Αν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά, αν συνηθίζετε να βάζετε μπόλικο μπούκοβο στο πιάτο σας και αν δε διστάζετε να μασήσετε ένα μεγάλο κομμάτι καυτερής πιπεριάς… κρατήστε σημειώσεις.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο πικάντικα πιάτα, που μπορείτε να βρείτε σε ορισμένες χώρες, και τα οποία υπόσχονται να σας… «κάψουν» τον ουρανίσκο.

Και δεν αστειεύονται…

Torta Ahogada, Μεξικό

Στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού η «torta ahogada» (με άλλα λόγια το «πνιγμένο σάντουιτς») θεωρείται ότι αποτελεί θεραπεία για τα πάντα: από hangover μέχρι ερωτική απογοήτευση.

Πρόκειται για κομμάτια ψητού χοιρινού με κρεμμύδια τουρσί σε ένα τοπικό είδος ψωμιού, που είναι βουτηγμένο σε καυτερή σάλτσα τσίλι.

Laap/Larb, Λάος

Το laap (συχνά αναφέρεται και ως «larb» στα εστιατόρια που προσφέρουν ταϊλανδέζικες γεύσεις, σύμφωνα με το Lonely Planet) είναι μια σαλάτα με κιμά, που περιέχει μπόλικο χυμό λάιμ και fish sauce, με αρωματικό ρύζι και πάρα πολλά κομματάκια τσίλι.

Κεφάλια ψαριού στον ατμό με τσίλι σως, Κίνα

Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε για την κινέζικη κουζίνα. Το συγκεκριμένο πιάτο προέρχεται από την επαρχία Hunan και κρατά τα πρωτεία σε ό,τι αφορά… το πόσο καυτερό είναι.

Αποτελείται από κεφάλια ψαριού μαγειρεμένα στον ατμό που είναι βουτηγμένα μέσα σε πηχτή καυτερή σάλτσα από τσίλι (κόκκινα και πράσινα).

Phaal, Μεγάλη Βρετανία

Πολλοί φοιτητές στη Μ. Βρετανία συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για το ποιος θα καταφέρει να φάει αυτό το πιάτο.

Η πάρα πολύ πικάντικη και καυτερή γεύση του πιάτου προέρχεται από το ινδικό τσίλι bhut jolokia (αλλιώς γνωστό ως «πιπέρι φάντασμα»), που θεωρείται ένα από τα πιο καυτερά που υπάρχουν στον κόσμο.

Παρότι το phaal είναι βρετανικό, το πιο διάσημο μέρος που μπορείτε να το δοκιμάσετε βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο εστιατόριο Brick Lane Curry House. Όποιος καταφέρει να το τελειώσει κερδίσει μια θέση στο «P’hall of Fame».

Tteokbokki, Κορέα

Το φημισμένο αυτό κορεατικό φαγητό του δρόμου αποτελείται από μικρά κέικ από ρύζι στον ατμό, βουτηγμένα σε μπόλικη σάλτσα τσίλι. Συνοδεύονται πολλές φορές με κρεμμύδια, γαρίδες, αυγά και σουσάμι.

Curry goat, Τζαμάικα

Το συγκεκριμένο πιάτο δε λείπει από τις γιορτές στη Τζαμάικα. Η καυτερή του γεύση προέρχεται από μια ποικιλία πιπεριάς της Καραϊβικής, που θεωρείται ότι φτάνει τις 100.000 με 350.000 μονάδες στην κλίμακα Scoville.

Ορισμένοι συνοδεύουν το κατσικίσιο κρέας με πατάτες, ρύζι και γάλα καρύδας.