Για όποιον λόγο και να βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη δεν νοείται να μην γνωρίσετε τη «γλυκιά» πλευρά της. Κάποια από τα ζαχαροπλαστεία που ακολουθούν εδρεύουν στη Νύμφη του Θερμαϊκού εδώ και πολλά χρόνια και με μεγάλη ιστορία και εμπειρία στο χώρο αποτελούν τις πιο αξιόλογες γλυκές στάσεις που πρέπει να κάνετε. Άλλα πιο καινούρια βάζουν την δική τους πινελιά στον γαστριμαργικό χάρτη της πόλης και σας συστήσουν σε πιο μοντέρνες γλυκές προτάσεις. Όποιο από αυτά και να επιλέξετε, πάντως, θα σας αφήσει σίγουρα τις καλύτερες εντυπώσεις.
Κωνσταντινίδης
Τι τρώμε: Το περίφημο ολόφρεσκο μιλφέιγ -με αφράτη κρέμα πατισερί και τραγανή σφολιάτα- το οποίο παράγεται στο ανοιχτό εργαστήριο μπροστά στα μάτια μας. Στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Μητροπόλεως θα συναντήσετε το κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης στη Θεσσαλονίκη. Με την τέταρτη γενιά ιδιοκτητών να κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης από το 1920 αποτελούν συνώνυμα της άριστης ποιότητας. Κλείνοντας σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας με σεβασμό και πίστη στην παράδοση η αλυσίδα Κωνσταντινίδης έχει αποσπάσει δύο βραβεία γεύσης και ένα καλύτερου καταστήματος λιανικής πώλησης ενώ προσφέρει στους θαμώνες της (πλέον) περισσότερα από εκατό διαφορετικά προϊόντα. Πληροφορίες Παύλου Μελά 7 & Μητροπόλεως 119 Τηλ. 2310 227956 www.konstandinidis.com Fb page: Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης
Sugar Angel
Τι τρώμε: Τις μοναδικές του τούρτες, με σχέδια που εξάπτουν τη φαντασία και των πιο απαιτητικών. Στο χώρο του Sugar Angel, που θυμίζει γαλλικό μπιστρό ή το πιο γλυκό σπίτι του κόσμου, θα βρεθείτε για να αγοράσετε ή να δοκιμάσετε τα ολόφρεσκα, φτιαγμένα με μεράκι, ευρηματικότητα και καλό γούστο cupcakes, ασυναγώνιστα μπισκότα, που η διάσημη υπογραφή τους έχει γίνει περιζήτητη σε βαφτίσια, γάμους, παιδικά πάρτι, γενέθλια κι ένα σωρό άλλες αφορμές για περισσότερη χαρά και γλύκα στη ζωή μας. Το μενού των γλυκών εμπλουτίζεται από τις καινούργιες προτάσεις της Αγγελικής Μεϊμάρη. Οι τούρτες Chocolate Oreo, Noisette και Caramel Peanut θα δημιουργήσουν σοβαρά διλήμματα στους φανατικούς οπαδούς των best sellers του μαγαζιού Red Velvet και Cheesecake! Πληροφορίες Λασσάνη 1 & Προξένου Κορομηλά Τηλ. 2310 225575 www.sugarangel.gr Fb page: Sugar Angel workshop & coffee
Ble
Τι τρώμε: Προφιτερόλ & τιραμισού, από τις best seller προτάσεις του Στεγασμένο σε ένα εντυπωσιακό, διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο υψηλής αισθητικής στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, έχει αποσπάσει βραβεία και προβολή από τα Μέσα του εξωτερικού και φιλοξενεί τον ψηλότερο ξυλόφουρνο στον κόσμο, που φτάνει τα 12 μ. σε ύψος, και μάλιστα σε σχήμα μονόλιθου που χτίστηκε στο χέρι με λευκό πηλό από την Κρήτη, άχυρο και κατσικότριχες πάνω σε καλαμιές. Στα προϊόντα που δελεάζουν το κοινό συγκαταλέγεται μια μεγάλη γκάμα γλυκών, με επιλεγμένα υλικά απ’ όλο τον κόσμο (το προφιτερόλ και το τιραμισού είναι ανάμεσα στα best sellers, ενώ ιδιαιτέρως φημισμένες είναι τούρτες, οι σοκολάτες κορυφαίας ποιότητας, και τα παντελώς φυσικά παγωτά τους), τα διάσημα κρητικά (σφακιανή πίτα με απάκι, ξινομυζήθρα, λυχναράκια κ.ά.), καθώς και πληθώρα σε μικρογεύματα (φοκάτσιες, πίτες, σάντουιτς, κρύες σαλάτες, pasta fresca κ.ά.). Πληροφορίες Αγίας Σοφίας 19 & Γ. Σταύρου Τηλ. 2310 231200 www.ble.com.gr
Papillon Colore
Τι τρώμε: Τα διάσημα σοκολατάκια του Ένας κουκλίστικος χώρος στην κεντρική οδό Μητροπόλεως σας μυεί σε έναν κόσμο γλυκιάς αμαρτίας. Το design του αρχικά κεντρίζει το βλέμμα με το ασπρόμαυρο πάτωμα και τις προσεγμένες βιτρίνες να πρωταγωνιστούν. Ωστόσο, όταν εισχωρήσετε στον κόσμο του Papillon Colore, θα έχετε πολλούς λόγους να το αγαπήσετε. Ξεκινάμε με τα διάσημα σοκολατάκια, τόσο δικής τους παραγωγής όσο και εισαγόμενα από το Βέλγιο (πραλίνα). Δελεαστικά είναι επίσης τα cupcakes και τα ολόφρεσκα macaron, cake pops και τα butter cookies με ζαχαρόπαστα. Εδώ θα βρείτε ξηρούς καρπούς και ποικιλία από αποξηραμένα φρούτα. Σας το προτείνουμε επίσης για τα ολόγλυκα δωράκια που μπορείτε να επιλέξετε, σε πρωτότυπες συσκευασίες. Πληροφορίες Μητροπόλεως 38, τηλ. 2310 221575, fb page: Papillon Coloré
