Να αποδράσουν στο …«σπίτι» τους καλούν τους εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι άνθρωποι του τουρισμού στη Χαλκιδική, καθώς πολλά καταλύματα στα ορεινά της περιοχής ετοιμάζονται ολοταχώς να προσφέρουν παραδοσιακά ρεβεγιόν σε σπιτικό κλίμα, με οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Την ίδια στιγμή, η Φλώρινα ρίχνει στη μάχη της προσέλκυσης επισκεπτών το βαρύ πυροβολικό των εθίμων της εποχής, τις φωτιές της 23ης Δεκεμβρίου, που παραδοσιακά ανάβονταν με …κλεμμένα ξύλα και γίνονταν το επίκεντρο «γλεντιού τρικούβερτου».
Λίγες ημέρες αργότερα, από 6 έως 8 Ιανουαρίου, τη σκυτάλη του γιορτινού κλίματος παραλαμβάνουν τα «Ραγκουτσάρια» στην Καστοριά, τα περίφημα χειμερινά καρναβάλια, που λέγεται πως έλκουν την καταγωγή τους από τα Χειμερινά Διονύσια και προσκαλούν τους επισκέπτες της περιοχής να γίνουν μέρος μιας αρχαίας γιορτής, λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου.
Με την αξιοποίηση και όλων αυτών των δυνατών στοιχείων, η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για την περίοδο των εορτών, είναι φέτος ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, στον τελικό «λογαριασμό» αναμένεται να επιδράσει σημαντικά ο καιρός, που μπορεί είτε να αυξήσει είτε να μειώσει τις διανυκτερεύσεις, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων.
Χαλκιδική: Χριστούγεννα εκτός σπιτιού αλλά σε οικογενειακό κλίμα
Στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά μετά από μια πενταετία ελάχιστης κινητικότητας, το ενδιαφέρον για γιορτινές αποδράσεις στην περιοχή εμφανίζεται φέτος αφυπνισμένο. «Ζήτηση έχει αρχίσει να εκδηλώνεται εδώ και έναν μήνα είτε με τηλεφωνικά ερωτήματα είτε με πραγματικές κρατήσεις, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια μη κινητικότητας για τη χειμερινή περίοδο. Το ενδιαφέρον προέρχεται κατά 90% από Έλληνες και κατά ένα 10% περίπου από ξένους τουρίστες, κυρίως από τα Βαλκάνια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος.
Παρότι τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν τα πολλά αστέρια, τα «φώτα» πέφτουν τις φετινές γιορτές στα μικρά καταλύματα. Μόνο δύο από τα μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής -το «Sithonia» και το «Pomegranate Spa Hotel»- θα λειτουργήσουν τις ημέρες των γιορτών. Αντίθετα, τα μικρά καταλύματα στην ορεινή Χαλκιδική, που διαθέτουν από πέντε έως 20 δωμάτια, όχι απλά θα λειτουργήσουν αλλά ετοιμάζονται να προσφέρουν στιγμές ιδιαίτερου «χρώματος».
«Όλα αυτά τα καταλύματα, ιδίως τα αγροτουριστικά, ετοιμάζουν παραδοσιακά ρεβεγιόν με τοπικά προϊόντα και επειδή λόγω μεγέθους οι επισκέπτες που φιλοξενούν είναι λίγοι, το κλίμα θα είναι τέτοιο που οι άνθρωποι θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους.
Μιλάμε για καταλύματα στις περιοχές του Ταξιάρχη, του Πολύγυρου, της Αρναίας και της Ιερισσού και όχι μόνο, που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα» εξηγεί ο κ.Τάσιος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στις 11 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης η εκδήλωση «Χαλκιδικής Γεύσεις» στην οποία θα διαφημιστεί μεταξύ άλλων και ο ορεινός όγκος της περιοχής.
Κατά τον κ.Τάσιο, οι τιμές στα καταλύματα της περιοχής για την περίοδο των εορτών ξεκινούν από 50-60 ευρώ/διανυκτέρευση το δίκλινο (με πρωινό) ενώ τα γιορτινά δείπνα στοιχίζουν από 20 έως 30 ευρώ το άτομο.
Φλώρινα: Οι φωτιές των Χριστουγέννων «ζεσταίνουν» τον τουρισμό
Ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα είναι τις φετινές γιορτές η εικόνα στον νομό Φλώρινας με τις περίπου 1500 κλίνες, όπου πολλά θα εξαρτηθούν όμως από τις …διαθέσεις του καιρού, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Μιχάλης Παρλάνης.
«Υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον και κρατήσεις σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες επισκέπτες, αλλά το πώς θα πάει τελικά η γιορτινή περίοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα έχουμε χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου. Πέρυσι είχαμε πολλούς επισκέπτες που μείωσαν τις διανυκτερεύσεις επειδή δεν υπήρχε χιόνι. Φυσικά καταστροφικό θα ήταν για εμάς και το πολύ χιόνι, δηλαδή το να έχουμε έντονες χιονοπτώσεις, που θα έκλειναν τους δρόμους» λέει ο κ.Παρλάνης.
Προς το παρόν πάντως, η εικόνα για τις μέρες των γιορτών προδιαγράφεται μάλλον καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. «Στο Νυμφαίο έχουμε ενδιαφέρον περίπου για το 60% των κλινών, μέσα στην πόλη της Φλώρινας για το 40%-50% και περίπου το ίσο για την περιοχή του Αμύνταιου» υποστηρίζει ο κ.Παρλάνης και προσθέτει ότι αρκετούς επισκέπτες προσελκύουν οι φωτιές της περιόδου των Χριστουγέννων.
Στην πόλη της Φλώρινας λειτουργούν τα πέντε από τα επτά μεγαλύτερα ξενοδοχεία, που εδρεύουν εκεί, ενώ στο Νυμφαίο οι 10 από τους 15 ξενώνες. Κατά τον κ.Παρλάνη, με περίπου 50 ευρώ/διανυκτέρευση, οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε ένα όμορφο δίκλινο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων (η τιμή περιλαμβάνει και πρωινό).
«Οι επισκέπτες είναι Έλληνες, από το εξωτερικό ουσιαστικά δεν έχουμε κρατήσεις. Υπάρχουν όμως επισκέπτες από γειτονικές χώρες, πχ, από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι έρχονται στην περιοχή μας αυθημερόν. Από αυτές τις επισκέψεις βέβαια, προφανώς δεν ωφελούνται τα ξενοδοχεία» καταλήγει ο κ.Παρλάνης.
Καστοριά: Τα χειμερινά καρναβάλια «παρηγορούν» κάπως για τις …ρωσικές απώλειες
Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι κρατήσεις για τις γιορτές στην περιοχή της Καστοριάς με τις περίπου 4000 κλίνες. Οι κρατήσεις αφορούν όμως κυρίως το τριήμερο των «Ραγκουτσαριών», τον Ιανουάριο, τη στιγμή που οι ξενοδόχοι της περιοχής εξακολουθούν να αναζητούν τον τρόπο για ν’ αντισταθμίσουν -έστω σε κάποιον βαθμό- τις μεγάλες απώλειες από την κάθετη μείωση του αριθμού των Ρώσων τουριστών.
«Κάποτε οι Ρώσοι έρχονταν εδώ ως εμπορικοί επισκέπτες για τη γούνα και ταυτόχρονα έκαναν τουρισμό. Τώρα, με την ισοτιμία του ρουβλιού, το κακό κλίμα που δημιούργησε το εμπάργκο και τα γενικότερα προβλήματα, έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες, οι οποίες δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν σε αριθμούς αλλά προκαλούν προβλήματα βιωσιμότητας στον κλάδο» υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ιορδάνης Μιχαηλίδης.
Κατά τον ίδιο, αν και υπάρχει κάποια ζήτηση, είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν το ενδιαφέρον αυτό θα μετουσιωθεί σε πραγματικές κρατήσεις. «Έχουμε κάποιες κρατήσεις από μεμονωμένους τουρίστες. Επίσης, κάποια γραφεία έχουν κρατήσει δωμάτια για την περίοδο των εορτών. Αν όμως τελικά δεν υπάρχει ζήτηση ή δεν μας ευνοήσει ο καιρός, τότε υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι εκδρομές» σημειώνει ο κ.Μιχαηλίδης.
Προσθέτει ότι επειδή στην περιοχή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος καταλυμάτων διάφορων κατηγοριών (από μικρούς παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία πέντε αστέρων), δεν θα ήθελε να αναφέρει μια μέση τιμή δίκλινου γιατί δεν θα ήταν αντιπροσωπευτική.