Σύσκεψη με φυσική παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  με αντικείμενο την υγειονομική κάλυψη στα νησιά, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (01/06). Στη διάρκεια αυτής συζητήθηκε το σχέδιο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των νησιωτών, των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, αλλά και των τουριστών.

Το υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά έχει ως εξής:

Τεστ: Σήμερα γίνονται 3.000-4.000 τεστ την μέρα. Η μέγιστη δυνατότητα που μπορούμε να έχουμε τις επόμενες εβδομάδες είναι έως και 8.000 ανά ημέρα.

Κλίνες COVID: Σήμερα υπάρχει μια διαθεσιμότητα γύρω στις 469 κλίνες. Το σχέδιο είναι αυτή η δυναμικότητα να φτάσει ως και πάνω από 650 σε νησιά, ενώ έχουν γίνει 650 προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Μοριακός έλεγχος: Σήμερα στα νησιά έχουμε 13 μηχανήματα, με τον στόχο να είναι για πάνω από 20 μηχανήματα σε 20 συγκεκριμένα σημεία.

Αεροδιακομιδές: Αυτές θα αφορούν σοβαρά περιστατικά, τα οποία θα μεταφέρονται μετά 1-2 ημέρες στα νησιά, στην ενδοχώρα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα δώσει την Πέμπτη (04/06) το «παρών» σε μια εκδήλωση για την καμπάνια της χώρας για τον τουρισμό, που σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ θα αρχίσει να τρέχει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, η διευθύντρια Αεροδιακομιδών, Άννα Μαριόλα, καθώς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης.