Αν στην οικογένειά σας αρέσουν τα διεθνή ταξίδια, ή απλά σας αρέσει να δοκιμάζετε συνεχώς λιχουδιές από διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, οι παρακάτω «διεθνείς μεζέδες» μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μια πιο ολοκληρωμένη διατροφή.
Δείτε παρακάτω δέκα τροφές από όλον τον κόσμο που απευθύνονται σε ουρανίσκους που τους αρέσει να πειραματίζονται συνεχώς με καινούριες γεύσεις και αρώματα:
Antojitos, Μεξικό
Τα «antojitos» (μικρά σνακ) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για το φαγητό του δρόμου στο Μεξικό, όπως για παράδειγμα τα γνωστά tacos και quesadillas. Τέτοιου είδους μεζέδες υπάρχουν σε όλη τη Βόρεια Αμερική, όμως τα αυθεντικά antojitos είναι αυτά που πωλούνται σε πάγκους στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού.
Κύριο συστατικό αποτελεί η tortilla, η οποία «κρύβει» διάφορα είδη γέμισης (κοτόπουλο, chorizo, θαλασσινά, λαχανικά) ενώ χαρακτηριστικό των antojitos είναι ότι τρώγονται με το χέρι.
Ρύζι και φασόλια, Καραϊβική
Απλό και θρεπτικό, το πιάτο αυτό αποτελεί τη βάση της διατροφής των χωρών της Καραϊβικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Σε πολλά μέρη το ρύζι και τα φασόλια βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι των ανθρώπων, όπως άλλοι λαοί έχουν το ψωμί. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες.
Κρέπες, Γαλλία
Οι κρέπες είναι ιδανικές για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή απλά για… επιδόρπιο. Μπορεί να είναι αλμυρές ή γλυκές, υγιεινές ή παραγεμισμένες με λιπαρά και ζάχαρη. «Χρεώνονται» στη Γαλλία, ενώ απαντώνται και σε άλλες περιοχές της Γης με άλλα ονόματα. Στη Ρωσία λέγονται bliny, στην Πολωνία naleśniki, ενώ σε άλλα μέρη της ανατολικής Ευρώπης χρησιμοποιείται το όνομα palačinka και στη βόρεια Ευρώπη pannekake.
Cacio e pepe, Ιταλία
Αν σε κάποιον αρέσουν τα μακαρόνια με τυρί, θα του αρέσει και το cacio e pepe. Είναι ένα πολύ απλό πιάτο με τυρί Pecorino, τριμμένο μαύρο πιπέρι, σπαγγέτι και αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Cacio e pepe μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα εστιατόρια της Ρώμης.
Couscous, Βόρεια Αφρική
Το κουσκούς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο των Βερβέρων (ιθαγενείς της Βορείου Αφρικής). Στη γλώσσα τους λέγεται seksu. Το τρώνε στο Μαρόκο, την Τυνησία και σε όλη τη Βόρεια Αφρική. Οι νόστιμοι κόκκοι από σιμιγδάλι «ενώνονται» με κρέας και λαχανικά και το πιάτο αυτό αποτελεί ένα κυρίως πιάτο από μόνο τους, ή συνοδευτικό.
Biryani, Ινδία
Το Biryani είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Ινδίας, από την περιοχή Hyderabad, το οποίο όμως τρώγεται σε ολόκληρη τη χώρα. Αποτελείται από ρύζι μπασμάτι, περιέχει κάρδαμο, γαρύφαλλο, κόλιανδρο ή σαφράν και σερβίρεται μαζί με λαχανικά, κοτόπουλο ή κρέας.
Sate, Ινδονησία
Το sate είναι «φαγητό σε ξυλάκι», κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι, μόνο που σερβίρεται με μια σως από φιστίκια. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη νοτιοανατολική Ασία.
Xiaolongbao, Κίνα
Το Xiaolongbao προέρχεται από τη Σαγκάη, όμως μπορεί κανείς να το βρει στο μενού εστιατορίων κινέζικης κουζίνας σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για γεμιστές μπουκίτσες με χοιρινό που έχει μαγειρευτεί σε πλούσιο ζωμό, τα οποία «ψήνονται» στον ατμό. Το όνομά τους σημαίνει «μικρό καλάθι με ψωμάκια» γιατί μαγειρεύεται παραδοσιακά μέσα σε καλάθια από μπαμπού.
Pho, Βιετνάμ
Πρόκειται για σούπα νουντλς με μοσχάρι, η οποία περιέχει κανέλα, τζίντζερ, γλυκάνισο και λίγο λάιμ