Ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο είναι αρκετό για να ξεφύγει κανείς από την έντονη καθημερινότητα. Εικόνες νωχελικές που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και αυθεντία, με τοπία «βουτηγμένα» στην υπέροχη ελληνική φύση και γραφικά σημεία σε χωριά άγνωστα στο ευρύ κοινό, αποδεικνύουν πώς το να ταξιδέψει κανείς πίσω στο παρελθόν δεν είναι και πολύ δύσκολο.
Αρκεί να αφεθεί στη μαγεία των εικόνων και να πλάσει το δικό του παραμύθι, για το τι διαδραματιζόταν άλλοτε στο συγκεκριμένο σημείο που αντικρίζουν τα μάτια.
Άγραφα, Ευρυτανία
Χτισμένα σε υψόμετρο 840 μέτρων στους πρόποδες του όρους Κουκουρούντζος, στην οροσειρά των Αγράφων, τα Άγραφα, στην Ευρυτανία, συναντώνται μετά από, περίπου, δυόμισι ώρες οδήγησης από το Καρπενήσι. Το χωριό «αγκαλιάζεται» από αρκετά βουνά, και εκτός από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του, χαρακτηρίζεται και για τις εκκλησίες με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που μετρούν εκατοντάδες χρόνια ζωής.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει εκείνη του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1610 με σπάνιες τοιχογραφίες, καθώς και ο ναός της Παναγίας του 1600, χτισμένος σε υψόμετρο 980 μέτρων στο καραούλι του χωριού. Τα πέτρινα καλντερίμια ενδείκνυνται για μια βόλτα… στο χρόνο, ενώ η κεντρική πλατεία των Αγράφων με τα χαρακτηριστικά πλατάνια είναι το σημείο όπου όλοι καταλήγουν, ντόπιοι και επισκέπτες.
Πραστός, Πάρνωνας
Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα και τους προεπαναστατικούς χρόνους αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Τσακωνιά, καθώς πρόκειται για την παλιά και ιστορική πρωτεύουσά της. Χαρακτηριστικά δείγματα της λιτής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, με έντονα στοιχεία αμυντικής και οχυρής κατασκευής, τα κτίσματα του Πραστού, στις πλαγιές του Πάρνωνα, ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Και πιο συγκεκριμένα στον 18ο και 19ο αιώνα, τότε που οι έμποροι πλούτιζαν στην Κωνσταντινούπολη, την Ύδρα και τις Σπέτσες και έχτιζαν τα εντυπωσιακά αρχοντικά και πυργόσπιτά τους, που σώζονται μέχρι και σήμερα.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν εκείνα του Σαραντάρη, του Καλημέρη, του Μερίκα, του Καραμάνου και του Γούνελου. Αξιόλογα, επίσης, είναι και τα υπολείμματα βυζαντινών ναών που βρίσκονται στον Πραστό όπως των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας, που ήταν η μητρόπολη του χωριού.
Καστέλλι Φουρνής, Κρήτη
Το μικρό και γραφικό Καστέλλι Φουρνής, στην Κρήτη, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο παλιά χωριά του νησιού, με την ύπαρξή του να αναφέρεται ακόμη από το 1.4000 μ.Χ. περίπου. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το χωριό οφείλει την ονομασία του στην ενετική λέξη Kastelium, που σημαίνει φρούριο.
Αυτό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη του χωριού, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων του με έντονα τα ενετικά στοιχεία, που φέρνει στο νου εικόνες από την μαγευτική Βενετία -έστω χωρίς το υδάτινο στοιχείο. Γραφικά σοκάκια γεμάτα με κτίρια- αρχιτεκτονικά διαμάντια που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, κατάφυτες και πολύχρωμες αυλές, φιλόξενοι κάτοικοι και αργοί, νωχελικοί ρυθμοί στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.