Το έχουν ονομάσει ως την «πόλη των ευεργετών». Και πώς να μην του αποδοθεί το όνομα αυτό, αφού το Μέτσοβο και η ευεργεσία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Από τα σπλάχνα της όμορφης αυτής κωμόπολης της Ηπείρου γεννήθηκαν σημαντικοί ευεργέτες της Ελλάδας, ανάμεσα τους ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Δημήτριος Ζαμάνης και ο Μιχαήλ Τοσίτσας. Είναι άλλωστε, ενδεικτικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο, για πάνω από έναν αιώνα, τελείται πάνδημο μνημόσυνο 50 ευεργετών.
Το Μέτσοβο, όμως, είναι κι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός – με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και την εμβληματική πλατεία του – και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου. Και σίγουρα αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό τόσο για το φθινόπωρο, όσο και για τον χειμώνα.
Ο καλαίσθητος αυτός αρχοντικός οικισμός, με το άφθονο πράσινο αλλά και τα επιβλητικά βουνά γύρω του θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια του, μα κυρίως ο αναλλοίωτος χαρακτήρας του μαγεύουν και ταξιδεύουν τον επισκέπτη.
Το Μέτσοβο έχει και πολλά αξιοθέατα, που συνδέουν το ένδοξο παρελθόν του με το παρόν. Το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα και φιλοξενεί παραδοσιακά υφαντά, έπιπλα, φορεσιές και αγροτικά σκεύη που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο και το πλούσιο παρελθόν της περιοχής, ενώ από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με περίπου 250 έργα τέχνης.
Όσοι το επισκέπτονται, δεν παραλείπουν να γευτούν τα φημισμένα τυριά του Μετσόβου, το μετσοβόνε και τη μετσοβέλα. Αλλά και τα περίφημα κρασιά του.