Από το 1980 έως και σήμερα, στο Ναυάγιο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης. Και ήδη πέρασαν 36 χρόνια από τη στιγμή που το πλοίο «Παναγιώτης» άφηνε το λιμάνι του Δυρραχίου για να ταξιδέψει προς Πειραιά. Η κακοκαιρία είχε χαράξει ήδη τη διαδρομή του «Παναγιώτης», καθώς το πλοίο προσάραξε βορειοδυτικά της Ζακύνθου στην παραλία Άγιος Γεώργιος. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Η παραλία που φιλοξενεί το σκαρί του, είναι από τις διασημότερες στον κόσμο. Το πλοίο έμεινε εκεί για πάντα δίνοντας όρκους αιώνιας αφοσίωσης με την αμμουδιά που θα το φιλοξενούσε.
Φθορές και η διάβρωση σε ολόκληρο το κουφάρι
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Γιάννης Δραγώνας, η συγκεκριμένη επιτροπή επισκέφθηκε το Ναυάγιο για να προχωρήσει σε αυτοψία και να εκτιμήσει πόσο εκτεταμένες είναι οι φθορές που παρουσιάζει το πλοίο. «Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν σημαντικές φθορές στα τμήματα του πλοίου, καθώς και προβλήματα στατικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεταλλικά μέρη που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα παρουσιάζουν ταχύτατους ρυθμούς διάβρωσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ.
Η πρώτη καταγραφή
Στην πρώτη καταγραφή που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι του ΤΕΙ, αναφέρεται ότι το αρχικό μέταλλο του πλοίου έχει υποστεί σημαντική διάβρωση, καθώς όπως σημειώνεται σχετικά, «το αρχικό μέταλλο έχει μετατραπεί σε αλλεπάλληλα στρώματα διάβρωσης». Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα, «η εκτεταμένη οξείδωση προκαλεί τεράστιες μηχανικές πιέσεις και άρα ρωγμές, παραμορφώσεις, αλλά και χρωματισμό».
Καταστροφές και από τον ανθρώπινο παράγοντα
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο newsbeast.gr, ο κύριος Δραγώνας, μία ακόμα από τις βασικές αιτίες καταστροφής του ναυαγίου είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. «Η αυξημένη προσέλευση τουριστών προκαλεί αρκετά προβλήματα. Κάποιοι προσπαθούν να εξερευνήσουν και να φωτογραφήσουν το πλοίο, με αποτέλεσμα να καταπονείται διαρκώς. Όπως λέει, πολλοί από τους επισκέπτες προσπαθούν να κρατήσουν κάποιο αναμνηστικό, αποκολλώντας τμήματα της μεταλλικής του επιφάνειας. Κάποιοι άλλοι ζωγραφίζουν ή γράφουν τα ονόματά τους πάνω στο κουφάρι του πλοίου».Τα στοιχεία που ενισχύουν τη φθορά είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού -άνω των 35 βαθμών Κελσίου- όσο και η υγρασία, η οποία υπερβαίνει το 65%.
Το καλό σενάριο: Παράδοση του έργου έως το καλοκαίρι του 2017
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Νικολουδάκης, αντιπρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου Ζακύνθου, τονίζει στο newsbeast.gr, πώς καμία από τις φθορές δεν είναι μη αναστρέψιμη. «Θα μπορέσουμε με τις κατάλληλες εργασίες να διατηρήσουμε το αξιοθέατο σε καλή κατάσταση για πολλές ακόμα δεκαετίες. Εκτιμούμε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2016, ενώ το καλό σενάριο θα είναι να έχουμε αποκαταστήσει τις φθορές το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2017».
Περίφραξη στο ναυάγιο
Όπως επισημαίνει ο κύριος Νικολουδάκης, ο δήμος σε συνεργασία με το λιμεναρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, θα εγκαταστήσουν διακριτική περίφραξη στηριγμένη σε ξύλινους πασσάλους γύρω από το πλοίο. «Στόχος είναι να εμποδίσουμε τη φυσική επαφή των επισκεπτών με το ναυάγιο, και να μην έχουμε φθορές ή βανδαλισμούς, ούτε όμως και ζητήματα ασφάλειας». «Επίσης θα τοποθετήσουμε στο σημείο ειδική σήμανση, η οποία θα περιγράφει την ιστορία του αξιοθέατου, ενώ θα παρέχονται οδηγίες προς τους επισκέπτες, για το πώς θα μπορούν να το απολαύσουν, χωρίς να προκαλούν περαιτέρω φθορές». «Ο φορέας ο οποίος θα είναι επιστημονικά υπεύθυνος για λόγους επιστημονικής αρτιότητας, θα είναι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Συν τοις άλλοις θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο που διαδραματίζει το ΤΕΙ στο νησί μας, χωρίς να αποκλείεται να συμμετάσχει μελλοντικά και κάποιος ιδιώτης στη διαδικασία αποκατάστασης».
Λίγα στοιχεία για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Τμήμα Συντήρησης-Περιβάλλοντος:
- Περίπου 400 ενεργοί φοιτητές.
- Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με φορείς όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το Πολεμικό Ναυτικό, η Εθνική Πινακοθήκη, η Μητρόπολη Ζακύνθου, Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το ΤΕΙ διαθέτει:
- Τέσσερις σχολές
- Πέντε τμήματα που λειτουργούν σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Λευκάδα
- Τέσσερις εισαγωγικές κατευθύνσεις.
- Στο δυναμικό του ανήκουν περίπου 4.000 εγγεγραμμένοι φοιτητές
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΤΕΙ μπορείτε να βλέπετε στην ιστοσελίδα του. *Ευχαριστούμε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών