Περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτεί μια καλή ταινία για να κερδίσει το κοινό της: μυστήριο, δράση και πλούσια λεία. Αεροπλάνα, τρένα, βάρκες, οχήματα κάθε είδους χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου οι δράστες να πετύχουν τον σκοπό τους, να διαφύγουν με θησαυρούς πολλών εκατομμυρίων στα χέρια τους. Οι ληστείες χρυσού που ακολουθούν μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως «κινηματογραφικές» είναι όμως πέρα για πέρα αληθινές. Είναι επίσης οι μεγαλύτερες στο είδος τους που έχει δει η Ιστορία των τελευταίων αιώνων. Την καταγραφή τους έκανε πρόσφατα με ένα παραστατικό γράφημα (ακολουθεί στο τέλος του κειμένου) η ιστοσελίδα jmbullion.com, η οποία ειδικεύεται στην πώληση του πολύτιμου μετάλλου, αξιολογώντας τες με βάση την αξία της λείας. Άλλωστε τον περασμένο Μάρτιο μία ακόμη ληστεία χρυσού είδε το φως της δημοσιότητας, με τους δράστες να διαφεύγουν με 127 κιλά χρυσού αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ένοπλοι άνδρες της ασφαλείας που μετέφεραν το πολύτιμο φορτίο αναγκάστηκαν να σταματήσουν στη διαδρομή, όταν το όχημα παρουσίασε μηχανική βλάβη. Οι τρεις δράστες της ληστείας, με όπλα στα χέρια τους, τούς πλησίασαν, τους έδεσαν, τους οδήγησαν στο δάσος και απομακρύνθηκαν με τη λεία. Η τελευταία αυτή ληστεία χρυσού μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στις μεγαλύτερες που έχουν γίνει…
Ο χρυσός έκανε φτερά
Το 2008, η Κατρίνα Φίντσαμ κατόρθωνε να κερδίζει έως και 700 δολάρια την ημέρα παίζοντας για λογαριασμό άλλων χρηστών στο διαδίκτυο το παιχνίδι World of Warcraft. Έφτασε στο σημείο να αποταμιεύσει το ποσό των 75.000 δολαρίων, το οποίο και αποφάσισε να μετατρέψει χρυσό. Η επιστροφή από τις διακοπές που είχε πάει με τον φίλο της, της επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο χρυσός είχε κάνει φτερά από το χρηματοκιβώτιο στο σπίτι της, η ασφαλιστική αρνήθηκε να την αποζημιώσει για την κλοπή και η Κατρίνα μήνυσε την εταιρεία. Η ασφαλιστική απάντησε με τη σειρά της, μηνύοντάς την για απάτη. Η αστυνομική έρευνα απέδειξε τελικά πως δράστης ήταν το ίδιο της το αγόρι.
Δύο βαλίτσες γεμάτες χρυσό
Οκτώβριος του 2012 στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ένας άνδρας κουβαλά δύο βαλίτσες γεμάτες χρυσό αξίας 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Δύο άλλοι άνδρες τον ακολουθούν και του αρπάζουν τις βαλίτσες. Ένας από τους υπόπτους, ο Raonel Valdez-Valhuerdis εντοπίζεται τελικά χάρη στο ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορά λόγω προηγούμενης εγκληματικής δραστηριότητας. Ο Valdez θα συλληφθεί τελικά στα σύνορα Μπελίζ-Γουατεμάλας.
Η ληστεία του τρένου
Το 1855, τρεις εταιρείες στέλνουν με τρένο 91 κιλά χρυσού από την Αγγλία στη Γαλλία. Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τον χρυσό αξίας 3,8 εκατομμυρίων ευρώ -σε σημερινές τιμές- ήταν κυριολεκτικά δρακόντεια λόγω του φόβου ληστείας. Το πολύτιμο φορτίο είχε τοποθετηθεί σε κουτιά, το άνοιγμα των οποίων απαιτούσε τη χρήση δύο κλειδιών, τα οποία κρατούσαν στα χέρια τους δύο διαφορετικοί υπάλληλοι της αμαξοστοιχίας. Τα κουτιά προστατεύονταν επίσης από ένα σιδερένιο κλουβί. Όταν το φορτίο έφτασε στη Γαλλία και οι υπεύθυνοι άνοιξαν τα κουτιά, διαπίστωσαν ότι τη θέση του χρυσού είχε πάρει… μολύβι. Οι δράστες της ληστείας κατόρθωσαν μέσω κέρινων αντίγραφων των κλειδιών να αποκτήσουν πρόσβαση στον χρυσό.
