Πλήρως εναρμονισμένη με το φυσικό τοπίο ολόγυρά της, η Μονή Φωτοδότη Χριστού, χτισμένη σε μία κατάφυτη έκταση με βελανιδιές, αμπέλια και συκιές συναντάται βόρεια του χωριού Δανακός, στην ενδοχώρα της Νάξου.
Πρόκειται για έναν επιβλητικό πύργο με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της οχύρωσης, ο οποίος στο εσωτερικό του κρύβει πραγματικούς θησαυρούς. Οι αγιογραφίες και οι χρονολογημένες επιγραφές που θα παρατηρήσει ο επισκέπτης εδώ παραπέμπουν στην βυζαντινή εποχή, ενώ οι τοιχογραφίες και τα διάφορα γλυπτά κεντρίζουν το βλέμμα από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για το αρχαιότερο καστρομονάστηρο του νησιού, παρόλο που ακριβής ημερομηνία για την δημιουργία του δεν υπάρχει.
Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές εικασίες για το χτίσιμό του, με την πρώτη να αποδίδει την δημιουργία του σε κάποια βυζαντινή βασιλοπούλα, την δεύτερη να θεωρεί ότι χτίστηκε πάνω στα συντρίμμια αρχαίου κάστρου και την τρίτη να πιστεύει ότι χτίστηκε από την αυτοκράτειρα Ειρήνη στα τέλη του 7ου αιώνα ή από τον γιο του Αλέξιου Κομνηνού τον 12ο αιώνα μετά την επιστροφή του από κάποια εκστρατεία που στέφθηκε με επιτυχία.
Την σημερινή του μορφή το μοναστήρι την απέκτησε τον 15ο αιώνα, ενώ επί φραγκοκρατίας θεωρείτο ένα από τα πιο πλούσια και φημισμένα της εποχής. Από τους επιφανείς επισκέπτες του, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο Βύρωνας ο όποιος χάραξε το όνομά του –όπως συνήθιζε– σε μια κολώνα της μονής.
Σήμερα η μονή ανήκει στην δικαιοδοσία της Πάτμου, ως μετόχι της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη δικαιοδοσία της οποίας πέρασε από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο στα 6 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Πλήθος κόσμου εκείνη την ημέρα επισκέπτεται το μοναστήρι, τόσο για να προσκυνήσει την εικόνα του Χριστού, όσο και για να θαυμάσει την εκπληκτική θέα που απλώνεται μπροστά του.