Στον αντίποδα της κοσμοπολίτικης και πολυσύχναστης Αράχωβας, υπάρχουν πανέμορφα χωριά στον Παρνασσό «πνιγμένα» στην κυριολεξία μέσα στην καταπράσινη «αγκαλιά» του.
Γραφικοί οικισμοί που ενδείκνυνται για ένα χαλαρό διήμερο μακριά από το κλεινόν άστυ, με μεγάλο ατού τους την ηρεμία, το καλό φαγητό και τη διαμονή στη φύση. Ανακαλύψτε τρία από αυτά και συμπεριλάβετέ τα στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.
Αγόριανη
Για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, καθώς τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στο γραφικό και πανέμορφο σκηνικό της. Βουτηγμένη στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού (στο βορειοδυτικό τμήμα του ορεινού όγκου), η Αγόριανη (γνωστή και ως Επτάλοφος) είναι ένα μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην αγκαλιά πυκνών ελατοδασών.
Εδώ, τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack.
Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι. Οι φυσιολάτρες σημειώστε ότι από την Αγόριανη ξεκινάει πεζοπορικό μονοπάτι (Ε4) για τους Δελφούς, μια διαδρομή που διαρκεί 6 περίπου ώρες.
Χρισσό
Σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς, περίπου 6 χλμ., πάνω από τον ελαιώνα της Άμφισσας στους πρόποδες του Παρνασσού, το Χρισσό αποτελεί προορισμό για αυθεντικές, παραδοσιακές στιγμές.
Πρόκειται για έναν διατηρητέο οικισμό με αναπαλαιωμένα σπίτια, μια γραφική πλατεία με τον χαρακτηριστικό αιωνόβιο πλάτανο, παραδοσιακές πέτρινες εκκλησίες (πιο χαρακτηριστική από όλες το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο μάλιστα περιβάλλεται από τα τείχη της Αρχαίας Κρίσας) και οικογενειακές ταβέρνες.
Πολύδροσος
Μια εξόρμηση εδώ μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με την εκδρομή στην Αγόριανη. Η Πολύδροσος, γνωστή και ως Σουβάλα όπως ήταν η ονομασία της μέχρι τι 1928, βρίσκεται σε απόσταση 38 χλμ. από την Αράχωβα. Χτισμένη στους πρόποδες του ορεινού όγκου, σε υψόμετρο 380 μ., χαρακτηρίζεται για την κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, τα cafes και τις γραφικές ταβέρνες, αλλά και την τριπλή πέτρινη βρύση.
Προτεινόμενη διαδρομή, ακόμη και πεζή, αυτή μέχρι τις πηγές της Αγίας Ελεούσας (20 λεπτά περίπου με τα πόδια), ένα μέρος με τρεχούμενα νερά και αμέτρητα πλατάνια. Στα όσα πρέπει να δείτε και η «πνιγμένη» στο καταπράσινο πευκοδάσος Άνω Πολύδροσος (7 χλμ. από την Πολύδροσο) με τα αναστηλωμένα.