναμένεται να προκαλέσουν οι κινήσεις της Google και στη Microsoft καθώς ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Cortana διαθέτει χαμηλότερο επίπεδο ευφυΐας, την ίδια στιγμή που η εταιρεία δεν έχει καν δείξει κάτι που να μοιάζει με «έξυπνο ηχείο». Τέλος και το Facebook θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις κινήσεις της Google. Παρότι δεν είναι εταιρεία κατασκευής hardware, κινήσεις όπως η «μεταγραφή» της Regina Dugan, ειδικής στην έρευνα και ανάπτυξη hardware, δείχνει τις επιδιώξεις του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου. Οι προσπάθειες ανάπτυξης συστημάτων σαν το Google Assistant βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα από το όποτε εάν και όταν ολοκληρωθούν, ίσως να είναι πολύ αργά…
Το νέο οικοσύστημα της Google
Pixel, το νέο smartphone «made by Google»
Κράνος εικονικής πραγματικότητας δια χειρός Google
Το «πολύ-τραγουδισμένο» Google Home
Το «έξυπνο» router Google Wifi