Ο περίφημος Πύργος του Άιφελ χτίστηκε στο Παρίσι πριν από 126 χρόνια και για την κατασκευή του χρειάστηκαν 2 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες.

Έγινε για να χρησιμεύσει ως Πύλη για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 προς τιμήν του ενός αιώνα από τη Γαλλική Επανάσταση, και συγκεκριμένα από την καταστροφή της Βαστίλης.

Ξέρετε ότι…

– Ο Πύργος του Άιφελ δεν ήταν «παιδί» του Γκουστάβ Άιφελ. Οι αρχιμηχανικοί του, Μωρίς Κοσλέν και Εμίλ Νουγιέ, σχεδίασαν το κτίριο. Ο ίδιος ο Γκουστάβ Άιφελ δεν ενδιαφερόταν καθόλου για το σχέδιο, αλλά έστειλε τους μηχανικούς για να επιβλέπουν το αρχιτεκτονικό τμήμα του Στεφάν Σοβέστρ. Με τη βοήθειά του, ο Άιφελ βρέθηκε πίσω από τα τελικά σχέδια και αγόρασε τα δικαιώματα.

– Ο Πύργος του Άιφελ σε νούμερα: 300 εργάτες, 18.038 κομμάτια σιδήρου, 2,5 εκατομμύρια μεταλλικοί σύνδεσμοι, 10.000 τόνοι και ύψος 299,99 μέτρα.

– Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε ως σύμβολο της μοντέρνας επιστήμης και την εποχή που χτιζόταν ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Και παρέμεινε έως το 1930 όταν χτίστηκε το κτίριο της Chrysler στη Νέα Υόρκη.

– Τα ασανσέρ του Πύργου του Άιφελ αρχικά δε λειτουργούσαν. Στις 6 Μαΐου οι 30.000 επισκέπτες της έκθεσης μπόρεσαν να μπουν στο κτίριο, όμως έπρεπε να ανέβουν 1.710 σκαλιά για να φτάσουν στην κορυφή. Τα ασανσέρ μπήκαν σε λειτουργία στις 26 Μαΐου.

– Οι Παριζιάνοι αρχικά μισούσαν τον Πύργο του Άιφελ. Στις εφημερίδες κατέφθαναν επιστολές που έλεγαν ότι δεν ταιριάζει καθόλου με την εικόνα της πόλης. Μία ιστορία λέει ότι ο συγγραφέας, Γκι ντε Μωπασάν, μιλούσε τον Πύργο του Άιφελ, αλλά έτρωγε κάθε μεσημέρι στο εστιατόριό του. Όταν ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι είναι το μόνο μέρος της πόλης από το οποίο δεν έβλεπε τον Πύργο.

– Επίσης, αλλάζει ύψος ανά σεζόν. Επειδή είναι φτιαγμένος από σίδηρο που διαστέλλεται με τη ζέστη και συστέλλεται με το κρύο, το ύψος του διαφοροποιείται κατά μερικά εκατοστά.

– Σκοπός όταν κατασκευάστηκε ήταν για να μείνει για 20 χρόνια. Όμως αργότερα ο στρατός άρχισε να τον χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες. Όταν έληξε η άδειά του, ο Δήμος αποφάσισε να τον