Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν να περνάνε καλά και εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε το ίδιο κάθε φορά που βρισκόμαστε στην όμορφη συμπρωτεύουσα. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Τι χρειαζόμαστε όμως μετά από ένα καλό ξενύχτι στην πόλη; Μα φυσικά, ένα μέρος που θα ικανοποιήσει την πείνα μας αυτές τις «δύσκολες» ώρες. Τριγυρίσαμε στις πιάτσες της Θεσσαλονίκης, ακολουθήσαμε τους ντόπιους εκεί που τρώνε τα χαράματα και σας έχουμε μερικές από τις καλύτερες διευθύνσεις για σούπες, σουβλάκι, πίτσα και, φυσικά, μπουγάτσα. Τα παρακάτω after στέκια έχουν κερδίσει με την ποιότητα και τις νόστιμες προτάσεις τους, τους νέους αλλά και τους παλιότερους ξενύχτηδες της πόλης.
Τσαρούχας
Από τα πιο θρυλικά εστιατόρια-πατσατζίδικα στη Θεσσαλονίκη, ο Τσαρούχας μετρά περισσότερο από μισό αιώνα ζωής (λειτουργεί από το 1950) και εξακολουθεί να μένει πιστός στην παράδοση. Θα το βρείτε στην οδό Ολύμπου, στο ιστορικό κέντρο της Νύμφης του Θερμαϊκού. Οι μυρωδιές του φρεσκοκομμένου πατσά που σιγοβράζει στα καζάνια θα σας τραβήξουν στο εσωτερικό του για να δοκιμάσετε τη φημισμένη σούπα που, κατά πολλούς, λειτουργεί ως βάλσαμο για το στομάχι των ξενύχτηδων. Εδώ στον πατσά βάζουν σάλτσα και κόκκινο γλυκό πιπέρι διαλυμένο στο λίπος. Πληροφορίες Ολύμπου 78, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 271621, fb page: Εστιατόριο-Πατσατζίδικο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Σαββίκος
Η ιστορία μάς πηγαίνει πίσω στο 1947, τότε που για πρώτη φορά o παππούς Σαββίκος έκανε γνωστό το πιο ζουμερό σουβλάκι της πόλης. Από τότε η παράδοση συνεχίζεται με μεράκι και σεβασμό στις πολύτιμες συνταγές που διατηρούν την αυθεντικότητά τους ανέπαφη και αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα, με πέντε καταστήματα σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ο Σαββίκος συνεχίζει να προσφέρει στο κοινό τις γεύσεις που για 60 χρόνια έχουν αγαπήσει. Αγαπημένο μας σημείο μετά το ξενύχτι, το κατάστημα στην Πολυτεχνείου. Πέρα από τα χειροποίητα ζουμερά σουβλάκια, σουτζουκάκια, παντσέτες, μπιφτέκια και burgers που ψήνονται όλα στα κάρβουνα, στον κατάλογο του ξεχωρίζουμε το Ναργκίς (σουβλάκι κοτόπουλο με φρέσκια ντομάτα, τηγανητές πατάτες και ελαφριά σως κάρι σε φρεσκοψημένη γαλλική μπαγκέτα) καθώς και τα Γυρλού χοιρινό και κοτόπουλο. Πληροφορίες Πολυτεχνείου (προέκταση Τσιμισκή) & Δωδεκανήσου, τηλ. 2310 510910, www.savvikos.gr, fb page: Σαββίκος
Γιάννης Μπουγάτσα
Στο τέλος της Μητροπόλεως, μια ανάσα από τη Νέα Παραλία, θα βρεις το Γιάννη που φημίζεται για τις μπουγάτσες του, ιδίως τις after hour! Ο Γιάννης συνηθίζει να μένει ανοιχτός σχεδόν όλο το 24ωρο οπότε ιδίως οι ξενύχτηδες τον αγαπούν. Μπουγάτσα κρέμα, τυρί, σπανάκι και με κιμά είναι μερικές από τις επιλογές σας. Μην χάσετε τη μπουγάτσα κρέμα με επικάλυψη μερέντας ή (και) τη μπουγάτσα με κιμά με ολόκληρο κουπάκι γιαούρτι. Πληροφορίες Μητροπόλεως 106, τηλ. 2310 257375, www.bougatsagiannis.com, fb page: ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ”ΓΙΑΝΝΗΣ”
- Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com