Το «χτύπημα» της Σιγκαπούρης
Συνολικά 70 ράβδοι χρυσού κλάπηκαν το 2012 από χρηματαποστολή της εταιρείας Brinks της Σιγκαπούρης. Ο κλέφτης δεν κατόρθωσε να φτάσει πολύ μακριά όμως, αφού 12 περίπου ώρες αργότερα, εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα.
Η μυστηριώδης διάρρηξη του χρηματοκιβωτίου
Ο αυστραλιανός κροίσος των ΜΜΕ Κέρι Πάκερ φυλούσε στο γραφείο του 285 κιλά χρυσού, καθώς και μια μεγάλη γυάλα με κομμάτια χρυσού και κοσμήματα. Ένα πρωί του 1995, όλα αυτά είχαν κάνει φτερά. Ο δράστης είχε διαρρήξει το χρηματοκιβώτιό τους και 11,9 εκατομμύρια δολάρια είχαν εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Η αστυνομία κατάφερε να βρει μόνο τα αποτυπώματα του μηχανικού του χρηματοκιβωτίου και ο δράστης δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Το ψαροκάικο Summer Bliss
Στο Σουρινάμ και τη Γουινέα, η εξόρυξη χρυσού φορολογείται με αποτέλεσμα το λαθρεμπόριο να ανθεί, μέσω κυρίως βαρκών και ψαροκάικων. Το 2012, ένα ψαροκάικο με το όνομα Summer Bliss, με πλήρωμα τέσσερις άοπλους άνδρες κατευθυνόταν προς το Κουρακάο. Έξι άνδρες πλησίασαν τη βάρκα, πείθοντας το πλήρωμά της πως ήταν τελωνειακοί. Πήραν τα 216 κιλά χρυσού αξίας 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων και αποχώρησαν. Ουδέποτε διαπιστώθηκε ποιος ήταν ο παραλήπτης ή ο προορισμός του χρυσού.
Το φορτίο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, η Imperial Airways συνήθιζε να μεταφέρει αεροπορικώς χρυσό ανά τον κόσμο. Το 1933, τρία άτομα κατόρθωσαν να φύγουν με χρυσό αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων -σε σημερινές τιμές-, φορτίο που προοριζόταν να πετάξει από το Βέλγιο για τη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πέντε ύποπτοι για την υπόθεση, μόνο ο ένας μπήκε στη φυλακή, ενώ ο χρυσός δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Η κατάρα της Brink’s Mat
Έξι μασκοφόροι άνδρες διέρρηξαν το 1983 μια αποθήκη της εταιρείας Brinks Mat στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ύστερα από πληροφορία ότι στον χώρο υπήρχαν τρία εκατομμύρια στερλίνες σε μετρητά. Αφού περιέλουσαν τους φύλακες με βενζίνη και τους απείλησαν να τους κάψουν ζωντανούς, δύο από αυτούς αναγκάστηκαν να τους δώσουν τα κλειδιά. Η πληροφορία που είχε λάβει η εγκληματική ομάδα αποδείχθηκε λανθασμένη, αφού αντί για μετρητά βρέθηκαν μπροστά σε 76 κουτιά με 6.800 μπάρες χρυσού. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν με λεία αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μύθος, ωστόσο, θέλει τον συγκεκριμένο χρυσό να κουβαλά κατάρα και φήμες που κυκλοφόρησαν έκαναν λόγο για τον θάνατο πολλών εκ των δραστών.
Η λεηλασία του Νέου Κόσμου
Εκατοντάδες τόνοι χρυσού μπήκαν στα ταμεία των Ισπανών μετά την κατάκτηση της αμερικανικής ηπείρου. Η ποσότητα του ασημιού πάλι υπολογίζεται σε χιλιάδες τόνους.
