Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αρκαδία εντυπωσιάζει τον επισκέπτη της περιοχής με την επιβλητική της όψη, καθώς μοιάζει να είναι σφηνωμένη στο βράχο όπου εντοπίζεται. Λίγο ψηλά να σηκώσει κανείς το κεφάλι του αρκεί για να μείνει, στην κυριολεξία, με το στόμα ανοιχτό και αναφωνήσει επιφωνήματα θαυμασμού. Φυσικά, στη θέασή της προκαλείται και το ερώτημα πώς το ανθρώπινο χέρι κατάφερε να δημιουργήσει κάτι τόσο εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο σημείο.
Σε κοντινή απόσταση από τα δημοφιλή χωριά Δημητσάνα και Στεμνίτσα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα κι επιβλητικά μοναστήρια της Πελοποννήσου και όποιος βρεθεί εκεί μπορεί να καταλάβει το γιατί.
Η δημιουργία της χρονολογείται στον 16ο αιώνα, αλλά υπάρχουν αναφορές για ίδρυσή της τον 12ο αιώνα. Εκτός από την επιβλητική της τοποθεσία, που δημιουργεί την αίσθηση ότι αιωρείται, η μονή ξεχωρίζει και για τις σημαντικές τοιχογραφίες της, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί φθορά και ανάγονται στον 16ο αιώνα, μαγνητίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη.
Από το μπαλκόνι της μπορεί να θαυμάσει κανείς την άγρια και απεριόριστη θέα στο φαράγγι του Λούσιου. Αν σταθεί κανείς εκεί εκτός από την ομορφιά του τοπίου, θα απολαύσει τον ήχο από τα τρεχούμενα νερά που προκαλούν μία αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Στην άλλη άκρη του φαραγγιού υπάρχει επίσης και η μονή Φιλοσόφου που μπορείτε να φτάσετε με μία πιο σύντομη διαδρομή από τη Δημητσάνα.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης θα απολαύσουν ιδιαιτέρως τη διαδρομή μέχρι τη μονή, μέσα σε ένα πλούσιο και εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον που κερδίζει τις εντυπώσεις.
Μονή Τιμίου Προδρόμου: Η συμβολή της στην Επανάσταση του ’21
Γνωστή είναι η σημασία της μονής στην επανάσταση του 1821. Σύμφωνα με μαρτυρίες αποτέλεσε καταφύγιο και ιατρείο για τους αγωνιστές. Εκτός από την πλούσια θρησκευτική ιστορία της, ωστόσο, η μονή Τιμίου Προδρόμου αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων επισκεπτών λόγω της αρχιτεκτονικής της και του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο έχει κατασκευαστεί στο βράχο.