Τερκενλής
Τι τρώμε: Το περίφημο τσουρέκι του, με κάστανο ή σοκολάτα Ποιος δεν έχει ακουστά ή δεν έχει δοκιμάσει το φημισμένο τσουρέκι των ζαχαροπλαστείων Τερκενλή; Με γλάσο ή όχι, με γέμιση ή μη, αυτός ο γλυκός πειρασμός δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη της πόλης αδιάφορο. Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της αλυσίδας ιδρύθηκε το 1948 και είναι αυτόι στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή. Έκτοτε έχουν ανοίξει ακόμα 18 σημεία πώλησης (κάποια και στην Αθήνα) των φημισμένων γλυκισμάτων του. Σήμερα τα ηνία της επιχείρησης κρατά η δεύτερη γενιά μιας οικογένειας που έχει πείρα στο χώρο της αρτοζαχαροπλαστικής από το 1925. Εδώ θα βρείτε κι άλλα προϊόντα βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές και διεθνείς συνταγές, όπως κέικ, σιροπιαστά, βουτήματα, είδη patisserie, τάρτες κ.ά. Πληροφορίες Τσιμισκή 30 & Αριστοτέλους 4, τηλ. 2310 271148, www.terkenlis.gr, fb page: Terkenlis
Ελενίδης
Τι τρώμε: Το διάσημο τρίγωνο Πανοράματος με την πλούσια γέμιση κρέμας Με περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας στο χώρο, με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του, το ζαχαροπλαστείο Ελενίδης συνεχίζει να κακομαθαίνει τους λάτρεις των γλυκών με την αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή για το περίφημο τρίγωνό του. Τραγανό φύλλο γεμισμένο με πλούσια, φρέσκια κρέμα αποτελεί και το σημείο αναφοράς του, που το έχει κάνει γνωστό τοις πάσι και πέρα από τα σύνορα της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη θα βρείτε τρία ζαχαροπλαστεία Ελενίδης: στο Πανόραμα, την Καλαμαριά και το κέντρο. Πληροφορίες Κομνηνών 69, τηλ. 2310 341531, elenidis.com, fb page: Τρίγωνα Πανοράματος Ελενίδης
Χατζής
Τι τρώμε: Τις πολίτικες κρέμες του και διάφορα σιροπιαστά Από το 1908, χρονολογία κατά την οποία ιδρύθηκε το πρώτο ζαχαροπλαστείο Χατζής στην οδό Ελ. Βενιζέλου, συνεχίζει με επιτυχία την παράδοση για περισσότερα από 100 χρόνια με αγάπη για το προσφερόμενο προϊόν και φροντίδα στην εξυπηρέτηση των πελατών. Η σταθερή ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, η έμφαση στην πρώτη ύλη και τις συνθήκες υγιεινής αποτελούν τα συστατικά στοιχεία των καφεζαχαροπλαστείων Χατζή. Με σημείο αναφοράς τα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές πολίτικα γλυκά σας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα φημισμένα σιροπιαστά τους με τα τρυφερά φύλλα κρούστας και το πλούσιο σιρόπι, αλλά και τις διάσημες πολίτικες κρέμες, όπως ταούκ γιουκσού (κομμάτια από στήθος κοτόπουλου βρασμένα με γάλα και αρωματικά), ριζόγαλο και μαλεμπί μαστίχας. Πληροφορίες Ελ. Βενιζέλου 50, τηλ. 2310 279058, chatzis.gr
Χατζηφωτίου
Τι τρώμε: Τα τυλιχτά σοκολατοειδή όπως πουράκια και καριόκες Τα ζαχαροπλαστεία Χατζηφωτίου, με ιστορία που αγγίζει τα 60 χρόνια και σεβασμό στην παράδοση, συνεχίζουν με μεράκι και αδιάλειπτη δουλειά να ευχαριστούν και να δελεάζουν ντόπιους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης με τα σοκολατένια γλυκά τους. Αδιαμφισβήτητα σημείο αναφοράς εδώ είναι τα τυλιχτά σοκολατοειδή –στην κορυφή των προτιμήσεων των πελατών είναι τα περίφημα πουράκια. Στο εργαστήριο, οι εγκαταστάσεις του οποίου καταλαμβάνουν έκταση 3.000 τ.μ., παράγονται καθημερινά ολόφρεσκα σιροπιαστά, τσουρέκια, κέικ, είδη patisserie, σφολιατοειδή, παγωτά κ.ά. Η ποιότητα των πρώτων υλών εγγυάται αυτή του τελικού προϊόντος, την οποία θα διαπιστώσετε δοκιμάζοντας κάποια από τις σοκολατένιες λιχουδιές του. Πληροφορίες Παύλου Μελά 37, τηλ. 2310 232166, hatzifotiou.gr