Τα σπάνια νομίσματα του διπλού αετού
Το έτος 2012, δικαστής στις ΗΠΑ έκρινε πως 10 σπάνια χρυσά νομίσματα αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων ανήκουν στην κυβέρνηση της χώρας και όχι σε μια οικογένεια που είχε μηνύσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κατηγορώντας το ότι τα είχε πάρει παράνομα. Ο Ρούσβελτ αποδέσμευσε το Μάρτιο του 1933 το δολάριο από τον κανόνα του χρυσού και τα περισσότερα από 445.500 νομίσματα του διπλού αετού, αξίας 20 δολαρίων στην εποχή τους, οδηγήθηκαν στο χυτήριο ώστε να μετατραπούν σε ράβδους. Ένας εργαζόμενος το Νομισματοκοπείου της Φιλαδέλφεια κατάφερε όμως να πούλησε ορισμένα από τα εξαιρετικά σπάνια σήμερα νομίσματα στον κοσμηματοπώλη Ίσραελ Σουίτ. Το 2003, απόγονοι του Σουί ανακάλυψαν 10 από τα σπάνια αυτά νομίσματα σε τραπεζική θυρίδα. Όταν στράφηκε στο Νομισματοκοπείο της Φιλαδέλφεια για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά τους, η κυβέρνηση αποφάσισε πως της ανήκουν, αρνούμενη να αποζημιώσει την οικογένεια Σουίτ.
Το συνδικάτο Sibanye
Έπειτα από έρευνα έξι μηνών, 18 εργάτες συνελήφθησαν στο ορυχείο χρυσού Sibaye της Νοτίου Αφρικής, το 2014, κατηγορούμενοι ότι είχαν κλέψει χρυσό αξίας 186 εκατομμυρίων δολαρίων από το ορυχείο. Οι εργάτες είχαν φτιάξει ειδικές θήκες μέσα στις στολές τους στις οποίες έκρυβαν το γεμάτο χρυσό χώμα που έκλεβαν, χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί.
Το ριφιφί των δύο ημερών
Μια ομάδα ανθρώπων που συνδεόταν με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) κατόρθωσε το 1976 να διαρρήξει τη Βρετανική Τράπεζα της Μέσης Ανατολής στη Βηρυτό και να αποσπάσει το εξαιρετικά καλά φυλασσόμενο θησαυρό αξίας 296 εκατομμυρίων δολαρίων –σε σημερινή αξία- που φυλασσόταν σε αυτή. Πώς το κατάφεραν; Ανοίγοντας μια τρύπα στον πίσω τοίχο της τράπεζας, που συνόρευε με μια καθολική εκκλησία. Μέσα σε δύο ημέρες, μπόρεσαν να φτάσουν στους θησαυρούς των χρηματοκιβωτίων. Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ…
Ο τεράστιος πλούτος του Ισλαμικού Κράτους
Το 2014 το Ισλαμικό Κράτος έγινε η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση, κλέβοντας συνολικά 500 δισεκατομμύρια δηνάρια (450 εκατομμύρια δολάρια δηλαδή) από την κεντρική τράπεζα της Μοσούλης, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Άλλες τράπεζες μπήκαν επίσης στο στόχαστρο της οργάνωσης, ενώ στα κλοπιμαία συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες ποσότητες χρυσού. Το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται πως είναι πλέον πλουσιότερο και από την Αλ Κάιντα, αλλά και από μικρά κράτη όπως τα νησιά Μάρσαλ.
Οι συστηματικές λεηλασίες των ναζί
Λόγω αυξημένων στρατιωτικών δαπανών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί άρχισαν να ξεμένουν από συναλλαγματικά διαθέσιμα. Προκειμένου να αποκτήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονταν για τις ανάγκες του πολέμου άρπαξαν ποσότητες χρυσού από την Αυστρία, τη Τσεχοσλοβακία και Ντάντσιχ. Προχώρησαν μάλιστα ακόμη παραπέρα, απαλλοτριώνοντας χρυσό 550 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκε σε ξένες κυβερνήσεις, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία. Άρπαξαν πολύτιμα αντικείμενα ακόμα και από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, παίρνοντας από τα θύματα ό,τι τους ανήκε: ρολόγια, δαχτυλίδια, άλλα κοσμήματα, χρυσά δόντια… Εκτιμάται πως η συνολική λεία των ναζί αγγίζει τους 1.038 τόνους, αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα.
Η αρπαγή χρυσού από την αυτοκρατορική Ιαπωνία
Η Κίνα είναι σήμερα μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και αγοραστές χρυσού στον κόσμο. Λιγότερο από έναν αιώνα πριν όμως η χώρα απώλεσε αποθέματα χιλιάδων ετών σε χρυσό. Το 1937, η Ιαπωνία εισέβαλε στην Κίνα, αρπάζοντας συνολικά 6.600 τόνους χρυσού! Η σημερινή αξία της λείας μεταφράζεται σε 270 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα δεν ήταν όμως το μόνο θύμα. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιαπωνία άρπαξε χρυσό από συνολικά 13 ασιατικά έθνη. Δείτε το σχετικό γράφημα της ιστοσελίδας Δείτε όλα τα θέματα του Weekend