Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 28. National Centre for the Performing Arts, Πεκίνο, Κίνα

Τοποθεσία: Πεκίνο, Κίνα
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 2007
Αρχιτέκτονας: Paul Andreu
Σκοπός: Όπερα

Το National Centre for the Performing Arts, γνωστό και ως “ The Giant Egg”, δηλαδή το “γιγαντιαίο αυγό” φιλοξενεί την όπερα στο Πεκίνο.

Το κτίριο με τον εντυπωσιακό τρούλο από τιτάνιο και γυαλί, που περιβάλλεται από μια τεχνητή λίμνη, έχει χωρητικότητα 5.452 ατόμων, σε τρεις αίθουσες και η έκταση του είναι 12.000 τ.μ..

Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Paul Andreu και η κατασκευή του ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2001, με την εναρκτήρια συναυλία να πραγματοποιείται το Δεκέμβριο του 2007.

Στόχος του αρχιτέκτονα ήταν να δημιουργήσει ένα άμεσα αναγνωρίσιμο κτίριο, που θα μοιάζει με ένα αυγό που επιπλέει στο νερό ή για τους πιο ρομαντικούς, με μια σταγόνα νερό.

Ο θόλος έχει μήκος 212 μέτρα στην κατεύθυνση ανατολής-δύσης , 144 μέτρα στην κατεύθυνση βορρά-νότου και 46 μέτρα ύψος. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Οι επισκέπτες φτάνουν στο κτίριο διασχίζοντας έναν διάδρομο, που περνά κάτω από τη λίμνη.

Εσωτερικά υπάρχουν τρεις μεγάλες αίθουσες εκδηλώσεων, το Opera Hall, που χρησιμοποιείται για παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και χορού και μπορεί να φιλοξενήσει 2.416 άτομα, το Music Hall με 2.017 θέσεις και το Theatre Hall , που χρησιμοποιείται για θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις της όπερας του Πεκίνου και έχει 1.040 καθίσματα.

Η τοποθεσία του κτίσματος, που είναι κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη, σε συνδυασμό με τον φουτουριστικό σχεδιασμό του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο αρχιτέκτονας ισχυρίστηκε ότι παρόλο που υπάρχει ανάγκη για διατήρηση των παραδόσεων, είναι παράλληλα θεμιτό το Πεκίνο να περιλαμβάνει κτίρια μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…